Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Обама: Америка е разочарована от Китай

Свий
X
Свий
  •  

  • Обама: Америка е разочарована от Китай

    Натиснете снимката за да я уголемите

Име:images2011.jpeg
Прегледи:1
Размер:5.7 КБ
ID:6514796Президентът на САЩ Барак Обама е заявил пред китайския си колега Ху Дзинтао, че американците са „разочаровани” и „нетърпеливи” от динамиката на промените в икономическата политика на Пекин.
    Обама поиска от Китай и Москва също така и подкрепа за натиска срещу Иран.
    Междувременно в Хонолулу се създаде и нова зона за свободна търговия в Тихия океан.



    Срещата между двамата световни лидери се състоя в хавайската столица Хонолулу, в рамите на срещата на организацията за Азиатско-тихоокеанско икономическо сътрудничество (АТИС) в Хонолулу.

    По-рано Обама предупреди Китай, че „трябва да играе по правилата” на международната търговия. Директният език на президента разкрива растящата загриженост на САЩ относно нивата на китайската валута, които според експертите изкуствено се занижават, за да се стимулира износът, както и относно неспазването на стандартите за интелектуалната собственост от страна на Пекин.

    В хода на регионалната среща в Хонолулу президентът на САЩ призова лидерите на Русия и Китай да подкрепят неговите усилия за оказване на натиск върху Иран да прекрати действията си за развитие на своята ядрена програма. Обама съобщи, че е обсъдил този въпрос в отделните си срещи с руския президент Дмитрий Медведев и с китайския лидер Ху Дзинтао в кулоарите.

    Американският държавен глава съобщи, че с руския си колега са потвърдили своето намерение да предприемат координирани стъпки относно иранската ядрена програма, които да подтикнат Техеран да следва поетите международни задължения.

    Междувременно, в официалната част на срещата на АТИС, девет страни от тихоокеанския регион са достигнали предварителна договореност за създаването на нова зона за свободна търговия. Тя ще се нарича Транстихоокеанско партньорство и в него ще участват САЩ, Австралия, Чили, Малайзия, Сингапур, Нова Зеландия, Перу, Виетнам и Бруней. Създаването на транстихоокеанското партньорство се предполага, че ще даде нов тласък в развитието на търговията в региона, който обхваща общо 500 милиона потребители. Само преди няколко седмици, в краят на октомври, Барак Обама подписа споразумения за свободна търговия с други страни от региона - с Южна Корея, Панама и Колумбия. Те бяха дълго време забавяни заради политически спорове във Вашингтон, но сега вече ще са част от новата активна американска иномическа политика в района на Пасифика.

    Разно тази сутрин, българско време, първият работен ден на срещата на организацията за Азиатско-тихоокеанско икономическо сътрудничество на Хавайските острови, приключи с тържествен прием в хотел „Шератон” в Хонолулу.

    Пред входа на парадната зала в хотела под клоните на огромен фикус гостите посрещаше президентът на САЩ Барак Обама в тъмен делови костюм и сива вратовръзка, която бе в тон с роклята на неговата съпруга Мишел. Президентът, който е роден и е израсъл в Хонолулу, по-рано призна, че за пръв път в живота си прекарва цял ден на Хаваите в костюм и вратовръзка. Мишел и Барак Обама топло приветстваха гостите, като обменяха с всеки от тях по няколко думи. След това те заедно се фотографираха. Самият прием премина при закрит за медиите режим.
      Коментарите са забранени.

    Канали

    Свий

    Latest Articles

    Свий

    Зареждам...
    X