Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Водещите централни банки обявиха действия за увеличаване на ликвидността на световната финансова система

Свий
X
Свий
  •  

  • Централни банки ще увеличават ликвидността на финансовата система

    Натиснете снимката за да я уголемите

Име:money1.jpg
Прегледи:1
Размер:105.3 КБ
ID:6515940Водещите централни банки обявиха действия за увеличаване на ликвидността на световната финансова система, съобщи Ройтерс.


    Федералният резерв на САЩ, Европейската централна банка и централните банки на Канада, Великобритания, Япония и Швейцария, заявиха в съвместно изявление, че са се договорили да понижат стойността на съществуващите "суапови" линии.

    Това е начин, чрез който централните банки си предоставят валута една на друга (в долари). Сега стойността на тези "суапови линии" се намаля с 50 базисни пункта. Тази, както и други мерки за увеличаване на ликвидността ще се приложат в началото на декември. Съществуващите двустранни суапови споразумения ще бъдат удължени до февруари 2013 г.

    Новината идва часове след като финансовите министри на еврозоната обявиха, че няма да успеят да увеличат капацитета на спасителния фонд до 1 трилион евро и дадоха знак, че ще разчитат на ресурсите на МВФ.

    Нараснаха призивите към ЕЦБ за действие. Разходите за привличане на ресурс на банките в ЕС са на най-високи нива от фалита на "Лeман Брадърс", което усилва натиска над централните банки, коментира малко по-рано агенция Блумбърг.

    Така нареченият Euribor-OIS спред, който измерва готовността да за междубанкови заеми, се разшири до 98.2 базисни пункта - най-високо ниво от март 2009 г.
    След новината еврото се изстреля в рамките на само 5 минути от 1.33 до нива от 1.35 срещу долара, където намери значителна съпротива. Това е повишение с около 1% спрямо вчера. Повишение отбелязаха и основните фондови индекси. Към 16 ч. българско време германският индекс DAX покачи с 4.77%, а френският САС се повиши с 3.60%.

    По-рано днес централната банка на Китай намали изискваните минимални задължителни резерви в опит да насърчи кредитирането. Това е първото разхлабване на кредитните й условия от три години насам, отбелязва Ройтерс.
      Коментарите са забранени.

    Канали

    Свий

    Latest Articles

    Свий

    Зареждам...
    X