еее....че ти си си готов ! Ама и ти май си слагал няква допълнителна ламарина над отвора....пушеше ли ? или е временна ?
И не е ли малко самотна пеща там...
Здравей, колега! Изградих пеща по метода на Алън Скот/ има много информация за това в интернет/,та това от горе на входа на пеща е носещ винкел на тухлите от свода.Иначе гори идеално, вече е пробвана и всичко е о.к.Живот и здраве догодина ще изградя едно плотче отпред и една беседка или ще монтирам павильон, но там /на вилата/ има две-три утвърдени места за масата, така че никакви проблеми...А и така става...
Полезна тема! Прочетох и научих още неща, които някога могат да ми потрябват, и реших да споделя моят опит, на някого може да е от полза. Решихме да правим пещ, и с питане разбрахме, че добър майстор има в Килифарево. Свързахме се с него - казва се Божан. Предварително си бях подготвил основата, трите стенички - подпорни, плочата и комина - двоен, защото от другата страна исках да имам голяма зидана печка. За нея ми изляха специална чугунена плоча в Маяк Добрич.. Преди да излея плочата за пещта, сложих върху кофража алуминиево фолио от печатарски плаки и върху него фибран за изолация. Огнеопорните тухлите ми осигури един приятел от Девня - от содовите пещи. Доиде Божан, уточнихме модела, начина на отвеждане на дима и последващо затваряне на димоотвода с клапа. Важното за всека пещ, според Божан, е колкото е възможно повече топлина да се акумулира в пода й. Затова след като изгради три реда тухли, пода го застла с изолация от 5 сантиметрова пресована каменна вата - термоустойчива. Над нея , колкото е дебелината на една тухла насипа сух пясък, и над него изгради пода на пещта. Купола също го изолира с вата, рабица мрежа и мазилка. От купола към комина отведохме дима с чугунена тръба с Фи 220 мм, а клапата я направихме от една ел. плоча за печка с Фи 250 мм. Капака също изолиран с каменна вата, а отвора съобразен с диаметъра на тавата, която имаме. Пещта стана много добре - благодарение на майстор Божан. Благодарен съм му, да е жив и здрав! Достатъчно е да гори час и половина - два и тухлите стават бели - според майстора достигната е температурата зада се опече едно агне. Понеже помещението където е пещта е затворено, и да не пуши при горенето направих втори капак,с врата в него посредством която регулирам притока на въздух.Преди да се сложи тавата с приготвеното в нея, пещта се изчиства от жаравата, и се измита пепелта. Жаравата отива в огнището - печка , което си направих сам, а всичко това в момента облицовам с камък. Остана ми още малко. Това е.
Валков, ти ни удари в земята братле ! Много пипната работа, браво ! Какво си готвил до момента ?
Обаче как пъхаш тавата, след като дръпнеш жарта напред? Не се ли париш ?
Валков, ти ни удари в земята братле ! Много пипната работа, браво ! Какво си готвил до момента ?
Обаче как пъхаш тавата, след като дръпнеш жарта напред? Не се ли париш ?
Донеси или изпрати кво било. Може и агнешко и ще видиш. Пробвал съм много неща.
Другия път пускай по няколко цяли картофа в тавата около агнето стават перфектни за гарнитурката . Обелени разбира се .
[B]Mercedes Benz w123 [/B]
[B]Ford Escort xr3 [/B]
[B]Aro 10 [/B]
Плачи! Там близо край град София
стърчи, аз видях, черно бесило,
и твой един син, Българийо,
виси на него със страшна сила.
0896042536
Да споделя и аз.
бях направил през 2004-та в едно мое заведение комбинирано барбекю с пещ за две агнета,с опция да се правят дървени въглища в пещта и едновременно пушека да се ползва за опушване.За съжаление нямам снимки,а бях принуден да съборя цялото заведение от "братята" от етническата партия.Камерата за опушване,която съм показал в темата за пушените продукти,е част от онова съоръжение.
Сега планирам нещо ,подобно на първата снимка-намерена е в нета.
На втората е моят проект-дано имам време тази година да го реализирам.
Няма да се разсърдя на "кражба" на интелектуална собственост.
Подред отляво надясно са:барбекю с опция да се използва като фурна на жар,казан за варене на буркани,пещ и чеверме,въртяно от водно колело.
Опция ще има и за правене на дървени въглища в пещта и използване на пушека за пушене на месо.
ПП Проекта не излиза,ще опитам да го преформатирам.
Мисля,че сега се получи.
Да добавя-в казана за варене на компоти може да се вгради вътрешна кутия от алпака,с плътно затварящ се капак и ще имаме домашен автоклав.
Коментар