Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Залепване на полиетилен

Свий
X
 
 • Филтър
 • Час
 • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

 • Залепване на полиетилен

  По принцип е ясно, че полиетилен и т.п. се лепят или никак, или трудно.
  В случая става въпрос за залепване на фолио от полиолефин към бетон или тухла. Връзката няма да е подложена на някакво съществено механично натоварване. Целта на занятието е постигане на въздохоплътна връзка между фолиото и стената.

  По света и без нас има продукти тип строително лепило/уплътнител, които се използват в такива случаи. Въпросните у нас ги няма.

  Опитите да се получи някаква насока от официалните вносители на продукти на Кнауф, Церезит, Сика, Soudal, Tytan и т.н. останаха без какъвто и да било отговор

  Поради което възниква въпросът: Някой има ли опит в тази насока и ако да, какво лепило е използвал за целта?

  Досега за запълване на фуги съм използвал Ceresit FT101 и Sika 11FC+

  За първото изрично пише, че не залепва за ПЕ. За второто - 11FC+ - не пише такива работи. Малък следствен експеримент с него като да показа що-годе прилично залепване към полиетилен, но не е ясно дали това ще продължи да е така след някакво по-продължително време, когато материалът изсъхне.

  Някой да си е правил експерименти?
 • #2
  само като идея: пяна за лепене ако имаш, пробвай - гледам всичко лепят с нея
  ________________________________________________
  Chevrolet k1500 5,7
  Subaru OUTBACK 2,5
  Hyundai TUCSON 2.0

  Коментар


  • kbot
   kbot коментира
   Редактиране на коментар
   Скоро лепих нещо и пяната капна на найлон. Не държи ама хич. (може и да е бил леко прашен)

 • #3
  Чавдаре, 3М са лидери в тази област със залепващите неща.

  Аз бих пробвал с т.н. течна гума за хидроизолация върху бетон, има и с праймър има и с директно нанасяне + много марки и избор, имаш Германия като опция за амазон и ибей.

  И последно но не по значение, въздухоплътност но не казваш къде, от вътре или отвън? Ако е отвън, тогава аз бих правил само с течни продукти, вътре е друга бира заради гнусните химии, които са в тия продукти. Пасивните и еко домовете ползват средства които са естествени, примерно набиват овча вълна във фугите, ползват едни неупренови ленти или "неупренови или растителни" въжета, които отново се натикват във фугите. Има една нова технология за вътрешно херметизиране, някакви полимери биват пулверизирани след нагряване и запълват ВСИЧКИ дупки и фуги до половин-един сантим големина, тоест правят нещо като "мъгла" която бива "надувана" и запълваща всички отвори нарушаващи херметизацията, така достигат до 0.3-0.4 при 0.6 норма за херметизация за пасивни къщи.

  Имаш вариант да направиш равна повъхност и места където после да залепиш фолиото, примерно с дървени планки, с метални майки, с пластикови планки, с винтове и дюбели + силикон да се закрепи нещо върху което да лепиш и т.н. Според мен погледни пасивни къщи и как те постигат въздухоплътност, ще видиш много идеи и решения, които "майсторите" масово не са и чували и горещо може би ще оспорят
  Бъдете живи и здрави

  Коментар


  • #4
   https://lepilo.eu/%D0%9C%D0%9C%D0%90...0%B8-Teflon-37


   Пише че е твоето
   И азъ вамъ г~лю: просите и дастсѧ вамъ: ищите, и ωбрѧщете: толцыте, и ωтверзетсѧ вамъ: всѧкъ бо просѧй прiемлетъ, и ищѧй ωбретаетъ, и толкоущемоу ωтверзетсѧ

   Коментар


   • #5
    Първоначално публикуван от turtey Преглед на мнение
    Ти се майтапиш! Това лепило е 37 ml. С такива разфасовки се лепи нещо дребно. За периферията на 80+ м2 окачен таван колко ли броя х 50 пари ще отидат? Ако изобщо е използваемо за нанасяне върху неравни повърхности като тухли и бетон де.

    Питането ми е за строителни лепила/уплътнители в картуш 300 мл или салам 600. На картинката отдолу е това, дето го няма тук.

    Натиснете снимката за да я уголемитеИме:solimur.jpegПрегледи:0Размер:9.9 КБID:6718377


    Първоначално публикуван от BatGeorgeone Преглед на мнение
    ...
    Според мен погледни пасивни къщи и как те постигат въздухоплътност, ще видиш много идеи и решения, които "майсторите" масово не са и чували и горещо може би ще оспорят
    Питането ми беше за съвет от хора, които са решавали подобен проблем. Ти да си лепил парна бариера с нещо?.

    Няма какво да гледам пасивни къщи. Търся вариант, който го има наличен тук. За да не се налага да се презапасявам и после да хвърлям пари в кофата за боклук, или да увисна насред работа, щото материалът не ми стига, а не е като да прескоча до най-близкия строителен хипермаркет.

    "Майстори" в случая нямат думата. Аз съм майсторът. Консултирам се с хора, които знаят повече или имат опит, взимам решение и го привеждам в действие.
    Последно редактирано от Чавдар (V93); 11-03-21, 10:43.

    Коментар


    • IvanIvanovi
     IvanIvanovi коментира
     Редактиране на коментар
     втора тъпа идея: такер?

    • Чавдар (V93)
     Чавдар (V93) коментира
     Редактиране на коментар
     Такер може да свърши работа ако отдолу е дърво. Такер на бетон и тухли ...

    • BatGeorgeone
     BatGeorgeone коментира
     Редактиране на коментар
     Е аз ти казах с какво аз бих процедирал, помещения където НЕ се живее много часове съм ползвал няколко пъти т.н. течна гума, това са покрития, които се нанасят с четка/валяк и освен пълна херметизация имат и структурна здравина, тоест върху тях може да се лепи друго нещо и не се драскат/нараняват лесно. И самото покритие е бариерата, нищо друго не се ползва, никакви фолиа и т.н.

     Нямам опит в херметизиране на помещения за живеене.

   • #6
    Фолио означава ли гладък лист с гладка повърхност без перфорации и релеф? Найлон се "лепи" с механична връзка. Изпитано, лесно, здраво, надеждно и разглобяемо.
    Незасъхващите лепила лепят успешно полиетилен, полипропилен и други. Освен каноконлитът за найлон по 37 мл в практикер има и пластично лепило по 5-10 лв за 100 г и по света има и в опаковка тип "силикон" и в салам. Роднини са на епоксидната смола (незасъхналата).

    Коментар


    • #7
     B случая става въпрос за прозрачно армирано фолио от полиолефин. Перфорации няма никакви, защото са силно противопоказани за ролята му на парна бариера, предпазваща термоизолацията над окачен таван от проникване на топъл и влажен въздух от помещението.


     Натиснете снимката за да я уголемите Име:lds35.jpg Прегледи:0 Размер:373.4 КБ ID:6718391


     П.П. Между другото, за тази роля е допустимо и използването на достатъчно здраво полиетиленово фолио.


     Към конструкцията над него се монтира с двойнолепяща лента от производителя. Проблемът е уплътняване на връзката на парната бариера към прилежащите стени (неравен бетон и тухла). Споменатата лента няма да залепне добре за неравната повърхност на стените, поради което там се използват продукти, подобни на онзи от по-горната картинка.
     Последно редактирано от Чавдар (V93); 10-03-21, 16:12.

     Коментар


     • #8
      Като сме на вълна тъпи идеи... битумен уплътнител... има го в шриц тубички като силикона... 330мл. мисля са... едно черно, мазно и гадно... и къде мацне нема чистене освен с бензин... а и съхне почти напълно... с него лепат битумни керемиди и т.н..
      Don't hunt IF you can't kill
      първо 0883 после 333 накрая 448

      LZ1BGD

      Коментар


      • kbot
       kbot коментира
       Редактиране на коментар
       Мирише, не е за човешка стая

     • #9
      Първоначално публикуван от Borizanov Преглед на мнение
      Като сме на вълна тъпи идеи... битумен уплътнител... ..
      Не бих казал, че е тъпа идеята. И аз си помислям за нещо такова, и ще експериментирам в най-близко време.

      Също се замислих и за вариант бутилкаучуков уплътнител, обаче досега съм видял само 1 на Сика - Sika BlackSeal BT. Той обаче нещо не се намира по магазините, където има Sika BlackSeal 301, който е битумен.
      Чудя се също и за лепилата, които се използват за лепене на автостъклата.

      Коментар


      • stefsab
       stefsab коментира
       Редактиране на коментар
       Черния силиконов уплътнител обикновено къса найлона, но не "пуска".

      • Чавдар (V93)
       Чавдар (V93) коментира
       Редактиране на коментар
       Силиконов?

     • #10
      Полиуретанов уплътнител (не пяна) - подобен на този за лепене на автостъкла.
      "Eсли говно присыпать пудрой, мы получим говно, присыпанное пудрой."

      Коментар


      • Чавдар (V93)
       Чавдар (V93) коментира
       Редактиране на коментар
       E проблемът е че при тях е голямо разнообразие. На някои изрично си пише, че не лепят ПЕ, а на други не пише нищо. Което не означава, че стават.
       ПУ пяна изобщо не я мисля за тази цел, защото няма да стане.

     • #11
      Полиуретанът и подобни, вкл тези за стъкла не лепят полиетилен. ПВЦ и други "найлони" залепват, но не става дума за тях. Боукит може да стане.

      Към стената трябва да се закове през дъска или друг профил. После въпросната дъска да се опени с пяна с пистолет, която при раздуването ще притисне, уплътни и укрепи всичко. По правилно и лесно е да се сложи една дъска към стената и фолиото да се притисне с втора. Според материала на стената.

      Коментар


      • #12
       Лепил съм обикновен оранжериен найлон на стоманена врата на автомобил за прахозащита под кората след ремонт на механизмите с бутилов уплътнител на хенкел. Не помня от къде го купих, но още държи найлона под кората. Сега се търкаля една туба на сика в гаража. Провери тези какво продават и дали не е възможно да се напъха в празна туба от силикон и да свърши работа. Тук също има нещо. И тук.

       Коментар


       • #13
        Такива фолиа се лепят с цианоакрилатни лепила, и всички хубави такива искат праймер и активатор.

        При неравности, може да направиш ивица от 10тина см с течна гума или епокси нещо си, и след изсъхване праймер и после правилното лепило.

        Тухла и найлон, директно може и да залепиш но херметизация забрави, не може да постигнеш механичния контакт по многото метри и после малко влага и термични разширения и това трудно за лепене фолио вече няма да е залепено.

        Има и друг вариант. След полагане на ивица епокси или течна гума + плагане на нещо което да изравни фугите(има такива в едни салами за пистолет, които се мажат с шпакла), вече може да се ползват многото ленти от рода на Горила и т.н. те вече ще има за какво да се хванат и от към фолиото и от към стените. Така се лепи хидроизолация към бетон и където бетона преминава в ред тухли, създава се първо еднородна основа върху, която може да се лепят неща.
        Бъдете живи и здрави

        Коментар


        • #14
         Първоначално публикуван от BatGeorgeone Преглед на мнение
         Такива фолиа се лепят с цианоакрилатни лепила, и всички хубави такива искат праймер и активатор.

         ....
         Пък същите лепила живеят в точно такива опаковки и когато омажат човката на опаковката се чистят с пръст само

         Коментар


         • #15
          Първоначално публикуван от Scrapheap Преглед на мнение
          Полиуретанов уплътнител (не пяна) - подобен на този за лепене на автостъкла.
          Точно с такова лепих найлоните под корите на колата и при последващо сваляне той се къса а лепилото не пуска.
          "Eсли говно присыпать пудрой, мы получим говно, присыпанное пудрой."

          Коментар

          Активност за темата

          Свий

          В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

          Най-много потребители онлайн 7,747 в 09:48 на 20-03-21.

          Зареждам...
          X