Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Барбекю, пещ

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

До: Барбекю, пещ

Първоначално публикуван от mitkosto Преглед на мнение
    Само не разбрах при зидарията какви мерни прибори използвате- шублер или микрометър
    Искаш ли да получиш умен отговор-питай умно!
    0894328706

Коментар

Проблема с огъня вътре е отвеждането на пушека, запазването на акумулираната топлина и изваждането на пепелта/жарта (както писах по - горе има места в България където не вадят жарта навън, но според мен така печеното ще мирише на пушек повече от допустимото).
      Проблема с огъня отвън е как да загреем камерата до такава темепература, че и това което сме сложили вътре да се изпече. Иначе при този вариант огъня се поддържа по - лесно и не трябва да се чака няколко часа за да се затопли камерата, но ако камерата е от огнеупорен бетон или шамотни тухли защо ще вадиш огъня отвън.
      Т.е. както беше казал един колега по нагоре - отдолу със сигурност ще има висока температура, но от страни и отгоре ще остане студено. Клапата в комина само ще влоши работата му според мен, особено в процеса на активно горене.
      Да нагориш жар и да я сложиш вътре също не става, защото жарта тлее до един момент и при наличие на поток от въздух и няма да отдели необходимата топлина.

Разсъжденията ми са чисто теоретични, не съм специалист по горивни процеси и топлотехника.
      Не бързай ако искаш да стигнеш

Коментар

Да покажа моята фурна

Типичната заготовка

Подгряване..

Резултат
        0+

Коментар

размерите от чертежа се умножават по 10

Коментар

....ох на батяя ! душичка ! искам и мойте агънца така да изглеждат

Коментар

Уважаеми съфорумци!
              От няколко месеца подробно изучавам опита на братушките и хамериканците. Да ви кажа направо са светлинни години напред. Пещарството в БГ се е заличило с идването на комунистическия режим и с "боржуйките" както казват руснаците на ламаринените и чугунени печки. Сега по темата: предлагам ви цял нов свят за фантазиране и харчене на пари в криза! http://heatkit.com/html/bakeoven-mha.htm
              това са хамериканоканадци. Дано да има само някой да го оцени!
              За начало при братушките предлагам да започнете с http://www.stove.ru/ - огромно количество теория и чертежи!
              Приятно фантазиране на всички и чакам мненията ви за линковете. Няма само аз да се ровя там я!

Коментар

Прав си колега, днес малко преди да пуснеш линковете и аз обикаляйки нета, попаднах на тези сайтове. Мисля, че си подобрих английския и си припомних руския...
                В американския сайт обаче само на едно място попаднах на идея подобна на моята, а руския не съм го обходил още...

Коментар

От два дни не съм излязъл от нета и вече ще полудея. Не мога да разбера може ли да работи принципа, който съм измислил или не.
                  Ето подобни неща, които намерих...

На някои от тях обаче принципа е различен, защото топлия въздух минава през самата пещ.
                  Трябва да взема решение.
                  Вариант 1.
                  -Запазвам концепцията, като приемам, че може и да не работи пеща като хората и имам следните подварианти.
                  -ако искам да пека в пеща, я ползвам по класическия начин, тоест вътре паля огън. Има вариант да отавя нещо като коминче в предната част, което да може да се запушва при необходимост /на чертежа се вижда/. Рискове- стената да не може да акомулира нужната топлина и да се охлажда бързо. Донякъде ефекта може да се намали с врата на самото огнище.
                  -правя пеща от дебела рамарина. Само дъното остава от огнупорен материал.

Вариант 2
                  -Променям концепцията и удължавам съществуващия ми плот /в момента 80 см./ назад и там градя пеща, а пред нея остава огнището. Както колегата го пеще постнал по-нагоре
                  Прикачени файлове
                  Последно редактирано от mitkosto; 14-08-09, 09:36.

Коментар

Спри се на вариант 2.
                    На колегата Емил (ончо) пещта и огнището са абсолютно идентични с моите, все едно ги е правил един и същ човек, което ще рече че варианта е изпитан и доказал се в България.
                    Обърнал ли си внимание на ел. фурни - винаги горния нагревател е вътре във фурната, т.е. във вариант 1 няма как да загрееш горната част на камерата, освен ако горещия въздух и отделените газове (дима) не ги отведеш странично, както е при старите домакински печки на дърва и ел. Тогава проекта ти ще има нужда от доработка и най - малкото по - висок комин.
                    Не бързай ако искаш да стигнеш

Коментар

Колега MITKOSTO:
                      Предлагам ти варянт на Alex Chernov от американската печкарска асоциация /за мен това е най-впечатляващия маистор там. Не само, че е руснак но се учи и от Кузнецов - руския web адрес/
                      На прикачения файл има класика в жанра. Размерите са в инчове /2.54 см/ Палиш огъня отдолу и нагрява пещта горе! Доста е професионално но много истинско! Аз лично съм планувал малка камина отдолу руска- 30 на 50 см. Като се има предвид че гостите ще се радват на огънчето, защо в същото време да не ползвам тази енергия за пещта! Дори да не стига за печене на тревопасен бозайник, все за един гювеч или за боб в гъне ще стигне. При добра изолация на другия ден може я чушчици, я тиква да ожариш. Все пак да не забравяме че най-хубавата салата си остава печеното агне!
                      Прикачени файлове

Коментар

мерси колега,
                        но какво мислиш за дима ? Как той се отразява на яденето. Примерно хляб може ли печеш ? Агнето ще го увиеш с фолио, ама хляба !?
                        ...или мислиш, че като се нагрее и затвори ще става ?
                        Последно редактирано от mitkosto; 14-08-09, 14:13.

Коментар

Колега, едно от най-вкусните неща е хляб от "селска фурна".
                          Изгарянето на дърва в пещта може само да добави аромат.Между другото да вметна че прочутата сръбска скара за да получи този вкус се прибавят стърготини от череша за да опушат месото което се пече върху горящитите букови дърва!
                          Сега за миризмата: ако НЕ се опиташ да вдигнеш температурата, или да разпаваш дървата с изрезки от гумата на Уазката на комшията на село, няма проблем. Все пак дървата нека прегорят! На морето гледах една къща където пред пеща е издзидано корито в което пада пепелта- жарта от фурната и върху нея почваш да редиш шишовете!

Коментар

Решението е взето и изпълнението е започнато. Пеща ще бъде от типа на Алекс Чернов, естествено с български " подобрения "
                            Приемателната комисия се очертава около 10 септември. За момента се е записал да приема резултата Димо /кро/. Списъка на комисията е отворен, като с предимство са собственици на представители на животинския свят, подходящи да прекарат 3-4 часа в съоражението !
                            Ето малко снимки....Сори за качеството , но са от телефона. Апарата щерката го потопи в Бяло море. Ааа и съжалявам за гащите на баща ми на простора.....трябваше да помисля, че ще побликувам снимките ))

Прикачени файлове
                            Последно редактирано от mitkosto; 16-08-09, 16:02.

Коментар

Аз, като единствен записал се засега член на "комисията" мога смело да заявя, че методите и пътищата за постигане на крайния резултат няма да бъдат предмет на оценка на настоящата "комисия". Ще бъде оценяван само крайния резултат получен при употребата на съоражението. При слаби/недопечени/ резултати, "комисията" си запазва правото да участва в следващи оценки до постигането на пълно съвършенство
                              Митак, сега сериозно. Нищо не разбирам от пещи
                              Обаче :
                              - тухлите, дето ги взе са супер (поне сто годишни от пещ, която е работила дълго и на по-високи от обичайните температури), обаче според мен са малко. Т.е. вместо бетон по-скоро бих слагал тухли на пода заради акумулиращият ефект.
                              - този номер с топлия въздух според мен ще доведе до ефективно печене, защото си спомням, че имах ел.фурна работеща с топъл въздух - нагревател и зад него вентилатор духа въздух в камерата.

Но за колко време и дали ще бъде равномерно печенето

В крайна сметка, всичко е функция на времето и при наличие на температура и време нЕма начин да не стане.

Хубаво си започнал - Честито

Отсега да те предупредя, че като при всеки уред ще са необходими много и различни кулинарни опити, докато овладееш процесите.
                              Това последното е съвсем сериозно. Кулинарството си е магия.
                              Ако просто смениш готварската печка в къщи - резултатите ще са трагични докато свикнеш с новата.
                              ______2
                              Е = MZ

Коментар

Човека, който ми продаде бетонната смес каза, че характеристиките са като на огнеупорна тухла.....а е несравнимо по-лесно да се направи така, отколкота да зидаш плоча, да не говорим за отворите за въздух. Но ще видим резултата наистина....
                                Прикачени файлове

Коментар

Активност за темата

Свий

Тук са 2 потребители онлайн. 0 потребители и 2 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X