Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Констатираха изчезването на бюлетини в Кърджали

Свий
X
Свий
  •  

  • Изчезнаха бюлетини от вота в Кърджали

    Натиснете снимката за да я уголемите

Име:800px-Election_MG_3455.JPG
Прегледи:10
Размер:92.1 КБ
ID:6514301В Кърджали изчезнаха бюлетините с гласовете на избиратели от местната психиатрия. Това стана ясно днес при повторното преброяване на изборните книжа, което беше направено от Административния съд.


    Чувалът е един от шестте произволно избрани, с които вчера следобед започна повторното преброяване. Той е бил един от последните, които са били отворени. Когато отворили чувала в него е открита само папка с протоколите от гласуването. Открити са и неизползвани бюлетини. Установено е, че изчезналите бюлетини са били за избора за кмет и общински съветници.


    Предполага се, че бюлетините са преместени в друг чувал, който тепърва ще бъде търсен. Според ГЕРБ това е сериозно нарушение на изборния закон. Областният координатор на партията и депутат Цвета Караянчева заяви, че най-вероятно по случая ще бъде сезирана прокуратурата. От своя страна избраният отново за кмет Хасан Азис каза, че за ДПС изборите са приключили.

    Броенето на бюлетините продължава. Процедурата е тежка, защото трябва да бъдат проверени над 30 000 бюлетини. Очаква се до седмица съдът да се произнесе по жалбата на ГЕРБ за касиране на изборите в Кърджали.

    Жалбата от ГЕРБ за Кърджали бе внесена, след като кандидатът на управляващите за кмет - Илия Илиев, загуби от Хасан Азис Исмаил още на първия тур. В мотивите си от партията посочват „съществени нарушения на изборния процес“, които според тях са опорочили избора. От ГЕРБ посочват, че в една от секциите броят на избирателите е бил увеличен от 256 на 330 души; в много протоколи липсвал часът на приключване на изборния ден, а вписването му е задължително.

    Защитата на ГЕРБ поиска в съда да бъдат допуснати 8 свидетели за разпит, а тази на ДПС настоя за възможност също да организира свои свидетели. Отразените в протоколите резултати отговарят на фактическите и преброяването няма да ги промени, каза председателят на ОИК Даниела Петрова.

    Въпреки това съдът уважи жалбата в частта й за повторно преброяване на бюлетините. Ще бъдат преброени всички действителни и недействителни бюлетини за кандидатите на ГЕРБ и ДПС от 133-те избирателни секции.

    Десетки жалби с искания за касиране на изборите заляха административните съдилища в страната. Партии искат ново провеждане на изборите както за кметове, така и за общински съветници.

    Междувременно от ЦИК официално потвърдиха, че в една от изборните секции е използвано "симпатично мастило", което изчезва, след като бъде използвано.

    Говорителят на ЦИК Ралица Негенцова заяви, че такива бюлетини са засечени само в една секция, като върху тях ясно личи натискът от пишещото средство, но няма знак от мастило.

    СИК е решила да зачете гласуването в секцията в Негушево, където е станал случаят.
    Прикачени файлове
      Коментарите са забранени.

    Канали

    Свий

    Latest Articles

    Свий

    Зареждам...
    X