Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Почина Вацлав Хавел

Свий
X
Свий
  •  

  • Почина Вацлав Хавел

    Снимка: БГНЕСБившият чешки президент Вацлав Хавел почина на 75 години в неделя сутринта, предадоха световните агенции.



    Причината за смъртта е усложнение вследствие на продължително заболяване. Хавел е починал във вилата си в северна Чехия. Там се възстановяваше от юли след прекарана тежка пневмония.

    Хавел загуби половината си бял дроб заради рак. Той страдаше от хроничен бронхит и сърдечни проблеми.

    Бившият президент на Чехия е знакова политическа фигура в най-новата история както в родината си, така и в Европа.

    Хавел е първият демократично избран президент на Чехословакия след Нежната революция от 1989 г., сложила край на 40-годишния комунистически режим. След като Чехословакия беше разделена на две страни през 1993 г., той стана президент на Чехия и ръководи централноевропейската страна още едно десетилетие.

    В началото на 60-те години неговата дейност в областта на политиката се засилва, като той става особено активен след избухването на Пражката пролет. През 1977 г. неговият ангажимент към манифеста за човешки права Харта 77 му донася световна слава на лидер на опозицията в Чехословакия, нещо което довежда и до неговото арестуване.

    В качеството си на президент на Чехословакия, а впоследствие на Чехия, Хавел повежда страната към многопартийна демокрация. По време на неговото тринадесет годишно управление страната преживява бурни промени, включително отделянето на Словакия, което той не одобрява, приемането в НАТО и започване на преговорите за членство в Европейския съюз, които приключват през 2004 година.

    Вацлав Хавел няколко пъти е бил номиниран за Нобелова награда за мир.

    Той е един от първите говорители на Харта 77, водеща личност в политическите промени през ноември 1989 г., последен президент на Чехословакия (1989-1992) и първи президент на Чехия (1993-2003). Автор е на около двадесет пиеси и значителен брой есета, преведени на много езици.
    През 2008 г. Драматичен театър – Търговище откри творческия си сезон именно с пиесата на Хавел “Вернисаж”.

    Вацлав Хавел е роден е на 5 октомври 1936 година в чешката столица Прага в заможно семейство, което губи обширни имоти при национализацията, извършена от комунистите през 1948 година. На Хавел е отказано правото да учи в редовно училище, затова завършва вечерно. Започва работа в театър като сценичен работник.

    Вацлав Хавел е известен като един от най-ярките политически деятели на Европа в периода след разрушаването на Берлинската стена. Той успява да проведе успешни икономически реформи, които не са в разрез с идеалите за демокрация и хуманизъм, които е проповядвал през целия си живот.

    "Съобщавате ми една мъчителна новина - смъртта на толкова близък и обичан от мен човек. Сближавал ни е не само общия възглед за мирен преход, но интересите ни във философията, културата, изкуството. Губя много, много скъп човек за мен", бе първата реакция на първия български демократично избран президент след промените през 1989 година Желю Желев, щом разбра за кончината на Хавел.

    Вацлав Хавел беше един от най-ярките символи на „нежната революция". Ние бяхме щастливото поколение политици. Защото съдбата не само не ни попречи, но ни и позволи да направим нежните революции в Европа. Това беше парадоксално явление, защото най-свирепата комунистическа, тоталитарна диктатура се събаряше с мирни средства, без оръжия.

    Хавел беше представител точно на тези политици и тази епоха. Той завинаги ще си остане символ на нежните революции. Не случайно през цялата тази година хора, които оглавяваха революционни демократични движения в арабския свят, непрекъснато се интересуваха и позоваваха на нежните революции. И за в бъдеще това ще се получава, каза още Желев.
      Коментарите са забранени.

    Канали

    Свий

    Latest Articles

    Свий

    Зареждам...
    X