Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Идея за отопление с печка на твърдо гориво с водна риза

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

От: Идея за отопление с печка на твърдо гориво с водна риза

Първоначално публикуван от Радослав Райчев Преглед на мнение
    .......... Идваш, пием по вино, разискваме, пак пием ... накрая само пием.
    То при това положение, допълнително отопление не ви требе, че ще прегреете.

Иначе съвременните въздуховоди са доста по-елегантни и нямат нищо общо с класическите вентилационни системи. Повече приличат на кабелни канали. Най-добре търси инженер/техник по ОВК. Райчев също ще свърши работа, че с тая къща стана спец по стр. материали, конструкции, хидро и топлоизолации, покривчия, зидаро-мазач, плочкаджия, Харматурист. Що неща изчете...
    За жалост продадох старото муле след 12 годишна езда. Утехата е, че отива при ловец.

Коментар

Абе друго си е да пиеш вино по къс ръкав и джапанки и да гледаш през прозореца как вее навън...
      "Законите са много хубаво нещо, ама когато важат само за другите..."
      Неизвестен мъдрец

Коментар

Имам в къщи камина с въздуховоди, Piazzetta, 14 KW, ако минаваш през ПЗ, обади се. Работи като манлихера от 12 години.
        LZ1AIV

Коментар

След като нарисува схемата става ясно, че е най-добре да го направиш с въздуховоди.
          Аз имам известен опит с локално парно:
          1. Котле на въглища + гравитачна водна система (без помпа)
          2. Камина с водна риза + водна система с принудителна циркулация

Ще ти напиша доводите, защо да не го правиш с вода:
          При теб вариантът без помпа не е възможен. За да се получи, трябва котлето (камината) да е на по-нисък етаж от радиаторите, защото задвижването на водата става от гравитацията: Горещата вода е по-лека и тръгва нагоре. Трябват дебели парнаджийски тръби 1½ - 2 цола с правилен наклон, за да върви водата и да няма проблеми с обезвъздушаването (въздушни джобове).
          Можеш да направиш другия вариант - с помпа. Там тръбите са от новите, тънките. Не те интересуват въздушните джобове (или поне почти никак) - като пуснеш циркулацията, те стигат до някой обезвъдушител и там се освобождаваш от въздуха. Проблемът е с тока. Трябва ти UPS и най-добре голяма батерия (тягов акумулатор) - нещо което ти не искаш по естетически причини. Без резервно захранване, като (да не се бърка с "ако") спре токът става страшен филм.
          Русия е бензиностанция, въоръжена с ракети.

Коментар

Първоначално публикуван от mihov_1969 Преглед на мнение
            Има такива даже и действащи модели,гравитационно или термосифонно парно.Има такива образци в Русе.И си е с доста прилично КПД.
            Аз съм с такова от '80-'81, тогава така се правеха щото имаше проблеми с тока (а и с UPS-те ),
            но в момента не го ползвам, че е голяма мърлящина и съм с климатаици,
            та много мога да кажа по въпроса,
            но предвид разположението ти, и на мен най-удачно ми се вижда с въздухводи,
            ама не знам дали ще минеш без вентилатори.
            ОМ602->Tremec T5WC->Borg Warner 4408E 1:1/2.48:1->DANA30/103.4in/DANA44->29"AT

Коментар

Първоначално публикуван от derhunter Преглед на мнение
              Ааааа да взема да дойда и аз. А?
              А такааа, и понеже темата ми е интересна,
              се разберем да не дублираме дискусионните материали (то при Хънтъра са два артикула, ама знае ли се ... ),
              и да я обсъдим подобаващо !

Коментар

Първоначално публикуван от maystor Преглед на мнение
                A с въздуховоди можеш да направиш сауна за около 15 - 20 мин.
                Тази зима разчитам на "циркулиране на въздуха" и определено върши работа. Следващия етап ще е баш с въздуховоди.
                Публикувайте отговор

Коментар

Първоначално публикуван от Радослав Райчев Преглед на мнение
                  .....Смятам, че нещо подобно е най-удачно да се направи с отоплението.
                  Благодаря, разбрах за какво иде реч. Наистина с подобно решение системата ще стане много по-проста и надеждна. А ако топли и другите помещения както трябва, кефът ще е пълен. Тоя въздуховод не е ли твърде малък? За колко време се затопля стаята зад камината?
                  "Законите са много хубаво нещо, ама когато важат само за другите..."
                  Неизвестен мъдрец

Коментар

Абонирам се за темата, защото ми предстои подобно мероприятие като на Куздов. Само че прибавям коридор и баня към горния чертеж.
                    Най-страшното в България е, че хората, които пращат SMS-и във ВИП-Брадър,
                    имат право да гласуват на избори.

Коментар

И на мен ми предстои на вилата, но ще трябва да е гравитационно парно. За камина нямам място, за въздуховоди абсурд, за ток, още по-абсурд. А печката се пали наесен, и се гаси напролет.
                      Your conscience is all you can take to your grave.

Коментар

Първоначално публикуван от kuzdov Преглед на мнение
                        Молбата ми е към хората, които са правили или виждали действащо решение да дадат съвет как да си направя отопление на един етаж от къща с гореспоменатото устройство. Иска ми се да е напълно пасивно (т.е. без помпи и т.н.), като към него ще бъдат закачени 2 или 3 радиатора. Отопляемата площ е към 60 кв. м. (обема да кажем е към 150 куб.м. максимум). Най-вече ме вълнува как се изчислява тая конструкция и какви тръби и наклони трябва да се използват за да работи ефективно, както и къде и какъв разширителен съд се поставя.
                        Аз съм с такава система в къща ,не е класическата гравитачна система парно с горно подаване и надолу през радиаторите връщащият кръг!Моята система е елементарна по практически изпитана система от комшия,който е бивш парен специалист котли в ТЕЦ София срещу Технополис!
                        Камина 24кв на долен етаж с 3точки/бойлер+2 радиатора/горен етаж 4 радиатора/изпълнението е от входна точка при плоча втори етаж тръбите минават максимално ниско ,до радиатора има денивелация от 2до3см. към всички радиатори,като от котела подавам към всяка точка по отделно ,имам и циркулационна помпа на връщащата вода,но системата може да работи и без с изключение на две точки на долният етаж ,които са с много чупки!Когато изпробвах системата за пръв път след тестването открих ,че помпата не е сработила ,положението на превключватела за скорости на някакво междинно положение-помпа ВИЛО!За система от 3,4радиатора трябва да работи перфектно с максимални денивелационни наклони от радиатора към камината ,колкото са възможни,като за подсигуровка на първи изход от колектора се изкарва изхода към разширитела!Вече 12 години нямам проблеми само дето смених по мощна камина,заради допълнителни точки,а и да имам резерв!Нямам ЮСБ и не се притеснявам ,че може да няма ток и помпата няма да работи системата си работи и без нея!Гравитачното разпределение също става ,но трябва да качиш топлата вода на тавана и от там да я разпределяш към радиаторите пак с подобни наклони ,тя водата си знае пътя!При спиране на тока само леко притварям печката,вариантите с въздушно парно също са добри и аз го бях замислил ,но се спрях на този!
                        Последно редактирано от faster; 04-01-13, 21:21.
                        Трябваше да почивам вчера! // Мразя сапунени сериали и фейсбук ,не слушам чалга!NO FEAR!

Коментар

Утре ще кача снимки и скица радиаторите и помещенията!
                          Трябваше да почивам вчера! // Мразя сапунени сериали и фейсбук ,не слушам чалга!NO FEAR!

Коментар

Първоначално публикуван от kuzdov Преглед на мнение
                            ..... Тоя въздуховод не е ли твърде малък? За колко време се затопля стаята зад камината?
                            Ами въздуховода е малък, защото отзад ми е спалната, а ние обичаме да спиме на по-хладно. Например ако във всекидневната е 24 градуса, то в спалната е не-повече от 18. Така съм оразмерил и подовото отопление - когато на целия етаж е 23-24 гр. в спалната е ~18.
                            А това за колко време се затопля стаята зад камината - няма да ми стигне 1 час говорене, пък за писане не знам. Става въпрос за т.н. температура на усещане, която не е равна на темп. на въздуха. Отичита се и инертността на строителните конструкции, наличните изолации, дограмата и т.н. Ако къщата е изстинала т.е. тухлените и бетоновите елементи са с темп. 0 градуса, а на въздуха е 30 градуса, ти ще чувстваш около 15 градуса. И след това вече като започнат да се затоплят ограждащите елементи, ще започнеш да чувстваш по-топло, без да се изменя темп. на въздуха. Поради тази причина подовото е по-ефективно, защото ако на въздуха темпер. е 20 град. ти я усещаш по-висока, защото големи площи от ограждащите елементи (пода) са с по-висока температура.

Казах ти че не е толкова еднозначно, ама на.... вино, време и приказки трябват и ще стане работата.
                            Много мога да кажа по всичките тези въпроси, защото се занимавам и с обследвания за енергийна ефективност от 2005 година и са ми минали през ръцете много инсталации, сгради и предприятия.
                            Сега пък модераторите ще кажат, че си правя самореклама ... и ще трябва да пускам SMS-и ...
                            Клуб Ленд Ровър Ентусиастс България
                            LR Discovery 1, 1993, 200 TDI с разбит лагер на раздатката към преден кардан 23.10.2009
                            Да живееш над възможностите си води до зависимости вместо до независимост.

Коментар

Първоначално публикуван от Hala Преглед на мнение
                              Абонирам се за темата, защото ми предстои подобно мероприятие като на Куздов. Само че прибавям коридор и баня към горния чертеж.
                              Там където системата обхваща няколко нива/етажа нещата могат да се случат.
                              Централен щранг 2.5"-3"(при мен мисля е 2.5") и разширителя е в горния му край.
                              При мен от котела до разширителя по вертикал е 10-11м.

Коментар

Първоначално публикуван от Джоу (x3mrjoe) Преглед на мнение
                                Там където системата обхваща няколко нива/етажа нещата могат да се случат.
                                Централен щранг 2.5"-3"(при мен мисля е 2.5") и разширителя е в горния му край.
                                При мен от котела до разширителя по вертикал е 10-11м.
                                Ъхъ. Могат да се случат и при много по-малка денивелация,физиката си е такава. Въпросът е дали си струва. Не напразно метнах по-горе че гравитачната система е най-малко ефективната. Ей и ти пък съвсем правилно подаваш ужасяващите, те и безмислено големи размери на тръбите които трябва да напълниш с вода. Такъв и голям се явява разширителният съд на тавана където водата се обръща и тръгва надолу за да започне да си изпълнява изначалната задача да подгрее радиаторите. Понеже системата е т.нар. отворен тип онзи огромен туч на тавана и да му направиш изолация трябва да го оставиш отворен против прегряване.Ето ти и топлинни загуби и то на най-хубавото място-преди да почне да топлоотдава през радиаторите. Гадното е че не можеш нито да намалиш диаметрите, нито да сложиш на такава система правилен разширител. Абе нещо като да сложиш парен двигател на джипа. Минал съм и през тази мелница и съм я отрекъл тотално поне за мен.
                                Верно е това че баламите нямат свършване, няма нужда от кука, захапват влакното и стискат здраво. Стария.
                                Селска фурна аспух нема. Пак същият.
                                В+ LZ1HAN нула три осмици 9014две тройки

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X