Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Препоръчайте ми котел на твърдо гориво

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

До: Препоръчайте ми котел на твърдо гориво

Първоначално публикуван от perdeee Преглед на мнение
    Предстои ми да изграждам локално парно в жилище 210кв.м но се безпокоя да не сбъркам с избора на котел,моля ви препоръчаите ми котел на твърдо гориво наи вече на въглища. Бях се спрял на немски котел от фирмата junkers но не намирам никакви отзиви за тях.Ще съм благодарен на всички които се включат в темата и помогнат за избора ми.
    Препоръчвам De Dietrich или Viadrus. Вземи котел с долно горене. За 210 кв. м. би трябвало да свърши добра работа котел с мощност от порядъка на 30-34 киловата. Важно е към системата да се сложи и помпа. Много по-добре се разнася топлината по тръбите. Добре е да има и алтернатива със ток, която да е вързана с електрически котел на същата система от тръби, но това си е отделна тема направо

Коментар

спрял съм се точно на тези две марки котли но около 40-42 кв мисля че е хубаво да има малко резерв, вие какво ще кажете?

Коментар

Аз съм с VIADRUS супер е но зависи въглищата какви са им калориите тази зима горя въглища 8000 калории и с едно зареждане изкарвам денонощие.Но къщата ми е с външна изолация,като си правих парното и аз питах за разни котлета и майстора дето ми го прави ми каза,че женския манастир между В.Търново и с.Самоводене има парно от 1936г. ие с чешки котел и все още работи така,че те са вечни но все пак това е пример ти си преценяваш.Успех в избора.

Коментар

Зададох един въпрос,но явно е в края на темата ми и не е прочетен.Моля всеки да сподели с какво пълни инсталацията си,цената му и свойствата му.Това считам че е по темата и е важно.Баща ми все още е на вода,но смятам че поне антифриз е по-добрата алтернатива.Сигурен съм ,че има и по-подходящи флуиди.
          Някои се раждат риби...малки рибки.С израстването се оформят като дребни риби,като едри риби и като големи балъци.
          NB !БАЛЪК-РИБА в превод от турски...

Коментар

Здравейте момчета! Работя в бизенса с отопление и ще ви кажа няколко неща от извора.

1. Най-евтино излиза отоплението на дърва и въглища и винаги ще е така. (Има едно иключение - котел за биомаса, в който да горите костилки от череши от по 10 лв/тон. е тва нищо не може да го бие.)

2. Ако сте на газ винаги сте зависимо от доставчика - постоянно вдигане на цени а и напоследък газови кризи и т.н. - иначе 30% по скъпо от твърдото гориво, без никакви занимавки.

3. Пелетите - май е най подходящо в момента. По-скъпа първоначална инвестиция, но пък много малка занимавка, около 15% по скъпо от дърва и въглища при цена на пелетите 360 лв на тон. Производители на качествно гориво от опит ви казвам са малко - Ахира, Айс-лес, Сокола. Тях ги знам.

4. Пиролизни котли - много изисквания към дървата (съхранение по 1-2 години за да имат ниска влажност)

5. Ток

6. Нафта

За последните 2 не съм сигурен кое е по-скъпо в момента, но общо взето най-скъпия вариант, с най-малко занимавка (заедно с централната природна газ).

Препоръка от мен - котел на пелети най-вече турски, комбиниран за пелети, дърва и въглища (както и костилки, черупки и др. с размери до 2-3 см.). Турски заради цената, която е поне с 1/3 по евтин от европейските - препоръка - KOZLUSAN - вече проверени, усъвършенствани за няколко години и най-вече бачкат безпроблемно.

Добре де, и малко реклама си правя, но без измами.

Коментар

Първоначално публикуван от adwokat Преглед на мнение
              Зададох един въпрос,но явно е в края на темата ми и не е прочетен.Моля всеки да сподели с какво пълни инсталацията си,цената му и свойствата му.Това считам че е по темата и е важно.Баща ми все още е на вода,но смятам че поне антифриз е по-добрата алтернатива.Сигурен съм ,че има и по-подходящи флуиди.
              Да ,наистина си задал въпрос който не съм видял.
              Когато инсталирах котела напълних инсталацията с антифриз.Естествено след първото протичане пак,и пак и пак и така първата година.Икономически никак не се върза.После видях че температурата в къщата не пада под нулата ,помпите не спират и приключих със скъпите експерименти.Вече ,може би 5 /пет/ години съм на бистра вода и нямам проблем.Но държа да подчертая ,че дори да отсъствм инсталацията не се гаси.
              Румен Николов

0888 358 572

Коментар

Антифриз само в слънчевия колектор. В отоплителната система само вода защото според мен големия обем на циркулиращата течност прави икономически неефективно друга течност. Ако ще топлим апартамент да може, но 300 литра в циркулацията плюс акумулиращ съд 2500 литра -за какво говорим

Коментар

Първоначално публикуван от Pashaliiski Преглед на мнение
                  Здравейте момчета! Работя в бизенса с отопление и ще ви кажа няколко неща от извора.

Препоръка от мен - котел на пелети най-вече турски, комбиниран за пелети, дърва и въглища (както и костилки, черупки и др. с размери до 2-3 см.). Турски заради цената, която е поне с 1/3 по евтин от европейските - препоръка - KOZLUSAN - вече проверени, усъвършенствани за няколко години и най-вече бачкат безпроблемно.

Добре де, и малко реклама си правя, но без измами.
                  Че какво лошо има в рекламата, стига да е коректна, т.е. да не е подвеждаща. А мен живо ме интересува на каква цена са тези комбинирани котли за пелети, дърва и въглища (както и костилки, черупки и др. с размери до 2-3 см.)?
                  Не мисли като човек!

Коментар

Първоначално публикуван от ppp58 Преглед на мнение
                    Аз съм с чешки Viadrus U22 - 29kW-вече 5 години
                    Отоплявам 150 м2 ПВЦ дограма , вътрешна и външна
                    изолация.
                    Пали се два пъти на ден -сутрин в 6 часа и вечер в
                    18 часа.Междинно не се слага нищо.

На сезон 2 тона донбаски въглища + 1 кубик дърва +
                    10 чувала разпалки.
                    Подкрепям коментара на колегата.Дограма,алумин.Изолация,гипсокартон.Отоплявам малко повече от 150м2. паля го само вечер кам 18:00h. Постоянна топла вода.За разсход на въглища в зависимост колко е люта.За тая зима около три тона домбас.

Коментар

До: препоръчаите ми котел на твърдо гориво

Първоначално публикуван от kiriko Преглед на мнение
                      Взимай чешки с долно горене .

Докато бяхме на въглища ползвахме чешки.Справяше се чудесно с отоплението на 180 км.Вече съм на газ,а котела си стои като резервен вариант.

Коментар

Първоначално публикуван от 4i4o Преглед на мнение
                        Антифриз само в слънчевия колектор. В отоплителната система само вода защото според мен големия обем на циркулиращата течност прави икономически неефективно друга течност. Ако ще топлим апартамент да може, но 300 литра в циркулацията плюс акумулиращ съд 2500 литра -за какво говорим

Ами за какво говорим наистина.Системата ми побира общо 300 литра,което прави около 400 лв. за антифриз.Какви 2500 литра в акумулиращ съд на система от 300 литра,незнам.Инсталацията ми е от 20 години и обслужва 240 кв.м.Само че вместо да източвам водата ,когато не ходим там,си стои антифриза и когато и да си отидем,веднага се пали парното...По темата сега аз имам развитие.Пича ,който преди 20 години е правил котлето,сега ще направи отново за около 1500 лв.,просто ще бъде с по-голям отвор за дървата и по яка решетка от долу разбира се.
                        Някои се раждат риби...малки рибки.С израстването се оформят като дребни риби,като едри риби и като големи балъци.
                        NB !БАЛЪК-РИБА в превод от турски...

Коментар

Първоначално публикуван от s_s1 Преглед на мнение
                          Имам пиролизен линг 25 д, български и мисля, че не му препоръчват иглолистен материал.
                          Иначе е голям кеф в голям студ зареждам 3 пъти на 24 часа, а над нулата 2 пъти. Държи ми зададена температура без проблем. 1 път месечно трябва да се разглобява и чисти.
                          Би ли споделил колко кубика дърва отиват приблизително за сезон специално за този котел. Не съм фен на кюмюра , но 25м3 дърва за една зима ми се струва
                          И тъй като отоплителната ми инсталация е още в проект - мисля да използвам панели за топла вода, които да захранват подово отопление Ще съм благодарен ако някой сподели опит

Коментар

Ползвам котел Дедитрих 30kw за около 250квадрата помещения.Вече 5 година среден рзход под 1тон на месец.Много мързелив за обслужване.Почистване зареждане около 30мин.Сутрин в 8ч се пали,терморегулатора е на 80градуса до 20ч водата е на 60градуса.

Коментар

Абе при 300 литра защо са ви 400лв за антифриз?До колко градуса мислите че ще ви падне температурата в стаите и за колко време ако ви няма?
                              Sent from my Nokia s fenerche

Коментар

Колега защо не проучиш печките (котлета) горящи зърно аз сам съм трагнал по този път.За момента е на етап проучване но при рентата която взимаме и отделно в момента цената е добра(за зърно) почти без отпадна технология
                                За всеки ден прекаран в риболов господ дава по два
                                0878 79 20 61 Борис

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 0 потребители онлайн. 0 потребители и 0 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X