Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Роми в Сливен прибират децата си от училище, въоръжени с колове

Свий
X
Свий
  •  

  • Роми в Сливен прибират децата си от училище, въоръжени с колове

    Вчера в столицата имаше сблъсъци между протестиращи и полицияСлухове за етническо напрежение предизвикаха безпокойство сред ромското население в Сливен. Заради мълвата, че българи ще се опитат да отмъстят на ромите за инцидента в Катуница, ромите от квартал „Надежда” в Сливен се въоръжиха, съобщи радио „Фокус”-Сливен.


    Изплашени, родители се въоръжиха с колове, и така прибраха децата си от училищата, разположени близо до квартала - 8-мо „Юрий Гагарин” и Шесто училище, където преобладават ученици от ромски произход.

    Според директора на училището, учебният ден е започнал нормално. В 10.20 часа въоръжените родители са дошли да приберат децата си, обезпокоени от слуховете, плъзнали по града за погроми срещу ромите. Когато видели, че обстановката е нормална, родителите се успокоили, но все пак си взели децата.

    Директорът на Шесто училище бе категоричен, че няма да допусне безредици в района на учебното заведение и че няма да позволи напрежението да ескалира. Напрежение имало и в Осмо училище, както и в Първо, където също има много ученици от ромски произход. И децата, и родителите им се опасявали от нападения и се колебаели дали утре да пуснат учениците в клас. Родители коментираха, че няма да допуснат ексцесии, и ако се наложи и роми, и българи ще се обединят срещу евентуални провокатори.

    Според жители на кв. „Даме Груев”, където се намират двете училища, слуховете за нападения срещу ромите били предизвикани от преминалата тази сутрин през квартала колона от рокери. Мотоциклетистите обаче продължили спокойно по пътя си, без да предизвикат инциденти.

    Междувременно стана ясно, че в Провадия по главната улица тази сутрин са били нарисувани знаци, които говорят за подбуждане на расова и етническа нетолерантност. Районната прокуратура е образувала съответно проверка, а полицията остава бдителна.
      Коментарите са забранени.

    Канали

    Свий

    Latest Articles

    Свий

    Зареждам...
    X