Обява

Свий
Няма добавени обяви.

печка на дърва - всемаш и караш или не е така просто

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

Абе горенето на водата не е нищо ново. Само трябва да се разпадне на водород и кислород, и те да се запалят. Т.нар. Браунов газ.
    Обаче енергията за разлагане на водата май е повече от тази която дава горенето на газовата смес при синтеза на вода.
    Има ли желание-има и начин!

Коментар

• Кольо
      Кольо коментира
      Редактиране на коментар
      Погледнато най-общо-печка е всяко съоръжение в което се изгаря някакво горива с цел да се получи топлина.
      Изгарянето е окисление на горимите вещества и съединения. По химичному-окисление на лесно влизащите в реакция с кислорода съединения и вещества.
      Ако приемем, че водородът е гориво(а всички знаем от часовете по химия в 6 клас, че водородът гори)-трябва му само кислород за да започне окислителната реакция. И топлина за началото на процеса де.

Така, че Илия Вълков си има място в тема за печките, макар и съвсем теоретично

• Stbd
      Stbd коментира
      Редактиране на коментар
      Име и топлообмен и проблемите на печките са когато някой се опитва да направи три в едно - горене, топлообмен, че и да свети жарава през стъкло.

• sek.1
      sek.1 коментира
      Редактиране на коментар
      Кольо ако имаше начин да прескочим закона за запазване на енергията всички проблеми в тоя свят щяха да са се решили и Ясен нямаше да е затворил поне 50 теми във форума за разни бълбукатори .

Браун газа си е идеален за печка , само малко са му сложни чалъмите да му вдигнеш КПД-то (дизайна и електролита) и безопасноста да не връща искра.
    Имаше едни нашенци дето првят печки с браун газ, ама промишлени някакви не за дома.
    С подходящ топлообменнка с 500 вата може да се изкара много повече топлина от колкото духалките правят и консумират 1500-2000 вата.

А намерих ги.
    https://www.hho-bulgaria.com/%d0%be%...b5-%d1%81-hho/
    Доста недодялано изглежда, но съм сигурен че върши работа
    Последно редактирано от Vl4dimir; 22-12-20, 09:58.
    VW Passat - най-вярното магаре

Коментар

Кольо коментира
      Вчера, 20:36

[/QUOTE]... а всички знаем от часовете по химия в 6 клас, че водородът гори)-трябва му само кислород за да започне окислителната реакция....[QUOTE]

Хм. Странна работа . Тук мине - не мине и като стане въпрос за въртящ момент или за еволвентни зъбни колела - и ме пращат във физиката за 7-ми клас . Пък аз въпросните неща (понеже не съм учил в техникум по машиностроене , ми съм гимназист) съм ги учИл чак от Втори курс нататък у МЕИ-то.
      Ся чета , че още у шести клас се учи как се разлага вода на водород и кислород , че как и първия гори . Пък аз тЕя неща ги видях наяве за пръв път у един кръжок по химия , ама чак девети клас ли бех , десети ли ... не помня точно . Ама помня , че лабораторията по химия гръмна .
      Мисълта ми е че като чета - вероятно моето поколение е било по- малоумно , та по- късно сме откривАли топлата вОда.

ПС. Колега Stbd , виж ми подписа.

ПС2.... и моя "принос" към темата , за информация . На вилата се отопляваме с печки , тип "камина" , Прити . Във всяка от петте стаи . Само дето съм ги тунинговал . А като начало на тунинга - изхвърлих огнеупорните тухли . Това от "термодинамична" гледна точка
      Последно редактирано от Vlado_Ts; 22-12-20, 15:02.
      Топлата вода е открита случайно само първия път . Всички последващи опити за нейното преоткриване са умишлени , упорити и целенасочени.

Коментар

• Vlado_Ts
        Vlado_Ts коментира
        Редактиране на коментар
        Тя тази е N-та тема по въпроса . Писал съм в други теми (вкл. и за въздушно отопление от зидани с камъни печки), но не ми се рови , а само Гагич е в състояние да извади постове отпреди години .
        Ще отбележа само , че ефекта е 10-15% по- висок КПД . Което е приблизително горната граница на КПД която изобщо може да се изцеди от този тип печки . ... а няма да споделям подробности , защото повечето неща са точно наобратно на "знанията" , които колегата пуснал темата демонстрира тука.

• Кольо
        Кольо коментира
        Редактиране на коментар
        Аз споменах на бъзик браунов газ, а то гледай какво стана.
        За мен това е излишно разточителство. За да се сдобие човек с нужните количества водород и кислород ще загуби много повече пари и енергия отколкото ако шросто си сложи един климатик или си пусне газ.
        За печка на дърва пък съвсем е друга аритметиката.

• Stbd
        Stbd коментира
        Редактиране на коментар
        Печките зидани с камъни за топлене на въздух ако успяват да охладят пушека преди да излезе към комина навън, ще имат и повече кпд. Не е ли това тънкостта? И с браунов газ принципът ще е същия

Гледам за печки говорите. Гледах в тубата едни зидани класически печки ( Masonry Stove ) ама много големи, половин стая.. от старата Европа, явно са ги ползвали по заможните, та там печката е в центъра на къщата, пълни се яко с дърва, пали се и идеята е дървата да изгорят възможно най-бързо и възможно с най-висока температура, след това по клипчетата изхвъляха по една две шепи пепел, всичко изгаряще вътре... и после се твърдеше че тая печка отдава поне още 5-6 часа топло. Чукнете ( Masonry Stove ), иначе тия наще дето им регулираш въздуха си чадят и си изхвърлят неизгорели газове, няма как като няма температура...

Коментар

• Stbd
        Stbd коментира
        Редактиране на коментар
        В старите къщи са такива. Наричат се джамал, може и по друг начин. Но дървата не трябва да горят бързо, а добре и обикновено дълго време. Накрая количеството пепел от добре изгорели дърва е минимално, за един ден е една шепа. Само че такава печка се гаси напролет - не се чисти често. Изгражда се между две, три или четири стаи.

• santaclash
        santaclash коментира
        Редактиране на коментар
        Това кахлената ....вече няма кой да го построи това. Не съм виждал работеща,ама съм бутал таква. Два тона тухли!
        Вътре димохода е като лабиринт.

• Ivan_J
        Ivan_J коментира
        Редактиране на коментар
        Да, джамала е уникална печка.
        Първо, гори в една стая, а топли две, като във втората(спалнята) няма никаква миризма или дим.
        Второ - супер икономична - един наръч тънко нацепени дърва стигат за една вечер. Докато оджака в съседната стая изгори сигурно половин кубик.
        И трето - акумулира топлина с гореспоменатото количество дърва топли до сутринта.
        Лабиринта от тухли е направен с цел да отнеме температурата от изгорелите газове, вместо да излезе през комина.

ПС2.... и моя "принос" към темата , за информация . На вилата се отопляваме с печки , тип "камина" , Прити . Във всяка от петте стаи . Само дето съм ги тунинговал . А като начало на тунинга - изхвърлих огнеупорните тухли . Това от "термодинамична" гледна точка
      Каква термодинамика - просто топлообменът с въздуха се е преместил в печката вместо да е около кюнците и ламарината на печката е взела да напича повече. Ако се сложат дълги хоризонтални кюнци използването на топлото е най-голямо.

Коментар

• Vlado_Ts
        Vlado_Ts коментира
        Редактиране на коментар
        E ти кавичките що мислиш съм ги сложил ?
        За останалото - къде "се мести топлообмена" , както и какви други проблеми пък вкарват дългите кюнци е отделна тема .
        Ей затова не ми се спори тука .

• Stbd
        Stbd коментира
        Редактиране на коментар
        Не спори, кой търси спор? Напиши за проблемите и как може да се решат.

• коко келеша
        коко келеша коментира
        Редактиране на коментар
        Като се сложат дълги хоризонтални кюнци и проблемите ти стават най-много ))))))))))))))

Щях да питам що не се ползват чугунени печки, после видях цената 😆 Само това ли им е единственият "проблем" или има и други забележки срещу чугуна? Щото не се разлепват шевовете, не прегаря металът и въобще се купува веднъж. За такъв тип иде реч:

Натиснете снимката за да я уголемите

Име:tiger-multi-fuel-stove.jpg
Прегледи:428
Размер:75.9 КБ
ID:6686881

Коментар

• Asteri
        Asteri коментира
        Редактиране на коментар
        Това за Гай Ричи май са измишльотини. Самите печки като дизайн са най-популярния вид за горене на дърва на Острова.

• сто
        сто коментира
        Редактиране на коментар
        Може.
        Разказали са легендите на интервю за работа там на сина ми. Аз лично ходих до там по друг повод, видях "стока", дето я няма по нашите магазини.

• sek.1
        sek.1 коментира
        Редактиране на коментар
        Нормално е печките от чугун да са значително по скъпи от ламаринените . Леенето на чугун е доволно мръсен и трудоемък процес . На вилата имам турска готварска печка която вътре е изцяло от чугун и е на практика вечна .

Не е задължително чугунената печка да е тип "огнище" със стъкло отпред. Има и като пернишките и други.
      Характерното е колко много тежат и как са чупливи при пренасяне.

Коментар

• Stbd
        Stbd коментира
        Редактиране на коментар
        Пернишките са с ламарини отстрани, а има разни старовремски, кръгли, които са от чугунена тръба от горе до долу.

• Кольо
        Кольо коментира
        Редактиране на коментар
        Ако стената на чугунента тръба е нещо като 10-12 мм и нагоре-това замества тухлите.
        Чугуна акумулира доста топлина, и малко по малко после я отдава. Също като тухлите.

• Stbd
        Stbd коментира
        Редактиране на коментар
        Събират се килограми.
        Сметнах колко е акумулираната топлина. Сто кила печка ще задържи топлина два киловатчаса - електрическа печка на слаба степен за два часа. Не е кой знае колко, но все е нещо.

Първоначално публикуван от Stbd Преглед на мнение
      Не е задължително чугунената печка да е тип "огнище" със стъкло отпред. Има и като пернишките и други.
      Характерното е колко много тежат и как са чупливи при пренасяне.
      Между другото, би ли обяснил с думи прости целта на темата? Да оплюеш производителите на печки?!? Да демонстрираш познания?!? Друго?
      Ние не сме неутрални!

Коментар

• Stbd
        Stbd коментира
        Редактиране на коментар
        Пише в темата

Да се избегне неправилното използване на печки поне в някаква микроскопична степен.

Коментар

И кое е правилното ползване?
        Ние не сме неутрални!

Коментар

• m4r1qn
          m4r1qn коментира
          Редактиране на коментар
          Съотношение цена - качество на топлото, намаляване на въздействие върху околната среда

Горенето на петролни продукти през ТНТМ инсталации е неприемливо - всяка допълнителна информация, която би променила макар и с малко отношението към другите е добре дошла. Бълването на пушеци през комина за да ми е топло е меко казано егоистично спрямо останалата част от обществото. И понеже акцентирах върху петролните продукти да уточня - същото се отнася и за другите източници на енергия.

• Stbd
          Stbd коментира
          Редактиране на коментар
          Горенето на каквото и да е през ТНТМ е лошо. Всъщност, ТНТМ беше отлично нещо в реалността, но ясно, тук името се изполва в точно обратния смисъл.
          Част от темата е че печките на магазина са по-лоши от ТНТМ или поне използването им е безхаберно.

• sek.1
          sek.1 коментира
          Редактиране на коментар
          Повечето ТНТМта са по добре направени от това което се предлага в магазинната мрежа .

Това е въпросът. Събират се мнения, съвети и информация. Много хора ползват печки по един или друг начин и още повече ги обсъждат. И тук в темата се посъбраха неща за четене.
        Гледам да пиша и аз, но мога да кажа само което знам. Ако знаех всичко, щях да напиша статия или книга по въпроса.

Коментар

Натиснете снимката за да я уголемите

Име:Untitled-09.jpg
Прегледи:328
Размер:114.4 КБ
ID:6687057
          Чужбина - това е митът за задгробния живот. Който попадне там, не се връща.
          Из "Златния телец"

Коментар

• Asteri
            Asteri коментира
            Редактиране на коментар
            Ако имаш толкова неизползвано място в хола, евала. Ако има и кой да ти построи такава камина като хората, също си късметлия.

Първоначално публикуван от Stbd Преглед на мнение
          Това е въпросът. ...
          Въпросът е, че всичко опира до парАта. Хората избират начин на отопление, отоплителен уред и гориво, които могат да си позволят съобразно конкретните условия и джоба си.

Дори политкоректните западняци, които иначе много обичат да парадират с приказки за опазването на околната среда, на секундата забравят за последната, ако това ще им струва някое евро повече ...

Ние не сме неутрални!

Коментар

• Кольо
            Кольо коментира
            Редактиране на коментар
            Двата коментара на Сашо все едно аз съм ги писал...
            Напълно съм съгласен с всичко което е написал.
            Най вече за мързела

• sek.1
            sek.1 коментира
            Редактиране на коментар
            Парите са един от факторите когато ги имаш в достатъчно количество че да си избереш кой ти е най комфортния начин за отопление . Когато ги нямаш естествено избираш най евтиния възможен начин .

• icerunner
            icerunner коментира
            Редактиране на коментар
            Не бе, маитап си правя.
            Цепя и мъкна дърва само щото си мисля, че Колето на мъже дето си имат камина за красота сигурно им вика педераси... Без "Т" разбира се

П.С. А парите, разбира се не стигат, но анализа показва, че проблема винаги се корени в графата на приходите, а не в тази на разходите, еле пък само в тази за отопление.
            Последно редактирано от icerunner; 24-12-20, 16:09.

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
        X