Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Алтернативна енергия-мини ВЕЦ

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

До: Алтернативна енергия-мини ВЕЦ

Китайците имат готови водни турбини от 200VV до 10-20кВт. Що се косите да изобретявате колелото. Турбините са със самоконтрол, на оборотите, от там и на честотата. Цените не са никак високи за такъв тип съоръжение, а избора мощности в зависимост от дебита и налягането е доста голям. Така че за мен е по добре от колкото човек сам да си го прави. Не че не може ама ТНТМ-то винаги създава повече проблеми от колкото направеното във заводски па макар и китайски условия.
    ВѢРНОСТЬ И ПОСТОЯНСТВО

Коментар

Първоначално публикуван от D-MAX Преглед на мнение
      Китайците имат готови водни турбини от 200VV до 10-20кВт. Що се косите да изобретявате колелото. Турбините са със самоконтрол, на оборотите, от там и на честотата. Цените не са никак високи за такъв тип съоръжение, а избора мощности в зависимост от дебита и налягането е доста голям. Така че за мен е по добре от колкото човек сам да си го прави. Не че не може ама ТНТМ-то винаги създава повече проблеми от колкото направеното във заводски па макар и китайски условия.
      Колега,имаш ли някаква информация за тези готови китайски съоражения.Къде мога да го видя какво представляват и колко струват?
      Красимир Йотов

Коментар

Първото, което google извади за термопомпите е това http://geotok-bg.com/ . Там има доста информация. Действително това е най-ефективното отопление (пример: консумираш 2 до 3 kW ел. енергия и получаваш 8 до 10 kW отопление). Като бонус има и охлаждане през лятото. Наличието на река в близост гарантира добър дебит на подпочвени води. Единствения проблем е голямата (поне по моите разбирания) начална инвестиция.

*Моето предположение, че може да захранваш термопомпата с ел. енергия от водата не е съвсем пркатично. Не видях в този католог термопомпи с ел. мощност под 2 kW.
        Ето и малко информация за турбините... http://www.chepakov.com/Hydro.htm
        Последно редактирано от grgeorgiev; 30-05-08, 11:05. Причина: допълване
        Само моториста знае защо кучето си показва главата през прозореца.

Коментар

Първоначално публикуван от kty Преглед на мнение
          Колега,имаш ли някаква информация за тези готови китайски съоражения.Къде мога да го видя какво представляват и колко струват?
          За обща информация тук има и видео и снимки и доста други интересни неща. За цените обаче едно и също нещо можеш намери с разлика в цената до 3-4пъти. Така че иска търсене. За в БГ обикновенно няма нищо на склад, така че едва ли ще можеш да идеш и да видиш. Най-добре пробвай ebay.
          ВѢРНОСТЬ И ПОСТОЯНСТВО

Коментар

Разгледах страницата много ми хареса,но там става въпрос за друг вид турбини

Аз не мога да направя тази инсталация на местото с което разполагам.Затова по добре да се придържаме към първоначалната идея за турбина тип "мелничка".

Благодаря все пак за информацията...беше ми много полезна
            Красимир Йотов

Коментар

Мисля,че с такъв инвертор вързан на по-мощен акумулатор ще мога да захраня един маслен радиатор около 1800 w,а динамото мисля да е от някой по-мощен автомобил с климатик(естествено и реле-регулатора от същият автомобил)

Detailed Product Description
              Welcome OEM order from 220v / 230v / 240v countries
              Description of article:
              2000w 12v-220v (24v-220v) 50hz power inverter 2000w 12v-230v (24v-230v) 50hz power inverter 2000w 12v-240v (24v-240v) 50hz power inverter
              Specsification of article:
              Max continous power: 2000 watts
              Surge capablity (peak power) : 4000 watts
              No load current draw: <1. 5a
              Wave form: modified sine wave
              Input voltage range: 11v-15v (22v-30v) DC
              AC receptacle: AC 2 prong rounded
              Fuse: 25 / 15 amp (spade type) *8
              Thermal protect
              Over load short circuit protect
              Short circuitshort circuit protect
              Dimensions: 380 (h) x260 (W) x89 (h) / mm
              Weight: 10. 0 ib (4. 7kg)
              Ctn's dimensions (2pcs / ctn) 646 (h) x 479 (W) x187 (h) / mm
              Quatation: FOB: Shanghai USD: 100. 0
              Красимир Йотов

Коментар

Познавах един, който ми разправяше как щял да си направи подобен генератор но свързан към водопровода. Я кажете колко енергия може да се вземе от цол т'ърба... Колко е там, 2 атмосфери има ли?
                Иначе нататък и аз смятам, че система свалена от автомобил е много добро решение. Работещо, безшумно, проверено, готово и евтино за придобиване и ремонт. Мисля, че 1 кВт да се добиват с такива средства пак е добре. 24ч*1квт*30=720 кВт/ч на месец стигат на малко семейство !

Коментар

Колега, при настоящите цени на водата, енергията, придобита от водопровод ще е доста по-скъпичка, отколкото електрическата...
                  С риск да оспамя темата, ще спомена за доброто старо време, когато си правехме климатици, състоящи се от автомобилен радиатор, през който се пускаше вода от чешмата и обикновен вентилатор, но кубик вода струваше една стотинка...
                  Land Rover Discovery I; Jeep Wrangler 4.0; Jeep Grand Cherokee 5.2.
                  Honda Transalp XL600V; Suzuki DR-Z400; BMW F800GS.

Коментар

Първоначално публикуван от giorgio Преглед на мнение
                    Колега, при настоящите цени на водата, енергията, придобита от водопровод ще е доста по-скъпичка, отколкото електрическата...
                    С риск да оспамя темата, ще спомена за доброто старо време, когато си правехме климатици, състоящи се от автомобилен радиатор, през който се пускаше вода от чешмата и обикновен вентилатор, но кубик вода струваше една стотинка...
                    В грешка си Брат.Водата така или иначе си я ползваш просто я прекарваш през турбината.
                    Верно е това че баламите нямат свършване, няма нужда от кука, захапват влакното и стискат здраво. Стария.
                    Селска фурна аспух нема. Пак същият.
                    В+ LZ1HAN нула три осмици 9014две тройки

Коментар

[QUOTE=kty;392784]Мисля,че с такъв инвертор вързан на по-мощен акумулатор ще мога да захраня един маслен радиатор около 1800 w,а динамото мисля да е от някой по-мощен автомобил с климатик(естествено и реле-регулатора от същият автомобил)

Detailed Product Description
                      .........................
                      Max continous power: 2000 watts
                      Surge capablity (peak power) : 4000 watts
                      No load current draw: <1. 5a

Fuse: 25 / 15 amp (spade type) *8
                      Thermal protect
                      Over load short circuit protect
                      Short circuitshort circuit protect

Колега, ето ги твоите проблеми; - Максимална пикова мощност 4000 вата. Бушон 25 ампера -това е върху 12 те волта от акумулатора.

Когато е студен радиаторът има пусков ток около 60 ампера за части от секундата. Това върху 12 те волта, тока е над 1200 А, без да се взема в предвид КПД.
                      В това време защитата на инвертора ще сработи и той ще се изключи.
                      Ако си прочел по-подробно описанието на инвертора, там както и на повечето UPS - и пише, да не се включват лазерни принтери, и електронагревателни уреди. Това е именно поради големия пусков ток.
                      Възможно е при пускане на системата, да регулираш радиатора до минимум, и след това плавно да увеличиш. В зависимост от схемата на терморегулатора, може и да постигнеш успех, ако не е с реле, а е с триаци. За целта си купи скъп маслен радиатор, от тия дето не щракат а свирят лекичко, например скъпите Де Лонги.
                      Също си спомням, че преди време продаваха едни руски нагревателни панели, с някакъв диелектрик, които отделяха топлина. Там пусковият ток не е фактор. Когато си дойде Стефан, може да го питаш, понеже са руско изобретение, няма начин да не ги знае.
                      Последно редактирано от Nik Nikolov; 31-05-08, 10:09.
                      Не ми пука за лака , а за пропуснатите приключения ))

Коментар

Първоначално публикуван от D-MAX Преглед на мнение
                        От тука трябваше да се започне, и целта както на всички БГ закони и на цялата БГ бюрокрация, е да те откажат да правиш каквото и да е.
                        Винаги съм си задавал въпросът - Защо българите са принципно толкова мързеливи и нищо не правят и довършват като другите хора? А обяснението е много просто: каквото и да започнеш рано или късно ставаш пишман че си го започнал изобщо. Затова и нищо не става като при хората.
                        Заради тея тъпи лицензии за 1-2квт инвестираш примерно 1500-2000 лв за изграждане на въпросната водна мелница(принципно правилна и прекрасна идея) и допълнително за да спазиш малоумния закон на още по малоумните глупаци от НС трябва да вложиш още толкова за разходки по инстанции, издаване на разрешения съгласуване, транспорт, одобрение и не знам още кви дивотии. В края на краищата се касае за екология, икономия и най-вече за 1-2квт а не за 1-2 мегавата.
                        Моя съвет е да си го направиш така че никой да не те разбере. И другия съвет е не се хвали ако не искаш някой завиждач да те изпее по стар БГ обичай, че после следват комисии, глоби и квото не се сетиш, щото ти си станал "крадец" на общонародната собственост, наречена течаща вода в реката.
                        Ей тва е милата ни родина.
                        Не е съвсем така всички МВЕЦ (микро ВЕЦ) с номинална електрическа мощност до 20 кВ са разрешени за използване за лични нужди без лиценз от ДКЕВР. Ще намеря юридическата справка ако колегата желае.
                        Също така е добре да се свърже с производител на минигенератори а не да приспособява нещо, което може и да не е функционално.
                        И най - накрая трябва да се помисли за автоматиката която ще првключва между МВЕЦ-а и мрежата.Почти винаги тя е най - скъпа.
                        Също така е добре да се знае че всички повърхностни води на територията н страната са държавна собственост и трябва да се поиска Разрешително за водоползване на основание чл.72 от Закона за водите за производство на електроенергия.Заявлението се поддава до МОСВ като се превежда сумата от 114 лв. по сметка на ПУДООС.
                        След което в рамките на един месец ще получите разрешително след което правите ОВОС, разрешително за строеж и след набавянето на всички "хартии", както се изразява един дълбокоуважаван член на форума започвате строителството.

Коментар

Първоначално публикуван от Nik Nikolov Преглед на мнение

Колега, ето ги твоите проблеми; - Максимална пикова мощност 4000 вата. Бушон 25 ампера -това е върху 12 те волта от акумулатора.

Когато е студен радиаторът има пусков ток около 60 ампера за части от секундата. Това върху 12 те волта, тока е над 1200 А, без да се взема в предвид КПД.
                          В това време защитата на инвертора ще сработи и той ще се изключи.
                          Ако си прочел по-подробно описанието на инвертора, там както и на повечето UPS - и пише, да не се включват лазерни принтери, и електронагревателни уреди. Това е именно поради големия пусков ток.
                          Възможно е при пускане на системата, да регулираш радиатора до минимум, и след това плавно да увеличиш. В зависимост от схемата на терморегулатора, може и да постигнеш успех, ако не е с реле, а е с триаци. За целта си купи скъп маслен радиатор, от тия дето не щракат а свирят лекичко, например скъпите Де Лонги.
                          Благодаря за страхотният съвет Ник .....не бях помислил за това.
                          Красимир Йотов

Коментар

Първоначално публикуван от steff_s Преглед на мнение
                            Не е съвсем така всички МВЕЦ (микро ВЕЦ) с номинална електрическа мощност до 20 кВ са разрешени за използване за лични нужди без лиценз от ДКЕВР. Ще намеря юридическата справка ако колегата желае.
                            Също така е добре да се свърже с производител на минигенератори а не да приспособява нещо, което може и да не е функционално.
                            И най - накрая трябва да се помисли за автоматиката която ще првключва между МВЕЦ-а и мрежата.Почти винаги тя е най - скъпа.
                            Също така е добре да се знае че всички повърхностни води на територията н страната са държавна собственост и трябва да се поиска Разрешително за водоползване на основание чл.72 от Закона за водите за производство на електроенергия.Заявлението се поддава до МОСВ като се превежда сумата от 114 лв. по сметка на ПУДООС.
                            След което в рамките на един месец ще получите разрешително след което правите ОВОС, разрешително за строеж и след набавянето на всички "хартии", както се изразява един дълбокоуважаван член на форума започвате строителството.
                            Мисля първо да проверя дали ще работи и колко време ще работи....и най-важното дали ще имам проблеми със съседите,а след това ще мисля за озаконяване.
                            От друка страна ми се вижда малко несериозно да си озаконявам "мелничката" ...та нали просто ще потопя едно махалце в рекичката,нито ще строя МВЕЦ ното ще произвеждам в промишлени количества

Благодаря все пак за юредическият съвет,винаги е от полза да си знаеш правата и задълженията като гражданин на РБ.
                            Красимир Йотов

Коментар

Благодаря все пак за юредическият съвет,винаги е от полза да си знаеш правата и задълженията като гражданин на РБ.
                              Да.Римляните са казали "Незнанието не оправдава незнаещият"

Иначе ,стана добра и полезна дискусия, с полезна информация ,за нещо което е бъдещето и без което- няма вариант.
                              B+

Коментар

Мисля първо да проверя дали ще работи и колко време ще работи....и най-важното дали ще имам проблеми със съседите,а след това ще мисля за озаконяване.
                                От друка страна ми се вижда малко несериозно да си озаконявам "мелничката" ...та нали просто ще потопя едно махалце в рекичката,нито ще строя МВЕЦ ното ще произвеждам в промишлени количества

За съжаление и да мислиш и да не мислиш за узаконяване,почти съм убеден ,че ще спреш след като прочетеш изискванията:

3) Когато искането е за издаване на разрешително за водовземане от повърхностни води, към заявлението се прилагат и:
                                3. сравнителна оценка на енергийните ползи и на вредите за околната среда - при добив на електроенергия чрез водноелектрически централи.
                                Чл. 60. (Изм. - ДВ, бр. 65 от 2006 г., в сила от 11.08.2006 г.) (1) За откриване на процедура за издаване на разрешително кандидатите подават заявление, в което се посочват данните по чл. 56, ал. 1, т. 4 - 9, както и адрес за кореспонденция, телефон и факс за връзка с физическото лице или с лицето, което управлява и представлява дружеството по чл. 56, ал. 1, т. 4.
                                (2) Към заявлението по ал. 1 се прилагат:
                                1. документ за платена такса за издаване на разрешителното;
                                2. заверено копие на актуално удостоверение за вписването в търговския регистър - за юридическите лица и едноличните търговци, издадено до три месеца преди подаване на заявлението;
                                3. копие от карта за идентификация по регистър БУЛСТАТ;
                                4. влязло в сила решение по оценка на въздействието върху околната среда или решение да не се извършва оценка на въздействието върху околната среда в случаите, определени в Закона за опазване на околната среда, за инвестиционни предложения и/или разширения, пряко свързани с исканото разрешително;
                                5. актуална скица или карта за имотите, в които ще се извършва дейността, заверена от съответния компетентен орган;
                                6. документ, удостоверяващ съгласието на собственика на съоръженията в случаите, в които водовземането или ползването на водния обект е свързано с ползването на съществуващи съоръжения.
                                (3) Когато искането е за издаване на разрешително за водовземане от повърхностни води, към заявлението се прилагат и:
                                1. документи, удостоверяващи съгласието на собствениците на имоти, които ще бъдат засегнати от завиряването и строителството на съоръженията, в случаите, когато съоръженията не са изградени;
                                2. съгласувателни становища на компетентните органи, свързани със засягане на изградена инфраструктура и с възможността за промяна на предназначението на земеделските територии и на горите и земите от горския фонд, които ще бъдат засегнати;
                                3. сравнителна оценка на енергийните ползи и на вредите за околната среда - при добив на електроенергия чрез водноелектрически централи.

Не е необходимо да се чете.Става въпрос за безумие колега,така че забрави за сега за узаконяване.Иначе ще се радвам да реализираш идеята,дори да не става за отопление.
                                Някои се раждат риби...малки рибки.С израстването се оформят като дребни риби,като едри риби и като големи балъци.
                                NB !БАЛЪК-РИБА в превод от турски...

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X