Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Закваска за кисело мляко

Свий
X
 
  • Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

  • Закваска за кисело мляко

    Знае ли някой дали има някакъв начин да си направя кисело мляко без да използвам закваска кисело мляко, а примерно някакъв тип мая, както при сиренето. И разбира се от къде мога си купя.

  • #2
    До: Закваска за кисело мляко

    Трошица домашно масло ама от къде ще намериш?Човече това закваската е живо нещо лактобактериум булгарикус и стрептококус термофилиус са бактериите които правят от пресно млеко кисело.Жива закваска прави киселото млеко храната на столетниците.От Данонско нищо не става щото е изкуствено млеко буклукКупувайте си млеко от бабите със шишетата да пиете истинско.Та закваска само от истинско млеко
    К мирной жизни не пригоден.
    Най обичам, обстановката да е максимално близка до бойната.
    ГАЗ 69 ГАЗ 53 ЗИЛ 157

    Коментар


    • #3
      До: Закваска за кисело мляко

      Иди да си купиш мляко от някоя баба на село и я помоли да ти сипе малко домашно заквасено мляко. Няма да ти откаже.

      П.П. Стар тарикатлък е да се сложи и малко мая за сирене при заквасването - така става много гъсто млякото. Естественото мляко винаги отделя цвик. Тези, гъстите, дето не падат от кофичката, 100% са менте! Масло наистина е изключено да намериш по магазините, но почти истинско мляко е 2%-ното Елена.
      НИКОЙ НЕ Е ТОЛКОВА СЛЯП, КОЛКОТО ОНЗИ, КОЙТО НЕ ИСКА ДА ВИДИ!
      Omnia vincit amor !

      Коментар


      • #4
        До: Закваска за кисело мляко

        До преди година - две баба ми имаше крава и си правеше сирене, кашкавал, кисело кляко, масло и извара. За закваска на киселото мляко винаги се слага кисело мляко.

        Рода на дядо ми са били все овчари, до национализацията и ТКЗС-то, та от него съм чувал, че когато нямаш кисело мляко за закваска можеш да оставиш пръчка върху мравуняк за наколко минути, после изтръскваш мравките и слагаш пръчката в прясното мляко. Киселината от мравките предизвиквала вкисляване на млякото. Пак казвам - незнам колко е вярно, само така съм чувал от дядото.
        Don't hunt IF you can't kill
        първо 0883 после 333 накрая 448

        LZ1BGD

        Коментар


        • #5
          До: Закваска за кисело мляко

          Първоначално публикуван от incognito Преглед на мнение
          Знае ли някой дали има някакъв начин да си направя кисело мляко без да използвам закваска кисело мляко, а примерно някакъв тип мая, както при сиренето. И разбира се от къде мога си купя.
          Има,Закваските за производство на прочутото българско кисело мляко са с търговско наименование LBB BY.
          Те представляват уникални симбиотични комбинации от щамове, изолирани в България, без да са били подлагани на генно модифициране.
          Приложението на закваските и използването на оригиналната технология за производство на българско кисело мляко гарантира получаването на висококачествен продукт с традиционния характерен вкус, с типичния аромат и консистенция.
          С оригиналните закваски на „Ел Би Булгарикум” ЕАД водещи компании в различни страни от света произвеждат прочутото българско кисело мляко – символ на здраве и дълголетие.
          http://www.lbbulgaricum.bg/bg/products.php?m=2&s=26

          Коментар


          • #6
            До: Закваска за кисело мляко

            Наскоро купихме прясно мляко от познат който се занимава със замеделие и има крави.Нямаше от къаде да взема закваска и затова прибягах до магазина и взех кутия с квасено мляко(не помня марката).За моя най-голяма изненада малякото се сгъсти идеално.Явно някои марки все още ползват традиционни методи при призводството на този продукт.

            Коментар


            • #7
              До: Закваска за кисело мляко

              Първоначално публикуван от incognito Преглед на мнение
              Знае ли някой дали има някакъв начин да си направя кисело мляко без да използвам закваска кисело мляко, а примерно някакъв тип мая, както при сиренето. И разбира се от къде мога си купя.
              Приятелю,закваска и мая са едно и също,така че не можеш да минеш без това...Аз сирене не правя,ама ако правиш вино-обади ми се да ти дам мая или лиофилизирани дрожди да си обработиш джибричките !
              Поздрави !

              Коментар


              • #8
                До: Закваска за кисело мляко

                Не бъркайте двете неща. Това че тъпчат млякото ни с какви ли не буклуци е друг въпрос. Семейството ми винаги е произвеждало домашни мляко и сирене и по рядко кашкавал и масло. Както е казал Стария закваската е нещо живо и му трябва жива среда. Почти с всяко кисело мляко на пазара (в което естествено има някакво количетсво живи бактерии) можеш да квасиш и да получиш добър резултат. Въпроса е само прясното мляко да е истинско. Ако пък се повтори няколко пъти процеса(т.е. за закваска използвате полученото кисело мляко от последното заквасване) ще получите достатъчно истинско кисело мляко. Аз лично предпочитам за закваска Активия. (Не е реклама, но ако в нея наистина има и бактерия Бифидус Есеснсис АктиРегуларис и тя се размножава в новополученото мляко то е добре дошло.)
                LZ1GYY
                0898 436 956

                Коментар


                • #9
                  До: Закваска за кисело мляко

                  Благодаря много за идеите. Ще ги подхвана една по една, хем за да видя какво ще стане, хем да хапна като онова кисело мляко от едно време, което беше в стъклени бурканчета и марката му беше "кисело мляко"

                  Коментар


                  • #10
                    До: Закваска за кисело мляко

                    Необходими продукти
                    • 1 л прясно мляко
                    • 1 супена лъжица кисело мляко за подквасване.
                    Начин на приготовление
                    Сварете прясното мляко и го охладете до 38 - 40 градуса /трябва да е малко по-топло от ръката ви/.
                    Отделете 1/4 чаена чаша от него, смесете я с киселото мляко за подквасване и разбъркайте добре. След това отново прибавете получената смес към прясното мляко. Разбъркайте добре, похлупете съда с капак, увийте го във вълнена тъкан с дебелина на одеало и го оставете в топло помещение.
                    Температурата 38 - 40 градуса трябва да се запази в продължение на три часа, докато се развие млечнокиселата ферментация.
                    След това полученото кисело мляко се съхранява в хладилник.

                    Коментар


                    • #11
                      До: Закваска за кисело мляко

                      Първоначално публикуван от hammer Преглед на мнение
                      ...
                      Рода на дядо ми са били все овчари, до национализацията и ТКЗС-то, та от него съм чувал, че когато нямаш кисело мляко за закваска можеш да оставиш пръчка върху мравуняк за наколко минути, после изтръскваш мравките и слагаш пръчката в прясното мляко. Киселината от мравките предизвиквала вкисляване на млякото. Пак казвам - незнам колко е вярно, само така съм чувал от дядото.

                      Моите предци също са били овчари. И на мен са ми разказвали за пръчката и мравуняка. Само че пръчката се оставяла за повече време - един ден например. Обаче става въпрос за онези големите горски мравуняци с по-едрите мравки. А не за дребосъците които щъкат между тротоарните плочки

                      Иначе майка ми прави домашно кисело мляко. Като че ли най-добра за закваска се оказва Родопея. А доста учуден останах като видях, че и от "На баба" се получи прилично хубаво кисело мляко. Неуспешни излезнаха опитите с Фибела. Явно въпреки наличието на много сухо масло и палмово масло в купешките млека, все в някои от тях има и жива закваска.

                      А иначе киселото мляко става различно в различните региони на страната. Аз живея в Пловдив. А баба ми живееше високо в Родопите - с. Манастир. Когато тя гледаше крави (от ония по-дребните с масленото мляко), правеше страхотно кисело мляко - гъсто и вкусно, с два пръста каймак. Често майка ми взимаше от същото прясно мляко, със същата закваска и подквасваше в Пловдив. И определено имаше разлика в Пловдивското и Манастирското мляко, въпреки еднаквата суровина и закваска. Пловдивското пак не беше лошо, но не таваше така гъсто и тежко, стоеше някак по-леко. Така че се получават разлики от климата
                      Nissan Terrano 2,7 TDI

                      Коментар


                      • #12
                        До: Закваска за кисело мляко

                        Колеги аз пък да ви кажа, че сирене и кисело мляко стават и само от сухо мляко на прах и вода.
                        За десет години в Африка така сме си правили млякото и сиренето, имаше българско сирене в ливански супер маркети по $36 за 1кг....
                        Млякото което винаги сме ползвали е NIDO..и ставаше много гъсто и вкусно, но не като на село.
                        Друго, сега е сезона на агнетата, когато се заколи едно агне в червата му е пълно с мляко/ още са малки и не са прояли трева и др.
                        / и там има едно черво което се казва сирище /поне в нашия край/, та това черво се закача под навес/ сайвант да съхне и така с това нещо после се е правило сиренето....

                        Коментар


                        • #13
                          До: Закваска за кисело мляко

                          Първоначално публикуван от incognito Преглед на мнение
                          Благодаря много за идеите. Ще ги подхвана една по една, хем за да видя какво ще стане, хем да хапна като онова кисело мляко от едно време, което беше в стъклени бурканчета и марката му беше "кисело мляко"
                          Баба ,като подквасеше млекото и го завиеше го награждаваше с оня звук със свити устни - като въздушна целувка. Инак не ставало...

                          Коментар


                          • #14
                            До: Закваска за кисело мляко

                            Здравейте Колеги !

                            Вдъхновен от тая тема ,отдавна исках да го направя:

                            и,с голямо желание сварих няколко литра мляко ,изчаках го да изтине/да може да се търпи на ръка/ и сложих закваска от "ханско мляко"3,6%.Завих го хубаво и смятам утре сутрин да видя какво е станало.
                            Баба ми ,така помня да го е правила.
                            Стискайте палци да се получи!!!

                            Поздрави,и до утре за резултата!
                            Nissan Terrano II TDI 2700 2002g. avtomat - три вратичко.... :))
                            ".....ама сега пазара е пълен с джипове де, на тях даже JEEP пише ....."

                            Коментар


                            • #15
                              До: Закваска за кисело мляко

                              Резултата е плачевен.Млякото не можа да се сгъсти достатъчно.
                              Съмненията ми са че когато го заквасих бе малко повече изтинало,или просто закваската от "ханското"не става.
                              Така или иначе ще го ползваме за айрян,и ще се пробвам пак.

                              Поздрави !!!
                              Nissan Terrano II TDI 2700 2002g. avtomat - три вратичко.... :))
                              ".....ама сега пазара е пълен с джипове де, на тях даже JEEP пише ....."

                              Коментар

                              Активност за темата

                              Свий

                              Тук са 2 потребители онлайн. 0 потребители и 2 гости.

                              Най-много потребители онлайн 7,747 в 09:48 на 20-03-21.

                              Зареждам...
                              X