Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Протестиращи щурмуваха британското посолство в Иран

Свий
X
Свий
  •  

  • Протестиращи щурмуваха британското посолство в Иран

    Натиснете снимката за да я уголемите

Име:845.jpg
Прегледи:1
Размер:14.9 КБ
ID:6515905Около 200 демонстранти нахлуха днес в британското посолство в иранската столица Техеран, предаде Ройтерс. Нападателите били гневни студенти, които хвърляли камъни по прозорците на сградата. Те се качили на портата на посолството и свалили британския флаг, след което го изгорили, гласи информацията. На негово място те поставили иранското знаме. По време на нападението са постарадали и документи от офисите в дипломатическата мисия.

    Акцията е в знак на протест срещу новите санкции на Великобритания заради ядрената програма на Иран.

    По време на безредиците демонстрантите влязоха в сблъсъци със специално екипирани за борба с безредици служители на реда и скандираха "Смърт на Англия".

    Великобритания издаде забрана на всички свои финансови институции да работят с иранските, включително с централната банка, в отговор на новия доклад на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ), според който Иран се опитва да създаде атомно оръжие.

    В началото на седмицата Съветът на пазителите одобри законопроект за намаляване на дипломатическите отношения с Лондон, малко преди иранският парламент да приеме мярката, задължаваща правителството да изгони британския посланик.

    От британското външно министерство заявиха, че е са вбесени от нападението и от вандализма срещу британско имущество. В обръщението на Форин офис се казва още, че съгласно международното право иранското правителство е длъжно да защити дипломатите и посолствата в своята страна.

    Британският външен министър Уилям Хейг заяви, че Лондон очаква други държави да последват британския пример, като наложат финансови санкции на Иран и предупреди, че ще предприеме сериозни действия, ако ислямската република ограничи дипломатическите си отношения с Великобритания.

    Това не е първият случай на атака над чужда дипломатическа мисия в Техеран. На 4 ноември 1979 г. войнствена тълпа от студенти превзе посолството на САЩ.
      Коментарите са забранени.

    Канали

    Свий

    Latest Articles

    Свий

    Зареждам...
    X