Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Как се избистря вино без "химия"?

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

От: Как се избистря вино без "химия"?

Сернистата киселина е задължителна при ронкането на гроздето и на готово вино.
    Това е консервант, антиокислител и каквото се сетите.
    Дозите - около грам на литър мъст и същата доза за вино.
    Без серниста на етап вино също става да се съхрани, но трябва да се държи в пълни съдове и на студено.
    Червеното без серниста ще издържи повече от бялото при едни и същи условия - танините го пазят от кислорода.

Има разлика между бистро и стабилно вино, но по нататък.

Коментар

Първоначално публикуван от Паджеровод Преглед на мнение
      Червеното вино се избистря точно с претакането при ШИРОК достъп на кислород.
      Така е, то цялото отточване е да се даде достъп до кислород за кратко. Ключовото тук е "кратко" - иначе ще се заоцети. Медните фунии, тенекии за поливане и обикновени разплетени медни кабели, прези които виното се налива, си имат отделна, чисто химическа функция. Признавам, не зная каква.

Първоначално публикуван от Rabin Преглед на мнение
      Още веднъж си признавам, по начало - заглавието на темата е сбъркано. За пръв път правя вино! Става дума за "как да не стане виното на оцет"!
      Обикновено със серниста киселина се обработват само съдовете (бъчви, бидони) за дезинфекция. Може и с горяща сяра, но си е сложна процедура. В самото вино не трябва да остава. Ако си мъж, може и с вряща вода, но е по-трудно и опасно.

А как виното става на оцет - три фактора. Нисък алкохолен градус, постоянен контакт с атмосферата и висока температура. Който и от факторите да отсъства, оцет не става.

Коментар

Първоначално публикуван от Ясен Преглед на мнение
        ...
        Обикновено със серниста киселина се обработват само съдовете (бъчви, бидони) за дезинфекция. ...
        Не, сипва се във виното в пропорция 1 към 1000. В самото начало на процеса на ферментация. Точно това ми е проблема.

Коментар

Вино се прави от винени сортове грозде.Гроздето се бере зърната се смачкват.Ширата за белите вина трябва да е 20% а червените 23% захарност.Оставя се да преври и да се избистри .Ако се бутилира тогава му се слагат химии.Ако до края на зимата остане нещо за бутелиране.

Коментар

В момента чета "Тайните на винопроизводството" на Иван Чалков. Човекът си казва - без серен диоксид - забравете! Колкото и да ми се не ще.

Коментар

И все пак - може. Казвам ти го не като професионалист, защото те изучават правенето на вино за търговски нужди, а като човек, който имаше декари каберне и памид в Карабунар и правеше за свои нужди и пиеше по 300-400 литра на година. Това допреди точно пет години, сега не правя и не пия грам, но не вярвам нещата да са се променили много От реколта до реколта виното ми изкарваше без проблем, никога обаче не съм оставял за отлежаване, признавам. Слагал съм единствено по малко захар в слаби години.
              Но НИКОГА не съм слагал нещо, на което после ще викам вино в друг материал, освен дърво, стъкло и порцелан.

Коментар

Добре, кажи с няколко думи как да избягна риска от разваляне на материала... без химия.

Коментар

Накратко - захарност над 23 и никакви бидони. Те зависят от околната температура, тези дни очакват захлаждане и ще видиш за какво говоря - ще започне пак да се размътва.
                  Или в най-краен случай бидон, но в дълбоко мазе с постоянна температура, гаражите не са за това.
                  Сега времето е идеално ако ти е в бидон да го източиш в буре или големи дамаджани за тихата ферментация щом се е избистрило.

Коментар

Захарност над 23 мога ли да постигна със захар? Мазето ми е на 2 м. под земята. Дървени съдове нямам. Толкова ли е критично?

Коментар

Слагай спокойно захар.Но не превишавай границата от 24% защото ако не ти е топло мазето ще пиеш вино другия Септември.

Коментар

Да, моментът със захарта е тънък, но тя е химикалът, след като се превърне в алкохол, който запазва виното няколко месеца, а и години, зависи. За да няма "зависи" се слагат другите работи. Затова не обичам бидоните, тъкмо да преври - стегне някой студ и процесът спре. В дървената каца няма такова нещо. Е, аз си направих някога, в мераклийските години и бетонен съд един кубик, отвътре с плочки, а канелка и капак от неръждавейка, отвън с топлоизолация. Но сега ще си чукам главата в него.

Коментар

Първоначално публикуван от Паджеровод Преглед на мнение
                          Е, аз си направих някога, в мераклийските години и бетонен съд един кубик, отвътре с плочки, а канелка и капак от неръждавейка, отвън с топлоизолация. Но сега ще си чукам главата в него.
                          И що така?
                          И аз имам бетонно "буре" облицовано със стъкло отвътре и топлоизолирано - става си много хубаво винце!
                          יעבור
                          «И това ще мине»

Коментар

Чета темата и се чудя 'що е в този раздел, а не в съседния, за наука, в частност - химия?! Зер, преди няколко хиляди годините, траките са слагали захар, или серен диоксид... ааа верно, диоксида още го е нямало на Балканите, за това са ползвали серен двуокис!
                            Защо ви е да си правите вино, купувайте си го направо от магазините за битова химия.

Преди много години, баща ми си зася лозе. После в продължение на около 30 години се учи да го отглежда и да прави вино. Не по съвременните технологии, а по традиционните. За целта, освен буретата, си изкопа в скалата под къщата, специално мазе, което да поддържа микроклимата. Накрая се научи, но вече му беше трудно да си обработва лозето и разчиташе, че синът му ще подхване, семейната вече, традиция... Уви, синът му не се интерисува нито от земеделие, нито от вонопроизводство, не харесва и хранителните продукти на съвременната химия, та за това и не пие.

П.П. Пак препрочитам темата и се сещам за стария кръчмар, който на смърния си одър споделил със синовете си, че вино може да се прави и от грозде. Та за какво ви е грозде?
                            Land Rover Discovery I; Jeep Wrangler 4.0; Jeep Grand Cherokee 5.2.
                            Honda Transalp XL600V; Suzuki DR-Z400; BMW F800GS.

Коментар

Първоначално публикуван от Skorpion_BG Преглед на мнение
                              става си много хубаво винце!
                              Абсолютно! Процесът не се прекъсва заради външни фактори, по-чисто е от дървото; в смисъл не иска специална поддръжка във времето, когато не се ползва, не развъжда разни бактерии и плесени. Почиства се елементарно.

За giorgio - погледни на картата къде е Карабунар и се ориентирай с какво е известен този край. Ще видиш, че захар съм слагал изключително рядко

Коментар

Ако чак толкова искате да правите вино без химия - наистина има някои решения, които сте посочили.
                                Високи захари - 23-24 - по висок алкохол, който пази виното.
                                Хигиена - най-добре е неръждаем съд/ минус - много топлопроводим/, стоманобетонен , отвътре с плочки най-добре
                                Редовно обливане на шапката - 4-6 пъти на 24 часа. Най-добре е потопена шапка
                                Готовото вино - забисряне на студ или малко яйчен белтък/ и той ако е химия.../
                                Съхранение - пълни съдове и на студено.

Паджеровод, сега работя в нова винарска изба - дестилерия. Намира се на пътя между Карабунар и Калугерово - мини някой път...
                                Карабунар и околните села - Бошуля, Виноградец, Славовица Памидово са уникални за лозя - тази година с 4-5 пръскания се оправихме.
                                Но лозята са тотално изоставени и положението е плачевно.

Но пак си помислете за серния двуокис/диоксид/ - с него е по добре и на края на ферментацията го няма.
                                Препаратите с които се пръскат лозята също са химия.

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X