Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Италия очаква своят нов премиер

Свий
X
Свий
  •  

  • Италия очаква своя нов премиер

    Натиснете снимката за да я уголемите

Име:MarioMonti.jpg
Прегледи:2
Размер:68.2 КБ
ID:6514792Следващият италиански премиер най-вероятно ще е бившият еврокомисар Марио Монти. Той ще получи мандат за съставяне на временно правителство днес.




    Консултациите за състава на новото правителство на Италия започнаха в президентския дворец в 9 ч. местно време.

    С президента на Републиката Джорджо Наполитано пръв се срещна председателят на горната камара на парламента Ренато Скифани.

    След това президентът се срещна с ръководителя на долната камара Джанфранко Фини.

    В течение на днешния ден Джорджо Наполитано ще проведе преговори с представители на всички парламентарни групи и обединения, а също така със своите предшественици на президентския пост и с пожизнените сенатори.

    Ако бъде назначен за премиер, Марио Монти ще трябва да поеме бремето да извади страната от дълговата криза, отбелязва Ройтерс.

    В момента Монти е ректор на миланския университет „Бокони“. През последните месеци той допринесе за изготвянето на редица материали, които критикуваха Берлускони и предлагаха бързи реформи на италианската икономика.

    Съюзниците на Берлускони остават разединени по въпроса дали да го подкрепят.Тяхната опозиция вероятно няма да разколебае президента Джорджо Наполитано да възложи на Монти да състави временно правителство, но сигурно ще направи задачата на Монти по-трудна. Президентът на републиката Наполитано призова депутатите да поставят интересите на страната над краткосрочните локални интереси – косвен апел към партията на Берлускони и неговия съюзник Северната лига да работят с новото правителство. Всички политически сили трябва да действат с чувство за отговорност, каза президентът.

    Междувременно стана ясно, че европейски банки спешно продават италиански държавни облигации на обща сума 300 млрд. евро.

    ИТАР-ТАСС цитира анализ в специализираното седмично издание на Томпсън-Ройтерс „Интернешънъл бизнес режим“, според който „усилията на Европейската централна банка да предотврати увеличаването на доходността на италианските дългови инструменти могат да бъдат подкопани от сегашните действия на някои европейски банки“. По данни на Ройтерс към края на 2010 г. 90-те водещи европейски банки са държали в портфейлите си италиански държавни облигации на обща стойност 326 млрд. евро.
      Коментарите са забранени.

    Канали

    Свий

    Latest Articles

    Свий

    Зареждам...
    X