Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Направа на електрически котел-схеми и препоръки!

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

От: Направа на електрически котел-схеми и препоръки!

Виждам че идеята е да е "Направи сам" но какво мислиш по въпроса да вкараш по един нагревател в радиаторите които ти трябва да са топли ? На времето съм виждал такива но не сам заглеждал отдавна какво има по магазините?
    When I'm good, I'm very good. When I'm bad, I'm even better!

Коментар

Имам това, което ти е необходимо и действа вече 6-7 години безпроблемно. Компактен ел котел от нагревател за електропарен казан /Прибл размери - д 40см, ф 5 см, струваше 20-30лв/, пъхнат в стоманена тръба около 2 цола, отгоре заварена с капаче, отдолу затворена с гайка с р-ер за навиване на нагревателя и тръбичка, в която е пъхнат терморегулатур и естествено входяща и изходяща тръба. Тоест един мини-бойлер с мощност 6 кВата - достатъчни за 4 стаи по 15 кв.м., две бани и два бойлера със серпентини. При нужда, когато са отворени серпентините на бойлерите системата черпи топлина и от тях, тоест сумарна мощност достига над 10 кВата. Ел връзките съм ги направил така, че когато спадне температурата на циркулиращата вода се включва сам ел котела, вързан с помпата. Ако тя изгори, той също спира работа. Има допълнително и едно защитно реле. Майсторите ми взеха 20-30 лв за работа + 30-40 за материали. С това нещо отоплявам вила на място, доста по-студено от София.
      Успех.
      ПС - някои котли позволяват директен монтаж на подобен нагревател отдолу. Огледай и помисли.

Коментар

Първоначално публикуван от persuader Преглед на мнение
        Виждам че идеята е да е "Направи сам" но какво мислиш по въпроса да вкараш по един нагревател в радиаторите които ти трябва да са топли ? На времето съм виждал такива но не сам заглеждал отдавна какво има по магазините?
        Не става, радиаторите са панелни, в тях няма как да влезе нагревателя. А и 6бр Х 2кв ако заработят, няма ли да е по-енергоемко?
        LZ1PER

Коментар

Първоначално публикуван от Savov Преглед на мнение
          Имам това, което ти е необходимо и действа вече 6-7 години безпроблемно. Компактен ел котел от нагревател за електропарен казан /Прибл размери - д 40см, ф 5 см, струваше 20-30лв/, пъхнат в стоманена тръба около 2 цола, отгоре заварена с капаче, отдолу затворена с гайка с р-ер за навиване на нагревателя и тръбичка, в която е пъхнат терморегулатур и естествено входяща и изходяща тръба. Тоест един мини-бойлер с мощност 6 кВата - достатъчни за 4 стаи по 15 кв.м., две бани и два бойлера със серпентини. При нужда, когато са отворени серпентините на бойлерите системата черпи топлина и от тях, тоест сумарна мощност достига над 10 кВата. Ел връзките съм ги направил така, че когато спадне температурата на циркулиращата вода се включва сам ел котела, вързан с помпата. Ако тя изгори, той също спира работа. Има допълнително и едно защитно реле. Майсторите ми взеха 20-30 лв за работа + 30-40 за материали. С това нещо отоплявам вила на място, доста по-студено от София.
          Успех.
          ПС - някои котли позволяват директен монтаж на подобен нагревател отдолу. Огледай и помисли.
          Ето това нещо ми трябва. Ще можеш ли да направиш малко снимки или да обясниш по-точно какви са елементите, ако имаш ли можеш да направиш и схема на свързването?
          LZ1PER

Коментар

Ако ходя на вилата през уикенда ще снимам. Ел схемите не ги помня точно, защото съм ги правил преди доста време. Майсторите казваха, че не може, аз след дълго чесане по руса главица ги измислих - значи не е невъзможно.

Коментар

Първоначално публикуван от peppy Преглед на мнение
              6бр Х 2кв ако заработят, няма ли да е по-енергоемко?
              Пепи, в дадено помещение, за някакви градуси ти трябват някакви киловати и от това няма мърдане. Дали ще наслагаш по-мощни нагреватели, а термостатът ще ги изключва по-често - абсолютно е все тая. Освен това, ти може би искаш да произвеждаш топлината си на място, а не да я пренасяш от мазето, защото по пътя топлиш и мазето, и стените на коридорите, и частично помещенията със спрени радиатори. Ти може да искаш или да не искаш това, но за него отиват още едни киловатчаси. Толкова за енергоемкостта.

Идеята ти с нагревател за котле и малък съд е напълно продуктивна и няма да си първия, който го е направил. 80-100мм стоманена или даже PVC тръба, затворена от двата края, с дупки за вход/изход на водата и за навиване на нагревателя - и си готов, а някой ще ти го направи без пари и от изрезки. Не е зле и термостат да има в цялата работа. Може такъв от бойлер - настройваш го да пуска тока, когато температурата на водата спадне до 30-40-колкто там градуса и всичко заработва само.

Коментар

Според мен не трябва да се пипа нищо по системата.
                Питате се защо ли , ами защото се съсипва романтиката на селото/вилата/.
                Аз си го представям така, става Пепи в 03:20 сабале, целият премръзнал и с главоболие от домашната....., облича една селска Фанела и слиза до мазето.
                Там навеждайки се за няколко цепеници разбира, че гравитацията е много по-силна сутрин отколкото вечер..., слага ги в котлето и със сетни сили се качва по стълбите, но вече от студа у Пепи няма и помен.
                През това време детето и жената нищо не са разбрали, но когато Пепи тропне по масата и каже, че той осигурявам уюта в тоя дом, то никой няма право да го оспорва.

Другият вариант е ако мързелът е по силен от студа, да ги водиш всеки уйкенд на СПА-хотел, там даже ще им се наложи да се търкалят в снега от жегата.

На дедо ти едно време кой му е слагал дърва в печката А..???? Това застрахователите сте станали мнооо мързеливи напоследък бре.

Коментар

Първоначално публикуван от Chinela Преглед на мнение
                  Според мен не трябва да се пипа нищо по системата.
                  Питате се защо ли , ами защото се съсипва романтиката на селото/вилата/.
                  Аз си го представям така, става Пепи в 03:20 сабале, целият премръзнал и с главоболие от домашната....., облича една селска Фанела и слиза до мазето.
                  Там навеждайки се за няколко цепеници разбира, че гравитацията е много по-силна сутрин отколкото вечер..., слага ги в котлето и със сетни сили се качва по стълбите, но вече от студа у Пепи няма и помен.
                  През това време детето и жената нищо не са разбрали, но когато Пепи тропне по масата и каже, че той осигурявам уюта в тоя дом, то никой няма право да го оспорва.

Другият вариант е ако мързелът е по силен от студа, да ги водиш всеки уйкенд на СПА-хотел, там даже ще им се наложи да се търкалят в снега от жегата.

На дедо ти едно време кой му е слагал дърва в печката А..???? Това застрахователите сте станали мнооо мързеливи напоследък бре.
                  Точно па ти ли ще ми даваш акъл бре от теб по кекав не познавам. Седнеме в заведение, Иван да не е на течение, вре се по ъглите, завива се, увива се, подсмърча, киха, спрете климатика, затворете вратата..... Ти ли бруте не обичаш екстрите и не искаш всичко да ти е лесно и удобно, а?
                  А за СПА хотел пари нямам, ама ти като втори баща на дъщеря ми да вземеш да я водиш на топло да се покисне детето, а и аз покрай нея де кво се скръндзиш

Ясене, нещо такова ще да е, само да уточним подробностите и го почвам.
                  LZ1PER

Коментар

Първо на първо не е вЕрно, и второ на второ беше много отдавна....

Коментар

Първоначално публикуван от Ясен Преглед на мнение
                      .............
                      Идеята ти с нагревател за котле и малък съд е напълно продуктивна и няма да си първия, който го е направил. 80-100мм стоманена или даже PVC тръба, затворена от двата края, с дупки за вход/изход на водата и за навиване на нагревателя - и си готов, а някой ще ти го направи без пари и от изрезки. Не е зле и термостат да има в цялата работа. Може такъв от бойлер - настройваш го да пуска тока, когато температурата на водата спадне до 30-40-колкто там градуса и всичко заработва само.
                      Само да не забравите да се монтира предпазна защита за повърхностна температура на тръбата (котлето). Монтират ги по бойлерите.
                      Задължителна защита против бъдещи проблеми. Я спре помпата, я не изключи основния термостат и водата в котела заври - поразиите се сещате какви са.
                      Тази защита ще изключи нагревателите при повишаване на температурата над.... колкото е настроена. Не се самовъзстановява. Трябва човек да я щракне.
                      Клуб Ленд Ровър Ентусиастс България
                      LR Discovery 1, 1993, 200 TDI с разбит лагер на раздатката към преден кардан 23.10.2009
                      Да живееш над възможностите си води до зависимости вместо до независимост.

Коментар

Първоначално публикуван от peppy Преглед на мнение
                        Ясене, нещо такова ще да е, само да уточним подробностите и го почвам.
                        Ами ето ти го уточнението.
                        Първоначално публикуван от Радослав Райчев Преглед на мнение
                        Само да не забравите да се монтира предпазна защита за повърхностна температура на тръбата (котлето). Монтират ги по бойлерите.
                        Задължителна защита против бъдещи проблеми. Я спре помпата, я не изключи основния термостат и водата в котела заври - поразиите се сещате какви са.
                        Тази защита ще изключи нагревателите при повишаване на температурата над.... колкото е настроена. Не се самовъзстановява. Трябва човек да я щракне.
                        Ще ти трябват жици и юнашко реле. Само не казвай сега, че всичко трябва да е затворено в кутия в тон с плочките на банята.

Първоначално публикуван от Chinela Преглед на мнение
                        Първо на първо не е вЕрно, и второ на второ беше много отдавна....
                        Абе, много ви оплетени семейните отношения на вас, ама защо публично ги изяснявате?

Коментар

Първоначално публикуван от Ясен Преглед на мнение
                          Ами ето ти го уточнението.

Ще ти трябват жици и юнашко реле. Само не казвай сега, че всичко трябва да е затворено в кутия в тон с плочките на банята.

Не че не държа да е естетически издържано, но ще се примиря с въда му, ще го монтирам в котелно помещение, в което няма плочки така че не ми пука толкова
                          LZ1PER

Коментар

Първо бях го направил с реотани от бойлер. Е няма такива боклуци. Писна ми да ги сменям. Минах на керамични. И котела е друг, щото оня беше тесен и дълъг. Помпата е Грундфос, на 10 години. Реотаните и те са на толкова. Тръбите в които са реотаните са с някакъв диаметър, с дебелина на стената 1 мм.Натиснете снимката за да я уголемите

Име:DSC00104.JPG
Прегледи:1
Размер:163.5 КБ
ID:5315824Натиснете снимката за да я уголемите

Име:DSC00105.JPG
Размер:163.8 КБ
ID:5315825Натиснете снимката за да я уголемите

Име:DSC00108.JPG
Размер:164.0 КБ
ID:5315826Натиснете снимката за да я уголемите

Име:DSC00106.JPG
Размер:159.6 КБ
ID:5315827 Червеното е оная гад дето държи налягането, но след като ми писна да го допълвам, сложих на високо тоя лъскавия казан и си свиркам.
                            За заеми и кредити поискани от лица с които нямам кръвна връзка не отговарям.

Работя бързо, евтино и качествено. Можеш да избереш две от трите опции.

Коментар

Ето малко снимки на ел котела -

Дължина около 60 см, дебелина около 12 см

Защитно реле отгоре, както го пожелахте -

Долния край - входяща тръба:

Изглед отдолу - нагревателя със синя капачка, фи 2 цола, навит в котела, до него терморегулатор за бойлер, 40-80 градуса.

Нагревателят е от електропарен казан, състои се от два нагревателя - 2+4 = 6 кW. Така съм го вързал, че при включването му от ключа се включва и помпата; самия нагревател включва/изключва, съобразно температурата на водата според настоените от терморегулатора градуси.
                              Безопасност - терморегулатор; защитно термореле, предпазни клапани на основния котел /Част от него се вижда на първата снимка долу в ляво/.
                              Недостатъци - при едновременна работа на двата котела помпата работи постоянно и охлажда основния /пиролизен/ - предпоставка за сажди и нагар.
                              Успех.
                              Впрочем, тъй като ми е необходим още един подобен за другата къща ще съм благодарен за вашите мнения, критики и предложения. Също ако някой е готов да се заеме с производството - трябва ми една бройка.

Коментар

Колега колко радиатора си захранил,на снимките се виждат 4 отклонения.
                                Няма невъзможни работи.Тел.0888344659

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 0 потребители онлайн. 0 потребители и 0 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X