Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Четки за бръснене, сапуни, кремове, избор и употреба

Свий
X
 
 • Филтър
 • Час
 • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

 • Четки за бръснене, сапуни, кремове, избор и употреба

  Покрай дискусията за бръсначите, мисля си, че малко пропускаме един също много важен елемент за качественото бръснене. Именно, четките и сапуните, респективно кремовете за бръснене.

  Защо започвам от четката? Без качествена четка няма как да стане добра пяна за бръснене. Само отварям една скоба, че говорим ли за бръснене с бръснач, автоматично забравяме за всякакви пяни от флакони, гелове и прочие. Те не овлажняват кожата качествено и не осигуряват необходимото "смазване". Освен това, има още нещо, което прави бръсненето гладко и качествено. След доброто разтъркване с четката, тя повдига и подготвя всички косъмчета, което в последствие гарантира и резултата. При това, прави нещо като епилация, т.е. премахва мъртвите клетки, които са по кожата. Принципът е, че всяка четка е по-добра от липсата на такава. Аз ще пиша за когато имаме избор. След не малко четене и дискусии по големите световни форуми за бръснене, както и разни фирмени проспекти разбрах няколко неща. Основен параметър на една четка са косъмът от който е направена. Най-евтините, но същевременно на практика вечни са тези с изкуствен косъм. Технологията сега е много напреднала, но държа да отбележа, че и най-добрата четка с изкуствен косъм, е далеч от посредствена но с естествен. Като тук продължавам с видовете косъм при естествените. Най разпространените и достъпни като цена четки се правят с косъм от глиган. Те са сравнително непретенциозни, справят се прилично и са според мен първи избор. Характерно за тях е, че е хубаво преди употреба да ги накиснете за няколко минути в топла вода, чак след това косъмът е готов да "работи" както се очаква, четката "набухва" и поема и задържа достатъчно пяна.
  Следващото стъпало в четките с естествен косъм са тези с конски косъм. Общо взето към момента са екзотичен вариант, рядко се срещат. Вероятно една от причините е, че като комфорт са близки до тези от глигански косъм, но в миналото е имало случаи на масово заразяване при използването им, от зоонози, прехвърляни на хората от не-добре обработен конски косъм.
  Следващата категория са четките с косъм от язовец. Нямат еквивалент, най-доброто. Но и в най-доброто има градация. В зависимост от това от какъв точно язовец, сив или най-добрият сребрист, разбираемо вторите са по-скъпи. Има значение и от къде на язовеца са космите, най-добрите са от врата.

  В днешно време никой не ходи да лови язовци, гледат се във ферми с точно това предназначение, основно в Китай.

  Но имайте предвид, че и от един и същи язовец да са космите, за качеството на четката определящи са и изработката, както и другите материали. А също и т.н. връзване, което пък гарантира дълговечността на една четка. Разбира се, не бива да забравяте, че и най-качествената четка, ако не се използва както трябва ще се повреди. Вниманието при използването и съхранението, ще осигури нейният дълъг живот. Включително не забравяйте, че дори начинът по който разбивате сапунът е важен. Например, ако работите само с въртеливи движения, това прегъва космите по един и същи начина и като краен резултат, те се "счупват" сравнително скоро. Правилното е да се редуват, както посоката на въртене, така и най-вече да се правят кръстообразни движения предимно. И никога не забравяйте, че врящата вода не е подходяща в никакъв случай, макар бързо да "набухва" четката. Също така, след използването на една четка, много важно е внимателно да я измиете, остатъците от сапун, повреждат космите. След доброто измиване, четката трябва да се сложи най-добре на стойка, с косъмът надолу, за да не остане влага в основата. Разбира се, на проветриво място и след като отлично я изтръскате.

  И тук стигаме до конкретният избор на конкретна четка. Има няколко големи световни фирми за четки за бръснене. Всяка със своите традиции, използвани материали и специфично качество. Аз, лично си имам принцип, че винаги и неизменно избирам тази марка, която има официален вносител и задължително купувам от него, стига да има такава марка разбира се. В случая това е факт, в България има официален вносител на едни от най-добрите четки за бръснене в света. С пълната сигурност, че купувам оригиналът, постепенно се снабдих с почти пълната им гама, за да мога да направя тестове и сравнения.

  И така, след около месец всякакви проби и тестове си изградих мнение за основната гама. Четката с изкуствен косъм наистина изглежда като нещо вечно. Но пък за бръснене е много далеч от комфорта на останалите. Някак прекалено мека, не задържа достатъчно пяна, не може да направи дебел и плътен слой. Аз и намирам мястото като четка за човек който използва готова пяна във флакон или гел за бръснене. Четката с глигански косъм е първата приложима за реално бръснене. Намирам я за достатъчно практична и препоръчвам на начинаещите да започнат с нея. Разбира се, ще се примирят с по-малкият комфорт и "боцкането". Не забравяйте, че за да "заработи" както следва, си иска поне минута, две в достатъчно топла вода преди използване.

  Горният клас, завършвам със сравнението между четката от косми на сив язовец и същата но най-високият клас от сребрист язовец. Има разлика. Втората, е от една страна по-мека, от друга достатъчно твърда за да задържа пяната и то в неимоверни количества. И двете "вкарват много въздух" в пяната лесно и без особено усилие. Но сребристият язовец, ще Ви позволи да не се пресягате за сапуна толкова често.

  Не на последно място за качествената пяна е и сапунът. Избрах същата марка, много реномиран и с класическа рецепта непроменена от десетилетия. Трудно е, да се опише сапун, но от моя гледна точка е нещо което не може да бъде подобрено... Пробвах на същата фирма и крема за бръснене, който е с ментол и има загряващ ефект, но категорично съм привърженик на класическият бръснарски сапун. Всъщност освен голямото удоволствие, държа да се отбележи и неговата феноменална икономичност. С един сапун сигурно година ще се изкара, като сравня това с пените и геловете за бръснене и разбира се като се отчете цената на сапуна, която е 14лв. в магазина почвам да си изяснявам защо някои големи международни концерни са в такова добро финансово положение. И при това говорим за един от най-скъпите сапуни за бръснене, има и такива от 1.5лв.

  Като заключение, ще Ви кажа, че каквото и да напиша, то няма как да предаде онези усещания, които ще получите от тези класически средства и сапун... Пробвайте и ще разберете защо за едни бръсненето е удоволствие, за други неприятно задължение...


  Натиснете снимката за да я уголемите

Име:HPIM7718.jpg
Прегледи:1
Размер:56.1 КБ
ID:6006279
  Натиснете снимката за да я уголемите

Име:HPIM7719.jpg
Прегледи:1
Размер:47.2 КБ
ID:6006280
  Натиснете снимката за да я уголемите

Име:HPIM7720.jpg
Прегледи:1
Размер:46.6 КБ
ID:6006281
  Натиснете снимката за да я уголемите

Име:HPIM7721.jpg
Прегледи:1
Размер:36.6 КБ
ID:6006282
  Натиснете снимката за да я уголемите

Име:HPIM7717.jpg
Прегледи:1
Размер:54.1 КБ
ID:6006278

  На последната снимка от ляво на дясно, изкуствен косъм, глигански косъм, сребрист язовец, сив язовец.
  VPetrov.photography

 • #2
  От: Четки за бръснене, сапуни, кремове, избор и употреба

  Г-н Петров,

  като видях темата реших, че сте взели решение за създаване на собствена марка сапун за бръснене Оффроуд.ком.

  Всъщност не мисля, че е лоша идея

  Поздрави,

  Коментар


  • #3
   От: Четки за бръснене, сапуни, кремове, избор и употреба

   Трудна работа е да се опитаме с лесна ръка да задминем столетни традиции. Но пък и не мисля, че е нужно. Ако се съберем достатъчно хора тук, можем да идем при най-добрият и до си поръчаме каквото пожелаем, както го желаем и само за нас. Това важи и за сапуните, четките, бръсначите и т.н. Тогава и ще получим отлично качество на добра цена и разбира се уникалност...!

   Засега, дано повече се включат в отбора, после ще му мислим...
   VPetrov.photography

   Коментар


   • #4
    От: Четки за бръснене, сапуни, кремове, избор и употреба

    Първоначално публикуван от Стефан ШОПОВ Преглед на мнение
    ...като видях темата реших, че сте взели решение за създаване на собствена марка сапун за бръснене Оффроуд.ком...
    ...създаване на собствена марка кал за бръснене Оффроуд.ком...
    Е, може да е целебна, поморийска, но за мъже трябва да има и с диференциално и двигателно масло.
    Мислех, че никой не се бръсне с такова нещо вече.

    Коментар


    • #5
     От: Четки за бръснене, сапуни, кремове, избор и употреба

     Интересно, има ли предимства козината на дивия язовец пред тази на питомния - отгледан в китайска ферма? ... Май ще трябва да се разровя в гардероба на дядо ми, да видя дали е том още немската му четка от войната, с която се бръснеше до последно..
     Ако не свършва добре, значи не е свършило!
     0888 315 794
     LZ1UPI
     A1 (Rh+)

     Коментар


     • #6
      От: Четки за бръснене, сапуни, кремове, избор и употреба

      Супер интересно ще да е, ти потърси. Но и тогава язовците са били рядкост, виж конските са точно по това време, много разпространени. Колкото до качеството, трябва да се има предвид, че разните китайски ментета, колкото и да изглеждат добре, се проскубват много бързо и животът им е кратък. Наскоро, един човек сподели, че след като е сменил няколко "бюджетни" четки, е изровил от терасата четка от дядо му, пооправил и е дръжката и е супер доволен... то като приказка, но факт...
      VPetrov.photography

      Коментар


      • #7
       От: Четки за бръснене, сапуни, кремове, избор и употреба

       Да оспамя малко темата: Бръсна се за не повече от 5 мин. с пяна /бяла опаковка за чувствителна кожа на Нивеа/ и Мач 3 на Жилет. След това бял лосион/балсам/ на Нивеа пак за чувствителна кожа.

       Бръсненето е досадно задължение, завиждам на сина ми, че още не му се налага.
       А ако започна да отчитам бръсненето като удоволствие, означава, че съм загубил някое друго удоволствие.

       Мисля, че внимание заслужават и пудрите и лосиони за след бръснене.
       Човешко е да се греши... Но това че грешиш, още не означава, че си станал ЧОВЕК!

       "Когато някой не може да направи нещо, поради недостатък на сили, той вини за това случая."

       Коментар


       • #8
        От: Четки за бръснене, сапуни, кремове, избор и употреба

        Аз вчера си купих четка с косми от язовец. По указания от бат'Пепо. В магазините DM са по 12 лева, били добри, ще пробвам.
        Засега нямам сапун, купих си крем Каро.
        Кажете марка и откъде се купува добър сапун?
        Има ли желание-има и начин!

        Коментар


        • #9
         От: Четки за бръснене, сапуни, кремове, избор и употреба

         Бат Пепо препоръча сапун за бръснене Омега от магазин ДМ и аз си взех такъв.

         Според мен е по важно какво се използва след това, за успокояване и дезинфекция на кожата.

         Коментар


         • #10
          От: Четки за бръснене, сапуни, кремове, избор и употреба

          Напишете "Кент сапун" и ще видите, този който Венци е препоръчал. /без кутийката обаче /

          Коментар


          • #11
           От: Четки за бръснене, сапуни, кремове, избор и употреба

           Аз моя с кутийка си го взех - пластмасова. Дървената отделно ли се купува като аксесоар?

           Не можах да си намеря, този аксесоар за който четката се окачва с космите надолу, някой виждал ли е да се продава някъде или в СБХ да поръчам да ми направят нещо

           Коментар


           • #12
            От: Четки за бръснене, сапуни, кремове, избор и употреба

            В ибей има всякакви - неръждаеми,дървени...
            Не ме е страх от големи разходи - страх ме е от малки приходи!
            Най-добрият ром е студеният ром!
            Кралско правило : Със камила може,с камилар - не!!!

            Коментар


            • #13
             От: Четки за бръснене, сапуни, кремове, избор и употреба

             Първоначално публикуван от Кольо Преглед на мнение
             Аз вчера си купих четка с косми от язовец. По указания от бат'Пепо. В магазините DM са по 12 лева, били добри, ще пробвам.
             Засега нямам сапун, купих си крем Каро.
             Кажете марка и откъде се купува добър сапун?
             Нали ти казах - тия дни ще ти поръчам Прорасо или Омега.Можеш също да си поръчаш Кент - 14 лева без кутийка.
             Аз със една опаковка от 150гр. изкавам около 2 години...
             Не ме е страх от големи разходи - страх ме е от малки приходи!
             Най-добрият ром е студеният ром!
             Кралско правило : Със камила може,с камилар - не!!!

             Коментар


             • #14
              От: Четки за бръснене, сапуни, кремове, избор и употреба

              Първоначално публикуван от Bat_Pepo Преглед на мнение
              Нали ти казах - тия дни ще ти поръчам Прорасо или Омега.Можеш също да си поръчаш Кент - 14 лева без кутийка.
              Аз със една опаковка от 150гр. изкавам около 2 години...
              Бях забравил, извинявай. Чакам да поръчаш.

              Първоначално публикуван от targa Преглед на мнение
              След третото изхвърлих всички автършейви, лосиони, кремове и помади. Точка.
              Аз това съм го направил преди може би 15 години. Не заради това как ще изглежда кожата ми, просто не ми харесва правенето на хубост зорлем.

              Нали ми знаеш кожата колко е опъната. На следващото състезание ще ти позволя да ме целунеш по бузата. За да усетиш колко ми е опъната кожата
              Има ли желание-има и начин!

              Коментар


              • #15
               От: Четки за бръснене, сапуни, кремове, избор и употреба

               Интересна тема. Аз поне 7-8 години се бръснах с пяни и гелове. И тъкмо преди месец си купих една евтина четка и крем Каро. Но след прочитането на тази тема, определено ще се поразтърся за по-добра четка и истински сапун.

               А крема Каро ... Като го купих си спомних аромата му. Вярно,
               сега не го правят в Ален Мак Пловдив, но май рецептата да е същата.
               Nissan Terrano 2,7 TDI

               Коментар

               Активност за темата

               Свий

               В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

               Най-много потребители онлайн 7,747 в 09:48 на 20-03-21.

               Зареждам...
               X