Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Психиатри: Брейвик не може да бъде съден, невменяем е

Свий
X
Свий
  •  

  • Психиатри: Брейвик не може да бъде съден, невменяем е

    Натиснете снимката за да я уголемите

Име:57978_300x225.jpg
Прегледи:1
Размер:14.3 КБ
ID:6515901Норвежецът Андерш Брейвик е невменяем и не може да бъде съден за своите действия. Това е заключението на назначените от съда психиатри, предадоха световните агенции, като се позоваха на прокуратурата.


    При това положение десният екстремист, който застреля 77 човека в Норвегия, няма да бъде съден за своите действия, но може да бъде затворен принудително в психиатрично заведение за неопределен период. Съд в Осло възложи по-рано на двама съдебни психиатри да определят дали 32-годишният Брайвик е вменяем. Те са го разпитали 13 пъти, възлизащи на общо 36 часа.

    „Заключението е, че той е душевноболен. Брейвик живее в свой илюзорен свят и неговите мисли и действия са направлявани от този свят“, обобщи на пресконференция прокурор Свейн Холден. Той уточни, че десният екстремист е развил с времето параноидна шизофрения, а отделно бил изпаднал в психично разстройство в момента на нападенията.

    В резултат на това заключение прокуратурата смята, че Брейвик трябва да бъде подложен на принудително лечение в психиатрично заведение, а не да бъде осъден на затвор, обяви прокурор Инга Бейер Енг. Тя уточни, че масовият убиец може да бъде подложен на тази терапия до края на живата си.

    Докладът от 243 страници ще бъде прегледан от Норвежката комисия за съдебна медицина, която има право да поиска допълнителна информация и да изкаже свое мнение, предава БТА.

    Нейният председател заяви пред Асошиейтед прес през юли, че е малко вероятно Брейвик да бъде обявен за невменяем, тъй като е планирал нападенията изключително старателно. Предвидено е процесът срещу масовия убиец да започне на 16 април. Ако съдът не приеме заключенията на съдебните психиатри, той може да поиска нова експертиза.

    На 22 юли десният екстремист взриви кола-бомба в центъра на норвежката столица и уби осем души, след което застреля 69 души в младежки лагер на остров Ютьоя. Това е най-масовото убийство в мирновременната история на Норвегия.

    Брейвик заяви пред съда, че е „военен командир от Норвежкото съпротивително движение и Ордена на норвежките рицари тамплиери“, и отхвърли компетенциите на съда, който според него е получил мандат от организации, подкрепящи мултикултурализма. Десният екстремист призна деянията си, но отказа да се признае за виновен.
      Коментарите са забранени.

    Канали

    Свий

    Latest Articles

    Свий

    Зареждам...
    X