Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Доналд Туск ще състави новото правителство на Полша

Свий
X
Свий
  •  

  • Доналд Туск ще състави новото правителство на Полша

    Натиснете снимката за да я уголемите

Име:donald-tusk-poland-PM.jpg
Прегледи:1
Размер:34.4 КБ
ID:6514581Президентът на Полша Бронислав Коморовски прие оставката на досегашния премиер Доналд Туск и на неговото правителство.



    Веднага след това, той възложи на Туск да формира нов кабинет, тъй като неговата партия „Гражданска платформа” победи на парламентарните избори в страната, предаде РИА Новости.

    Очаква се съставът на новия кабинет да бъде обявен не по-късно от 22 ноември.

    Парламентарните избори в Полша се проведоха на 9 октомври. Едва пет партии успяха да преодолеят петпроцентната бариера и да попаднат в парламента.

    На изборите победи управляващата партия „Гражданска платформа” с 39,18% от гласовете. Опозиционната „Право и справедливост” се нареди на второ място с 29,89%.

    Натиснете снимката за да я уголемите

Име:za-pryv-pyt-v-polsha-jena-stana-predsedatel-na-parlamenta-34252.jpg
Прегледи:1
Размер:23.8 КБ
ID:6514582
    Междувременно,
    за първи път в историята на Полша, депутатите от долната камара на парламента избраха жена за свой председател.

    Маршал (председател) на Сейма стана досегашният министър на здравеопазването Ева Копач (на снимката).

    Кандидатурата на Копач, предложена от партията на премиера Доналд Туск „Гражданска платформа”, бе подкрепена от 300 депутата, като за издигането й бяха необходими 227 гласа. Нейният конкурент Марек Кухчниски получи 150. Общо в избора участваха 435 парламентаристи от 460.

    По образование Ева Копач е педиатър. 54-годишната лекарка влиза в политиката през 2001 година и през 2007 година става министър на здравеопазването. Тя стана популярна с това, че като министър на здравеопазването отказа да внесе ваксина за предпазване от свински грип, заявявайки, че това е манипулация на фармацевтичните концерни. В свое изказване по телевизията тя каза, че не може това, което не би сложила на децата си, да го предлага на народа си.
      Коментарите са забранени.

    Канали

    Свий

    Latest Articles

    Свий

    Зареждам...
    X