Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Великобритания експуслира ирански дипломати

Свий
X
Свий
  •  

  • Великобритания експуслира ирански дипломати

    Натиснете снимката за да я уголемите

Име:photo_verybig_816566.jpg
Прегледи:1
Размер:158.4 КБ
ID:6515946Великобритания нареди на Иран да затвори своето посолство в Лондон и нареди на всички ирански дипломати да напуснат страната, предаде Ройтерс, като се позова на британския министър на външните работи Уилям Хейг.


    Великобритания вече обяви, че изтегля част от дипломатическия си персонал от Иран, ден след като протестиращи ислямски демонстранти щурмуваха и опустошиха нейното посолство в Техеран.

    "Иранският шарже д'афер в Лондон е информиран, че ние изискваме незабавното затваряне на иранското посолство в Лондон и че целият дипломатически персонал трябва да напусне Великобритания в следващите 48 часа", съобщи Хейг пред парламента. Той уточни, че британското посолство в Техеран е затворено и целият му персонал е евакуиран.

    "Премиерът и външният министър заявиха ясно, че безопасността на нашите служители и техните семейства е непосредственият ни приоритет", се казва в съобщение на Форин офис. В него се посочва, че заради вчерашните събития и за да се гарантира сигурността на дипломатите, "част от персонала напуска Техеран".

    Преди това западни дипломатически източници в Техеран съобщиха на Ройтерс, че Лондон евакуира всички свои дипломати от иранската столица.

    ИТАР-ТАСС съобщава, че при вчерашното нападение срещу британското посолство и дипломатическата резиденция в Техеран за кратко са били взети шестима заложници, изпочупени са прозорци и мебели, подпален е един автомобил и са откраднати поверителни документи.

    Външното министерство на Швеция повика за разговори посланика си в Иран днес, предава АФП. Ходът беше извършен, след атаката на британското посолство в Техеран от протестиращи, която Швеция нарече "неприемлива".

    Норвегия затвори посолството си в Техеран след нападението срещу британската легация от демонстранти ислямисти, обяви норвежкото правителство, цитирано от Франс прес. Норвежкият дипломатически персонал продължава да е в Техеран и още не е взето решение за евакуиране, уточни пред агенцията говорителка на министерството. "Посолството беше затворено вчера (вторник) след нападението срещу британското посолство. Ние правим постоянно оценка на обстановката", посочи говорителката в отговор на въпрос колко време ще бъде затворено посолството.

    Вчерашното нападение не би могло да бъде извършено без някаква степен на съгласие от страна на иранския режим, подчерта британският външен министър. В същото време той подчерта, че Великобритания не прекъсва изцяло отношенията си с Иран. Иранските посланици в цяла Европа са били извикани в съответните министерства на външните работи в знак на протест срещу нападението срещу британското посолство, съобщи още Хейг.

    По-рано британският премиер Дейвид Камерън заплаши Иран с много твърди мерки след, по думите му, напълно скандалното нападение, предаде Франс прес. Приоритетът е сигурността на британския дипломатически персонал в Ислямската република, подчерта Камерън. Той отбеляза, че е председателствал кризисни заседания на министри вчера и тази сутрин.

    Иранската полиция предприе арести на участници в нахлуването в британското посолство в Техеран, предаде ИТАР-ТАСС, позовавайки се на полицейски източник. Задържани са участници в нападението, установена е самоличността на други и се вземат мерки за задържането им, заяви за иранската агенция ИРНА заместник-началникът на иранската полиция Ахмад Реза Радан.

    Арести се извършват и във връзка с другото нападение на демонстранти - в британската резиденция в района Голхак на иранската столица. Води се следствие, каза Радан и допълни, че след вчерашните инциденти полицията е осигурила безопасността на британския посланик и на останалите дипломатите, а в посолството се намира началникът на иранската полиция Исмаил Ахмади Могадам, който ръководи действията по гарантиране на сигурността на чужденците.

    Иранското външно министерство изказа съжаление за вчерашните събития, определяйки действията на "ограничен брой" демонстранти като недопустими.

    От съображения за сигурност три училища - френско, германско и британско, намиращи се в един от атакуваните вчера британски дипломатически комплекси в Техеран, днес бяха затворени до второ нареждане, предаде Франс прес, позовавайки се на дипломатически източници.

    Френското училище няма да работи една седмица, съобщи консулството на Франция в Техеран, съветвайки французите в иранската столица да останат по домовете си.
    Германското училище е затворено до ново нареждане, а британското - след изтеглянето днес от Иран на целия персонал от посолството на Великобритания.

    Протестиращи щурмуваха британското посолство в Иран
      Коментарите са забранени.

    Канали

    Свий

    Latest Articles

    Свий

    Зареждам...
    X