Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Напукани плочки в банята

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

И аз имам същия проблем, даже бях писал тема преди 1-2 и повече години, апартамента ни е ново строителство, но вече станаха 12 години, банята беше първото нещо което правихме като получихме акт 16, след около 2-рата година забелязах първите микропукнатини, след още година вече видимо разместване с по 2 мм на плочките тук там, към наши дни има вече две с пукнатини като косъм през цялата плочка, а най-страшното беше когато случайно натиснах една плочка и с ужас установих че се клати цялата стена с плочките до тавана, почуквах и яко кънтеше на кухо, реших да взема мерки и сложих три тръби между двете страни на стените на банята, за да се крепят плочките на стените една срещу друга, за да не се срути и ни осакати докато се къпем, пробивах и дълбоки дупки с перфоратора и с дълги анкери за тухла, допълнително подсилих стената с плочките да не падне.

Вече до днес 12 -та година няма повече поражения, добре че пода е непокътнат и са напълно здрави плочките, като се опаричим ще правим ремонт, според един майстор причината е комплексна, слягане и калпава машинна замаска с икономисан цимент, абе ужас си е. Горе съседа имаше същия проблем, махна плочките на новата си баня и калпавата мазилка до тухла, после сложиха от зеления гипсокартон, плочки и няма проблеми към днешна дата.
    Последно редактирано от Еделвайс; 10-03-20, 19:55.

Коментар

Първоначално публикуван от Еделвайс Преглед на мнение
      ....а най-страшното беше когато случайно натиснах една плочка и с ужас установих че се клати цялата стена с плочките до тавана, почуквах и яко кънтеше на кухо, реших да взема мерки и сложих три тръби между двете страни на стените на банята, за да се крепят плочките на стените една срещу друга, за да не се срути и ни осакати докато се къпем, пробивах и дълбоки дупки с перфоратора и с дълги анкери за тухла, допълнително подсилих стената с плочките да не падне.
      ... зеления гипсокартон, плочки и няма проблеми към днешна дата.
      Това съм го виждал - плочки тип "зидария", крепящи се на фугите си, а от стената - отлепени.
      Гипсокартонът решава проблемите дотолкова, доколкото ги прикрива - слягането и пукането работи ЗАД него, без да му се отразява.
      За утеха на пишещите - загледах плочките поставяни през 1997 г. в панелния ми апартамент. Подчертавам, че е панелен, защото запознатите знаят какво представлява банята в тези жилища - отлята нацяло от бетон в съответния "Домостроителен комбинат" клетка, вдигната с кран и тропосана на съответното място при строителството. В разните инструкциЙ по "Гражданска отбрана" едно време беше сочена като най-безопасното място при земетресение и боНбаНдировки , ако не сколасаш да отидеш до "ПРУ-то". Според тях в краен случай клетките биха паднали като кула от детски кубчета, но не и да се повредят (какво става със соц-тружениците вътре - не пишат ). Та и в моята баня са се напукали - вярно за 23 години лека-полека, не се забелязва, но го има тук-там.
      България е единствената страна на тая плоска земя, която има цели СЕДЕМ рилски езера!

Коментар

Първоначално публикуван от TigerHunter Преглед на мнение
        Ааааа, да. За лепенето до тавана пропуснах да кажа. Най, ама най-голямата глупост, която може да се допусне.
        И защо да е глупост - да боядисваш през година е много умно?

Коментар

• TigerHunter
          TigerHunter коментира
          Редактиране на коментар
          А, щото дали ще боядисаш само тавана или и десет (примерно) см от стените, има голяма разлика.

• Владо М
          Владо М коментира
          Редактиране на коментар
          Модерните тавани са с панели...2020г. сме господа...

Първоначално публикуван от Владо М Преглед на мнение

И защо да е глупост - да боядисваш през година е много умно?
        Правело се (туй у старите Таатови книги, поклон-тряс-припад-в-екстаз, го пише) за да "дишали стените". Много ми е странно как ще диша панел, че и намазан с едно таквоз гумиращо, за да прикрие ръждивината от арматурите. Но нейсе - аз направих така, нагоре стените и таванът в банята са ми от "пръскана мазилка от мраморно брашно" (каквото и да значи това) и не са боядисвани над 20 години... изобщо нямам спомен дали са боядисвани с латекс или са си оригинално бели от въпросната мазилка. Бели са си и понастоящем. Само грапавината лови много паяжини, та ги чистим от време на време.
        България е единствената страна на тая плоска земя, която има цели СЕДЕМ рилски езера!

Коментар

• TigerHunter
          TigerHunter коментира
          Редактиране на коментар
          Боголюбе, въобще не става въпрос за "дишане", именно за напрежение между таван и под, който плочките и фугите не могат да поемат, Да не говорим за ефекта касапница, химическа лаборатория или както там искайте си го наричайте. Мен лично ме подтиска…
          Мое мнение, с което никого не ангажирам. Но физическите закони са си тия, що се отнася до последствията.

• santaclash
          santaclash коментира
          Редактиране на коментар
          По онова време баните са се изпълнявали с цимент. Нямало е 5 класа лепила за плочки, с фибри и т.н. Бутал съм такава баня- цимента не знам от какъв обект е краден, ама на цвят стоеше леко лилав. Това няма къртене. От лопатката на къртача хвърчат искри и се пързаля все едно е върху лед, без да остави и драскотина. Други технологии са били.

Много вероятно е да са плочките особено по-големите размери. Често се случва да са "натрапени" по време на някой етап от логистиката. Добрите майстори ги познават и ги отделят като брак или режат от тях, където се снаждат части.

Коментар

Първоначално публикуван от Владо М Преглед на мнение
          Много вероятно е да са плочките особено по-големите размери. Често се случва да са "натрапени" по време на някой етап от логистиката. Добрите майстори ги познават и ги отделят като брак или режат от тях, където се снаждат части.
          А-а-а-а, според експерт МишоМишев по-горе ич не било така!
          Само се чудя той пет-шест години всичките тези бани, дето "бил лепил плочки", ги инспектира и колко често, че е толкова каРеГотичен ?

Коментар

Първоначално публикуван от Bogoljub Gagic Преглед на мнение

Само се чудя той пет-шест години всичките тези бани, дето "бил лепил плочки", ги инспектира и колко често, че е толкова каРеГотичен ?
            Вероятно, защото познава лично всички хамали по логистичната верига включително Киро и Спиро. И гарантира за тяхната деликатност. А и сигурно, защото в милата родна територия няма бомбени кратери по пътищата.

Коментар

То не разбрахме тези плочки които са напукани:
              1. От какъв материал са.
              2. Лепени ли са до горе.Т.е дали са заклинени в тавана.
              only 4 x 4,sim AWD

Коментар

#12,1 коментар на пост12
                https://offroad-bulgaria.com/forum/о...26#post6570026
                ,,...пукнатините да ги гледаш как вървят. Тая сграда ще излезе проблемна. Май трябваше всичко да пишеш в една тема - и за гаражите, и за влагата и т.н., че да имаме някакъв общ поглед върху нещата. Подовете как са? При пукнатини по стени на нова сграда и аз съм за улягане."
                Дано не е прав колегата Йорданов
                Последно редактирано от veskov; 10-03-20, 21:22.
                А тези простотии се правят от името на всички ни.
                Даника
                Ми не гълтайте бре, и не лапайте. )) Дистанцирайте се демек ... ))deyan"h

Коментар

Много просто!
                  Тука клиентите са така че ако има нещо съвсем дребно - ще ореват до бога.И няма да те оставят докато не го оправиш.Зарад това.Ще ти звъннат в 11 вечерта че бушона им паднал и да отидеш да го дигнеш че сакън може да има някъв проблем- нали колко години гаранция имат...
                  Е в София Варна не е така.Има клиента проблем - строителя никъв го няма.Манталитет си е...
                  Категоричен съм да....Между другото това е една от основните причини поради която се отказах от тази дейност...
                  П.П
                  Последния път клиент ме задърпа от улицата (продадена гарсониера преди 3-4 години) да съм отишъл да я видя че нещо много ток харчела...Не било нормално туй нещо...
                  Ами … отидох (защо ли отидох) наистина беше прав клиента и го отнесох...

Коментар

Що се отнася до цепнатините на стените - ами нямаме такива... Навсякъде обаче процедурата беше една и съща.Мажим с машини (турбозол и подобни) разликите е само в материала.Отначало бяха хартиени торби заредени на всеки етаж - съответно се пъхат в машината която е на етажа тя обърква всичко и под налягане с маркучите се мята по стените.
                    Последните обекти обаче бяхме с друга машина.Една огромна бутилка като кока кола заредена с 15 тона материал седи до обекта и под налягане по маркуча се изпраща материала готов нагоре...
                    Стените всички бяха предварително обработени - всички снадки бетон тухли итонг както и ъглите на вратите и прозорците са подложени с мрежа от 160-180гр.
                    Накрая като свърши всичко - пускаме машини за обезвлажняване - след два три месеца се появят тук таме микропукнатини като косъм.Те се минават с фина шпакловка на ръка и едва това се предава на клиента....След това вече пукнатини няма...
                    Долу горе пукнатините се появяват след мазането - каквото и да правиш...не са много но.. оправяш ги и повече не се появяват...

Коментар

Правело се (туй у старите Таатови книги, поклон-тряс-припад-в-екстаз, го пише) за да "дишали стените". Много ми е странно как ще диша панел, че и намазан с едно таквоз гумиращо, за да прикрие ръждивината от арматурите. Но нейсе - аз направих така, нагоре стените и таванът в банята са ми от "пръскана мазилка от мраморно брашно" (каквото и да значи това) и не са боядисвани над 20 години... изобщо нямам спомен дали са боядисвани с латекс или са си оригинално бели от въпросната мазилка. Бели са си и понастоящем. Само грапавината лови много паяжини, та ги чистим от време на време.
                      Модерните бани не разчитат на стените да "дишат", а на принудителна вентилация в съчетание с отопление.

Коментар

Масово се пропуска /вкл. и в темата/ момента с правилната обработка на фугите предимно на вътрешните ъгли , както и тези стена-под с еластичен уплътнител.Вторият момент - самата фуга да е еластична, третият момент - избора на лепилото. Това за ново и панелно строителство особено. Основна причина - незнание, втора - икономия от 100-200 лв. на фона на няколко хилядарки, третата няма да описвам.

Коментар

Да добавя още няколко неща за сградата, както и за апартамента.

Сградата е на 10 надземни нива, както и едно подземно. В сградата има общо 81 апартамента, средно по 9 на етаж (на първия етаж има само един апартамент и останалото са гаражи).

Може би изпуснах една особеност за самия апартамент и баните в него. Още в самото начало говорих с майстора, дали могат да се сложат плочки на тавана. Каза, че може. Плочките на тавана са лепени така, че да не застъпват тези на стените. Още първия път ми беше подадена информация, че са използвани висококачествени материали, както колегата спомена - еластични фуги, еластични уплътнители, качествено лепило и много други. Лично аз съм на мнение, че баня се прави веднъж (но явно не точно, хаха) и затова трябва да се влагат качествени материали. Хидроизолация е направена на абсолютно цялата баня, а не само на определени места по стените.

В този ред на мисли обърнах внимание на плочките по стълбищата и видях, че някои от тях са се повдигнали. Не съм задълбавал, дали са напукани или не.

Реално погледнато до преди една седмица плочките в апартамента бяха здрави. Вчера видях този проблем. Пукнатините не са дълбоки (все още), но се виждат бегло под определен ъгъл към светлината. Когато попадне влага в пукнатината, това се вижда. Когато влагата изчезне - спира да се вижда. Накратко казано е това.

Да, има възможност проблемът да идва от плочките на тавана, но не смятам, че е единственият проблем и че, ако ги махна, проблемът ще се реши. Тези плочки на тавана ги слагах за по-добра визия, както и да избегна голямото наличие на мухъл по тавана от тези окачени тавани.

За момента следя плочките, когато имам път към апартамента. В момента са засегнати 4-5 плочки, които са по вертикалата на тръбопровода, но само от едната страна. От другата страна на вертикалата плочките са здрави за момента.

Разбира се, както беше ясно още в момента, в който реших да правя къртенето на новата баня и подмяната на напуканите плочки с нови, ми е ясно, че отново ще се напукат.

За мен основният проблем е слягането на сградата. Причините са донякъде известни, а донякъде не. Всичко е навързано. Въпросът е, ако някой от вас е на мое място (чисто хипотетично), как би процедирал?

Благодаря!

Коментар

• Жоро Байкушев
                            Жоро Байкушев коментира
                            Редактиране на коментар
                            Не бързай. Алекс е дал пример къде се слага еластична фугировка. Има и температурни разширения които не са добри за керамиката. Една от причините е и химията в цимента, смесите.Като съхне отделя топлина.

Слягането е ясно. И че сме в земетръсна зона - също. Не е въпроса в предстоящите деформации по разни причини , а в адекватната реакция на плочките. Не се разбра имаш ли уплътнители по критичните периферни зони или всичко е с фуга и каква е тя. Някой си ти подал информация - е , каква е конкретно ?
                          Викни някой компетентен , дай му реално инфо .Преценете къде да се спрат напреженията.Минималистичният вариант е да се отворят конкретни фуги и обработят с еластичен материал.

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                          X