Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Свързване на генератор 220V към домашна инсталация

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

Savov, на контактите на генератора третият извод е вързан към корпуса му. Някъде в книжките му пише, че трябва да го заземиш. Ако твоята инсталация е със защитно заземяване, няма да имаш проблем. Ако е със зануляване, единият от активните изводи ще стане нула по този начин. При тях фаза и нула са условни и зависят от начина на свързване. Контактите от генератора трябва да са защитени с бушон на неговото табло. Не се очакват никакви фойерверки.
    Това е фактологията, аз не те карам да свързваш нищо.

Коментар

Благодаря ви! Четох снощи по форумите, не че много ми се изясни. На таблото на къщата има заземяване. Мога ли да заземя генератора от собствената му заземителна клема на корпуса през третия /жълт/ проводник на кабела, който съм приготвил с дължина 25 метра до заземяването на външното табло на къщата? После произволно да свържа втория /примерно кафяв/ проводник с едната клема на контакта и през UM шалтер към фазовия кабел на вътрешната мрежа. Респективно третия /пр син/ към шината на нулата? Така съм го замислил? Също, тъй като мощността не генератора е 4000 W и има два контакта 16 А, има ли смисъл да ги обединя към кабела, свързващ генератора с таблото? Той е 3х4 мм2. UM шалтер 25А ОК ли е?

Коментар

• stefsab
        stefsab коментира
        Редактиране на коментар
        Загледай табелките на генератора - 4000W или 4000VA , че не е едно и също.....

20 А са достатъчни
      Galloper 2 Exceed 1998 2.5 TDI .Kia Ceed 2009 1.4 CVVT .Ford Connect 1.8 TDCI 90 hp 2010
      Kawasaki Versys 650 2008 Suzuki 600 DUCATO 3.L 180 hp. и други
      Анатолий Пейчинов o8875о9815
      https://dvrbg.com/

Коментар

Както си го замислил ще стане, уредите ще работят, генераторът ще е защитен. Ако искаш и хората около него да са защитени, помисли и за това. Има ли дефектнотокови защити в таблото на къщата? Дай и модела на генератора.

Коментар

Няма ДТЗ, но не пречи да поставя. Генераторът е 4000W, номинал 3500W https://etools.bg/product/47315/hech...or-4000-w.html
          Смятам да захранва 1-2 климатика, хладилник, лампи.

Коментар

Не изглежда зле машинката.

Коментар

Значи последно генератор с обединени контакти - UM шалтер 20А, след него ДТЗ 32А и пей сърце.

Коментар

• Roninn
                Roninn коментира
                Редактиране на коментар
                ДТЗ 32 А не е защита по ток 32 А....да не те подвежда това,освен ако не е комбинирана такава,аз лично много ги харесвам комбинираните ,но са рядкост и струват доста повече от стандартно ДТЗ и често са на поръчка .....

• Roninn
                Roninn коментира
                Редактиране на коментар
                С обединяването на контактите,бъди много внимателен,попадал съм на монофазен със 3 контакта,всеки от отделна намотка...мери преди да обединяваш задължително.

• Roninn
                Roninn коментира
                Редактиране на коментар
                И последно,цената за тоя генератор,изглежда подозрително ниска...миналата година за инверторен 9 киловата платих 4 пъти ...а реално този също би ми свършил работа,ако написаното е вярно.

На лицевия панел на генератора е изведена на винт клема за заземяване.
              Не чета коментари и не отговарям на такива.

И коментаторите...

Коментар

Утре ще обикалям за части, в събота ще свързвам генератора. Ако не пиша в неделя, значи нещо съм объркал .
                Благодаря на всички, които се опитват да ми помогнат. Ще ви държа в течение!

Коментар

• Savov
                  Savov коментира
                  Редактиране на коментар
                  Ако консуматорите са в повече и генератора не се справя, ще започне да спада волтажа, нали така?

• ИВАН НЕДОКЛАНОВ
                  ИВАН НЕДОКЛАНОВ коментира
                  Редактиране на коментар
                  Деди, 1-2 климатика , хладилник и лампи може да нямат 1000 вата общо .

• sek.1
                  sek.1 коментира
                  Редактиране на коментар
                  Нормален климатик под 1 - 1.5 киловата консумация няма . Това от инверторни Митсубиши и Панасоник и това ако са до 12 000 BTU . Нагоре и разхода отива нагоре . От дългия ми стаж на механик и енергетик съм разбрал че с трици маймуни не става .

Не искам да съм лош пророк, обаче на никой ли не му прави впечатление че работния обем на двигателя е заявен 223 кубически сантиметра.
                Това за 4000 Вата реални е доста малко. За мен генератора е менте, поне що се отнася до максималната му мощност, особено в продължителен режим на работа
                Панайот Бърдарски
                0887 60 77 22

Коментар

• Roninn
                  Roninn коментира
                  Редактиране на коментар
                  Виж пост 34.7 какво съм споменал.....за 9 kWдадох около 6 к....а не ползвам повече от 3.5 реални..

Това ако е вярно....що да не бях взел това за 1500 лв...леко,икономично....малък обем...и ...... невъзможно.

• pansim
                  pansim коментира
                  Редактиране на коментар
                  Точно. Съгласен

Ако ще правя такова нещо да вържа генератор към къща, задължително генератора ще е дизелов и поне 7 KW за да има запас от мощност, на доказала се марка и монтаж от специалист за напълно автоматично табло, тест и проверка на цялата схема и на ел. контактите и осветлението на къщата, с такова нещо в никакъв случай не бих правил нещо " направи си сам ", задължително ще ползвам услугите на квалифициран ел. техник за въпросната инсталация от монтаж на генератора до пълната автоматизация и защити!

Коментар

• Savov
                  Savov коментира
                  Редактиране на коментар
                  И аз така смятам. Но за вила, в която прекарвам общо 20 дни годишно и тока спира 2-3 пъти в годината и това е неоправдано голяма инвестиция.

• sek.1
                  sek.1 коментира
                  Редактиране на коментар
                  В този случай смисъл да връзваш генератора към стационарната инсталация на къщата няма . Пускаш два удължителя с по 2 - 3 гнезда и си готов .

• Asen Kushlev
                  Asen Kushlev коментира
                  Редактиране на коментар
                  А табло за изключване към мрежата? Или сваля шалтера и толкова. Понеже и аз имам селска къща, си мисля за резервно захранване, даже с по-слаб и по-китайски генератор.

За два климатика, хладилник и пет лампи айде чак 7 кв. То и ние на работа имаме много хубав с 6 цилиндъра Ивеко мотор, може да захраня квартала, нещо 100 кв беше. И много зависи за аварийно ползване или за основен източник. То пък ако ще е за основен едни фотоволтаици са дооооста по-тихи и не ти трябва бензиностанция под ръка.
                Ford Maverick II 2.3 XLT
                Ford Mondeo MK5

Коментар

• Roninn
                  Roninn коментира
                  Редактиране на коментар
                  Той си е направил сметката,че ако ги смени,ще ги
                  изплати по рано.Няма поддръжка....тя се свежда до веднъж два пъти да измиеш панелите... гаранцията на.инверторите на хуавей за домашни централи е 10 г. На панелите 25 г.....средна хубост централа домашна се избива от 2 до 4 години... нататък е бонус....20 г наследниците ще я ползват даже..

• Asen Kushlev
                  Asen Kushlev коментира
                  Редактиране на коментар
                  Абе баш той не я е много правил, но както и да е. Не съм навлизал в подробности в материята, преди две години някъде на роднина му смятаха около 30 хиляди за къщата. За мен е прекалено голяма цифра, тока вкъщи е 60-70 лв. на месец, но топла вода и отопление на газ. Ама да мина на ток сложи още 15 поне за термопомпа....абе на 30 ст с ДДС на стълба за сега е добре.

• sek.1
                  sek.1 коментира
                  Редактиране на коментар
                  Даже и тия 30 са много като се знае себестойността от различните видове централи . На свободния пазар е чиста спекула както с парното и топлинните счетоводители . Няма как да постигнеш ниска цена като имаш няколко плужека по веригата .

Виж резервоара - 12 л. Генератора е предназначен да краткотрайна работа от няколко часа - с едно зареждане. След това почивка....
                За прекъсване на тока от 1-2 часа става,
                Никъде не пише колко моточаса е ресурса на двигателя.

Коментар

• Asen Kushlev
                  Asen Kushlev коментира
                  Редактиране на коментар
                  Аз не знам за ДВГ, на който да са му посочили ресурса от производителя. Тайната е "в зависимост от условията на експлоатация" и т.н. Може 5 часа, може 50 000.

• stefsab
                  stefsab коментира
                  Редактиране на коментар
                  На тези модели има брояч на моточасове - да знаеш колко е изработил, каква поддръжка следва ....

• Savov
                  Savov коментира
                  Редактиране на коментар
                  Имам няколко бензинови двигателчета освен генератора - роторен снегорин, строителна количка, косачка. На никой от тях не виждам индикатор за моточасове.

Реалната консумация на 12 -ка климатик от сорта на химер инверторите в момента на пазара ,в режим охлаждане е около 600-700 вата ..... Митсубиши 12-ка се движи в същия режим 1200-1600 вата

Хладилник 80-100 вата ....нищо консумация
                Galloper 2 Exceed 1998 2.5 TDI .Kia Ceed 2009 1.4 CVVT .Ford Connect 1.8 TDCI 90 hp 2010
                Kawasaki Versys 650 2008 Suzuki 600 DUCATO 3.L 180 hp. и други
                Анатолий Пейчинов o8875о9815
                https://dvrbg.com/

Коментар

И въпреки това, при първоначална употреба аз бих пуснал първо единия климатик и бих изчакал да влезе в режим, след това втория. И т.н.
                  Не чета коментари и не отговарям на такива.

И коментаторите...

Коментар

• Roninn
                    Roninn коментира
                    Редактиране на коментар
                    Чакай...няма да ти излезе сметката...
                    Над 10 киловата отиваш колега....нито агрегата,нито кабела,нито самото начинание върви в правилна посока

• Savov
                    Savov коментира
                    Редактиране на коментар
                    То и сега инсталацията трудно издържа и се налага да се спират някои неща, докато се ползват други. При спиране на тока агрегата ще захранва само нужното на момента, до не повече от 3 кW.

• Roninn
                    Roninn коментира
                    Редактиране на коментар
                    Как точно мислиш да се случат нещата.Спира тока....ти в тъмното,минаваш и гасиш излишните неща,проверяваш да не си пропуснал нещо,и едва тогава палиш генератора?

Не мисля

Активност за темата

Свий

Тук са 4 потребители онлайн. 3 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                X