Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Проблем с антифриза на Теракан

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• Проблем с антифриза на Теракан

Колеги, обръщам се към Вас за съвет по един много дразнещ проблем. През 2012 година се появи масло в антифриза за което имам публикация тук със заглавие "Масло в антифриза на Теракан". През декември 2012 г. след много консултации предприех драстични мерки.Свалих главата за проверка. Нямаше спукване и след шлайфане я монтирах. Смених всички уплътнителни пръстени на охладителя на маслото и промих охладителната система. Маслото изчезна. Оттук нататък се появи един неприятен проблем, който вече цяла година ме дразни. Проведох много консултации с монтьора на колата,който има голям опит, както и с други монтьори вкл. и във фирмения сервиз на Хюндай във В.Търново. Проблема се състои в това,че автомобила губи антифриз. За 8000 километра съм долял 8-10 литра антифриз. Колата работи отлично. Няма никакви проблеми в работата на мотора. Няма никакви пушеци при запалване на двигателя. След всяко ползване на джипа като се охлади системата горния маркуч между радиатора и блока се смачква от обратен вакуум. Като отворя капачката дръпва въздух и се издува. Доливам 50-100 милилитра, затварям и след следващото ползване горното се повтаря.Имам чувство,че когато двигателя е загрял посочената гумена свръзка е доста надута.Не забелязвам да изкарва антифриз в разширителния съд нито да връща обратно при охлаждане. При надуване на маркуча от разширителния съд към обратния клапан губената връзка се надува, което показва,че клапанът работи. Нямва практически как да проверя дали клапана на капачката отваря на 0.9 атмосфери за да закара излишния атнтифриз в разширителния съд. Поставям друга капачка, но няма никакъв ефект. Отново има загуба на антифриз. Наблюденията ми показват,че в гаража където държа автомобила цяла година не съм видял нито една капка антифриз на пода.Проверих с отвертка и опипване с пръсти на всяка връзка , няма отхлабване ,няма нито една капка антифриз. С колегите се чудим какво да правя. Дайте някаква идея.

От: Проблем с антифриза на Теракан

Допълвам още,че масло в антифриза няма и антифриз в маслото няма. Кой и къде може да диагностицира проблема.Къде може да се губи антифриза.Най дразнещо е,че преди всяко изкарване на автомобила го проверявам и доливам. Добре,че него ползвам всеки ден.

Коментар

До къде доливаш. До максимум ли .

Коментар

Доливам до долния ръб на гърловината. Смятам,че така е правилно тъй като системата при загряване и разширение на антифриза трябва да изхвърли излишното количество в разширителния съд,а след това си го връща. От опита който имам с над 20 притежавани автомобила от които 5 джипа по друг начин не съм действал.Смущаващото е защо смачква горния маркуч при охлаждане. Няма обратно всмукване. Но обратния клапан не е запушен.Даже и да не връща следва в разширителния съд да се е преместила "загубената течност" и там да повишава нивото. Абе загадка отвсякъде.

Коментар

Гори го , или недиагностицирана малка пукнатина в главата или крив блок ......след , като си шлайфал главата провери ли блока за кривини.? Н е дай боже след дълго заседяване да направи хидравличен удар в някой цилиндър.
          Сузуки Витара 1,6 и лодка в морето от мечти.

Коментар

Кити, а смени ли гумените съединения. Това се прави когато масло навлезе в охл.система, тя не е изчислена да издържа на киселинноста на маслото и съответно съединенията стават лепкави и все едно са намазани с дзифт съответно се раздуват и късат. Възможно е просто някъде да е пробито съединение и само когато вдигне температура да изпуска. Ако изпуска върху нагорещени повърхности антифриза ще се изпарява и трудно ще го забележиш. Освен около радиатора има водни съединения и зад двигателя и около турбото и алтернатора. При мен имаше същият проблем с гумените пръстени на охладителя - знаеш, и два пъти сменях всички гумени съединения. Успех.
            Колкото по-проходим джип имаш, толкова по-далеч ще ходиш за трактор.....
            0882 52 00 52 - Жоро

Коментар

Първоначално публикуван от zoro-1 Преглед на мнение
              Кити, а смени ли гумените съединения. Това се прави когато масло навлезе в охл.система, тя не е изчислена да издържа на киселинноста на маслото и съответно съединенията стават лепкави и все едно са намазани с дзифт съответно се раздуват и късат. Възможно е просто някъде да е пробито съединение и само когато вдигне температура да изпуска. Ако изпуска върху нагорещени повърхности антифриза ще се изпарява и трудно ще го забележиш. Освен около радиатора има водни съединения и зад двигателя и около турбото и алтернатора. При мен имаше същият проблем с гумените пръстени на охладителя - знаеш, и два пъти сменях всички гумени съединения. Успех.
              Всички гумени съединения смених при сваляне на главата. Действително имаше размекване.Сега ми идва на ум,че само двата маркуча към радиатора на отоплението останаха несменени .Ще ги опипам внимателно. Малко трудно ще е под таблото но и това ще проверя.

Коментар

Не си писaл кaквa е версиятa, aко е дизел дaне зaсмуквa от охлaждaнето нa турбинaтa?

Коментар

Гори си антифриз и не се забелязва заради наличието на катализатора ! Закарай я при майстор, който може да надуе цилиндрите при работна температура и ще разберете дали надува в охладителната система
                  Uaz 469 2.4 D MB
                  KTM 600 ROTAX
                  Hyundai Terracan 2.9 CRDI- 2 бр.
                  Иво 0 9 8 осем 9 4 4 2 седем 9

Коментар

Колата прегрявана ли е??? Иначе +1 за мнението на Иво
                    За Лада НиВа--->Имам СаМо ДвЕ ДуМи---->НяМаМ ДуМи....!!
                    Honda Dominator 650
                    088ЧЧ93979-->Борис
                    0878956Ч38-->Борис

Коментар

Първоначално публикуван от traper2504 Преглед на мнение
                      Гори го , или недиагностицирана малка пукнатина в главата или крив блок ......след , като си шлайфал главата провери ли блока за кривини.? Н е дай боже след дълго заседяване да направи хидравличен удар в някой цилиндър.
                      Този въпрос ще го обсъдя с майстора. Според мен обаче при изкривяване на блока или при пукнатина в него, ако антифриза влиза в някой цилиндър би дало индикации. Няма как да ми липсват 50 милилитра и да не направи хидравличен удар при опит да се запали двигателя. Имал съм случаи и по две седмици автомобила да не е пален и запалва съвсем нормално и от раз. Може и да бъркам но ако в един цилиндър има попаднали и 5 милилитра антифриз удара ще се получи.
                      Освен това при работа на двигателя би пропускало налягане към охладителната система и биха били видни мехурчета под капачката на радиатора. Няма такива признаци.Със забележката,че тази проверка може да се направи при недостигнато налягане на антифриза тъй като капачката на радиатора е махната.
                      Последно редактирано от Кити; 07-01-14, 23:24.

Коментар

Първоначално публикуван от dexter_lab Преглед на мнение
                        Не си писaл кaквa е версиятa, aко е дизел дaне зaсмуквa от охлaждaнето нa турбинaтa?
                        Дизел е. И този въпрос ще поставя пред майстора.

Коментар

Първоначално публикуван от Кити Преглед на мнение
                          Този въпрос ще го обсъдя с майстора. Според мен обаче при изкривяване на блока или при пукнатина в него, ако антифриза влиза в някой цилиндър би дало индикации. Няма как да ми липсват 50 милилитра и да не направи хидравличен удар при опит да се запали двигателя. Имал съм случаи и по две седмици автомобила да не е пален и запалва съвсем нормално и от раз. Може и да бъркам но ако в един цилиндър има попаднали и 5 милилитра антифриз удара ще се получи.
                          Освен това при работа на двигателя би пропускало налягане към охладителната система и биха били видни мехурчета под капачката на радиатора. Няма такива признаци.
                          Ами да, в някои случаи е така, но понякога от прегряване/затова и питах дали е прегрявана/, се получават микро пукнатини, я в блока, я в главата/ и когато се нагреят до работна температура, знаем, че се разширяват, следователно се разширява и пукнатината пропуска, след като изстине, се свива и не пропуска Иди я намери.... Случвало се е на паджеро, обърнаха двигателя от всякъде, накрая го закараха на рентген и чааак там се видя микро пукнатината, ама колко излезна.... А ако е микро пукнатина, може и да не събере за хидравличен удар.... А по някога и го "преглътва", дето се казва, но пък редовно да го прави, трябва да си голям късметлия
                          За Лада НиВа--->Имам СаМо ДвЕ ДуМи---->НяМаМ ДуМи....!!
                          Honda Dominator 650
                          088ЧЧ93979-->Борис
                          0878956Ч38-->Борис

Коментар

Имал съм подобен случай в , който гадината само си сръбваше от антифриза но не надуваше ! Побърка ме докато хвана проблема а именно пукнатина в блока .Воден удар ще има ако се налапа с доста повече от 5 мл. вода.В повечето случай след престой при паленето успява да изхвърли водата от цилиндъра (стига същия да не е препълнен с такава)
                            Между другото за кой двигател на Теракан говорим , че ми замирисва на нафта ?
                            Uaz 469 2.4 D MB
                            KTM 600 ROTAX
                            Hyundai Terracan 2.9 CRDI- 2 бр.
                            Иво 0 9 8 осем 9 4 4 2 седем 9

Коментар

Първоначално публикуван от Иво82 Преглед на мнение
                              Гори си антифриз и не се забелязва заради наличието на катализатора ! Закарай я при майстор, който може да надуе цилиндрите при работна температура и ще разберете дали надува в охладителната система
                              За да гори значи го пропуска до цилиндрите при всмукване. Трябва да надува обратно при работен такт. Значи пак трябва да има някъде пробив.

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 0 потребители онлайн. 0 потребители и 0 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                              X