Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Американските войски напуснаха Ирак

Свий
X
Свий
  •  

  • Американските войски напуснаха Ирак

    Натиснете снимката за да я уголемите

Име:Войната в Ирак.jpg
Прегледи:1
Размер:53.5 КБ
ID:6516821Последният американски войник напусна границите на Ирак, след продължилата близо девет години война, обявиха световните информационни агенции, цитирайки военното командване на САЩ.


    Последната група от 110 военни автомобила, превозващи 500 войници са се придвижили от база Форт Худ до Кейп Адер на юг, окъдео ще се прехвърлят до Кейп Вирджиния в Кувейт, откъдето ще бъдат извозени със самолети до Съединените щати.


    В Ирак ще останат само 157 американски войници, които ще работят по програмата за обучение на иракските сили, както и коингент на морската пехота на САЩ за защита на американскаа дипломатическа мисия в Багдат.


    Според американски медии това е най-голямото изтегляне на американски войски, от края на войната във Виетнам през 1975 г.


    Американската армия, която в най-силния си период в Ирак наброяваше около 170 хил. военослужещи, оставя в ръцете на ираксокото командване 505 свои бази.


    В тържествена реч в четвъртък Барак Обама обеща, че САЩ ще подпомагат Ирак на икономическо, дипломатическо и военно ниво.


    Равносметката от военния конфликт в Ирак е близо 4500 загинали американски войници, над 650 хил. убити цивилни граждани на Ирак и над 800 милиарда долара разходи.


    По време на войната загинаха и 13 български войници.


    Войната в Ирак започва официално на 20 март 2003, когато САЩ и Великобритания атакуват по въздух, суша и море, подкрепени от Австралия, Дания, Полша и Испания. Една от основните причини войната да е критикувана от редица държави по света е липсата на нужната декларация от страна на Съвета за сигурност на ООН, която да узакони инвазията на коалиционните сили. Самата война продължава почти 1 месец и успява да постигне една от двете си основни цели — сваляне на режима на Саддам Хюсеин. Съюзниците обаче не откриват запаси от оръжия за масово унищожение, нито лаборатории за тяхното произвеждане.

      Коментарите са забранени.

    Канали

    Свий

    Latest Articles

    Свий

    Зареждам...
    X