Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Самоделен слънчев колектор- въпроси.

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• Самоделен слънчев колектор- въпроси.

Искам да си изработя сам слънчев колектор от черна тръба за ВИК. Схемата е да се прекъсне входа на студена вода към бойлера и да се изведе към покрива на къщата към спирално навитата тръба и отново към бойлера.
    Въпросите са:
    Черната тръба дали ще издържи при снадките на налягането + температурата?
    Има ли опасност от развитие на бактерия легионела?

П.С. Под черна тръба визирам новите поли... тръби
    Sent from my Nokia s fenerche

От: Самоделен слънчев колектор- въпроси.

Може да гръмне на покрива черната тръба. По сертификат и дават нагряване до 80С и то кратковременно. Като я зарежеш отгоре без циркулация .... правих подобно чудо преди години - без особен резултат. Проблема е че тръбата от поли... е изолатор. Ако искаш някакъв резултат - качвай на покрива боядисано в черно бойлерно тяло .... За бактерия не знам но и не вярвам.
    0888932647

Никога не се страхувай да правиш това, което не умееш. Помни, че Ноевият ковчег е направен от любители. Професионалистите са построили "Титаник".

Коментар

От 15 г. съм със самоделна слънчева от черни метални тръби, но резервоарът е над колектора.

Коментар

Не мога да кажа дали ще издържи тръбата, но да приемем че няма проблеми с издържливостта. Възникват няколко въпроса. В бойлера ще има ли серпентина/топлообменник/? Маркуча с каква дължина ще е и колко вода ще събира самия той/колко литра/? Както си го написал излиза, че няма да има. Аз го виждам така....студената вода тръгва по чертия маркуч който е на покрива и отива на входа за студената вода на бойлера. когато системата е затворена се затопла водата в маркуча. Ката пусна кранчето на топлата вода, от бойлера потича студена, а на нейно мясно идва топла от маркуча. Според мен бойлера трябва да бъде със серпентина и принципа на работа да бъде като на камините с водна риза в едно със всичките поддържаще джаджи, клапани, вентили, кранчета... Пожелавам ти успех в начинанието
        Последно редактирано от tomcat4o; 07-06-11, 08:37. Причина: правопис
        Издържах вчера, ще издържа и днес...

Коментар

Бойлера няма да е със серпентина. Той ще си е включен постоянно. Целта ми е по-голям резерв на топла вода (сметнах че 100 ина метра събират около 100 ина литра вода), и дефакто бойлера ще дозатопля вече затоплената от слънцето вода.
          Най добрият вариант за самоделен колектор е бойлер със серпентина и боядисани поцинковани тръби, но това опира до купуване на още един бойлер и тръби, електроди + доста свободно време за заварки.
          Мен дефакто ме притесняват 2 снадки, но имам редуцир вентил който мога да си го настроя на 2 атм. примерно само за бойлера.
          Нещо такова само че вместено в дървена рамка с ъс стъкло отгоре:

Коментар

Първоначално публикуван от Р.Якимов Преглед на мнение
            боядисани поцинковани тръби[/YOUTUBE]
            Боядисани медни, или оксидирани алуминиеви. Много, и тънки. А ако ги сложиш и между 2 стъкла и вътре напълниш с аргон, става "почти купешки".

Без бойлер със серпентина нищо не правиш, ИМХО.
            Долните твари, измислили перверзията Erlang, имат "много здраве" от мен. Болезнено!

Коментар

Първоначално публикуван от sparkybg Преглед на мнение
              Боядисани медни, или оксидирани алуминиеви. Много, и тънки. А ако ги сложиш и между 2 стъкла и вътре напълниш с аргон, става "почти купешки".

Без бойлер със серпентина нищо не правиш, ИМХО.
              С медни съм сигурен че ще прехвърля цената на купешките.
              С бойлер със серпентина и колектор от поцинковани тръби +антифриз, вече направихме на дядото и работи перфектно, ама то така се получава последно време че на "ранчото" нещата ги правим както трябва а за вкъщи се мъча с п-ня боя.

Коментар

Първоначално публикуван от Р.Якимов Преглед на мнение
                С медни съм сигурен че ще прехвърля цената на купешките.
                На хубавите купешки - надали. Пък и оксидирани алуминиеви са вариант, хем ще е и по-леко.

Сам се сещаш - идеята е каквото влезе под стъклото на панела, максимално лесно да отиде във водата/антифриза, и максимално трудно да се отрази и излезе.
                Долните твари, измислили перверзията Erlang, имат "много здраве" от мен. Болезнено!

Коментар

Мислих си да ползвам радиатор за парно вместо серпентина. Затворен в стъклена клетка като парник.
                  Последно редактирано от Rabin; 07-06-11, 09:32.

Коментар

А при нормално 2-3 атм налягане дали как ще е проблема с обезвъздушаването. В смисъл че дебита на водата е доста по-сериозен от дебита на помпата на парното -дали ще се изтласква въздуха?

Коментар

Първоначално публикуван от Rabin Преглед на мнение
                      Мислих си да ползвам радиатор за парно. Затворен в стъклена клетка като парник.
                      Хитро ,ако е алуминиев 2- ра употреба.Имаше едни които представляваха тръба и около нея беше увита спирала. Тръбата беше повече от цол май -те щяха да свършат работа, ама ги прецених като грозни и си заминаха миналата година. Пу да е..!

Коментар

Според мен става всякакъв радиатор. Просто поема температурата в парника. Дори дебита не е важен, защото има бойлер да обира топлата вода постоянно.
                        Последно редактирано от Rabin; 07-06-11, 10:07.

Коментар

Първоначално публикуван от Rabin Преглед на мнение
                          Според мен става всякакъв радиатор. Просто поема температурата в парника.
                          Ама иска и циркулация на въздуха за да има качествен топлообмен. А всъщност по-големия проблем е, че в един момент през юли и август при ниска консумация ще напече над 100С. Тогава настава трудното. Автоматични обезвъздушители над 100С не съм намирал. Не че няма някъде ама не знам къде.
                          0888932647

Никога не се страхувай да правиш това, което не умееш. Помни, че Ноевият ковчег е направен от любители. Професионалистите са построили "Титаник".

Коментар

Ако помпата върти постоянно не ми се вярва да мине 100 градуса.
                            Същия проблем го имат и купешките. Как са го решили? Не може ли тоя обезвъздушител да е извън парника? Тогава не виждам как ще надхвърли 100-те.
                            Да, клапан трябва да има.
                            Последно редактирано от Rabin; 07-06-11, 10:23.

Коментар

Клапана/автоматичен обезвъздушител е до колектора, най-висока точка, отваря постоянно на 3 бара.
                              А за глидерите/оребрените широки тръби/ недей да се тюхкаш, пълна мъка в топлоотдаването като радиатори са, няма причина да не са така и в топлосъбирането.

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                              X