Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Северен поток тръгва от днес

Свий
X
Свий
  •  

  • Северен поток тръгна

    Натиснете снимката за да я уголемите

Име:256x152.jpg
Прегледи:1
Размер:9.9 КБ
ID:6514577Газопроводът "Северен поток" ще започне да подава сибирски газ към германското крайбрежие от днес, когато няколко европейски лидери ще "отворят кранчето", предаде ДПА.



    Руският президент Дмитрий Медведев и германският канцлер Ангела Меркел заедно с други видни представители на европейската политика днес символично ще "отворят кранчето" на първата линия на газопровода с дължина 1224 км.

    За церемонията в германския град Лубмин се очакват и френският премиер Франсоа Фийон, холандският му колега Марк Руте и еврокомисарят по енергетиката Гюнтер Йотингер.

    Сред гостите ще бъде и председателят на акционерната комисия на консорциума Норд стрийм (Nord Stream) и бивш канцлер на Германия Герхард Шрьодер. През 2005 г. Шрьодер заедно с Владимир Путин, който тогава бе президент на Русия, започна газопроводния проект, силно критикуван в Полша и балтийските страни.

    Газопроводът "Северен Поток" променя европейския геополитически баланс. Стоманената тръба с диаметър 1,2 метра по дъното на Балтийско море заобикаля съществуващата сухопътна газопреносна мрежа в Украйна и Беларус.

    Страховете от нестабилност в двете страни в преход, както и опасенията от повторение на спиране на газа през зимата заради споровете между Украйна и Русия, убедиха западноевропейските лидери, че подводното прокарване на газопровода най-добре защитава интересите им, посочва БТА.

    Газопроводът е с дължина 1224 километра. Той ще доставя 55 млрд. куб.м руски газ до европейската газопреносна мрежа от края на 2012 г.

    През първия етап от експлоатацията му по него ще се пренасят 27.5 млрд. куб. метра на година, тоест половината от проектния му капацитет, като доставките ще идват основно от находище, разработвано от "Газпром" и нейните германски партньори.

    В изграждането на газопровода са инвестирани 7.4 млрд. евро (общо 8.8 млрд. евро с лихвите по кредитите). Срокът за възвращаемост на инвестициите е 10-16 години. Малко под една трета от финансирането е осигурено от петте акционера в компанията-оператор. Останалите 70% са привлечени кредити от 26 международни банки.

    Акционери в проекта са руският газов гигант "Газпром" (51%), германските компании E.On Ruhrgas (15.5%) и Wintershall (15.5%), холандската N.V. Nederlandse Gasunie (9%) и френската GDF Suez (9%).

    "Северен поток" е проект от стратегическо значение и за Русия, и за ЕС.
      Коментарите са забранени.

    Канали

    Свий

    Latest Articles

    Свий

    Зареждам...
    X