Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Бунт срещу ДПС в Белица

Свий
X
Свий
  •  

  • Бунт срещу ДПС в Белица

    Натиснете снимката за да я уголемите

Име:DSC01219.JPG
Прегледи:1
Размер:37.0 КБ
ID:6513840Жители на Белица, Благоевград се вдигнаха на бунт срещу ДПС в неделя през нощта заради избрания за кмет Ибрахим Али Палев. Кандидатът на ДПС победи опонента си Хасан Мустафа Илан със 141 гласа. Той събра 51.10%.
    Счупени са прозорци на офиса на ДПС, има поражения и върху сградата на общината - там е счупена една витрина.



    Илан е кмет на Белица от 2003 година. Изкарал е два мандата, със спечелването на изборите ще започне трети мандат. Хасан Илан бе издигнат от коалиция "ЕВЕТ за Белица", включваща СДС, Обединени земеделци и Българска социалдемократическа партия.

    Според 200-ината митингуващи, останали на площада до понеделник, той не е направил нищо за града, а изборните резултати са били манипулирани, а хора от Краище са били заплашвани със саморазправа, ако не гласуват за кандидата на ДПС, а старият-нов кмет на Краище Муса Мизур непрекъснато влизал в изборната секция и контролирал вота.

    Часове наред излезлите на площада скандираха "Хасан е нашият кмет" и "Стига толкова Палев".

    Общинският лидер на БСП Лазар Банков е бил нападнат. Той е с разбит нощ.

    С разрязани гуми на три от автобусите си, паркирани в белишкото село Краище, осъмна бизнесменът Ибрахим Мозурски, който е привърженик на Палев. Според служители на полицейското управление в Белица по време на изборите те са регистрирали над 30 сигнала за нарушения, в полицията са депозирани и 10 жалби за купуване и продаване на гласове.

    За да укротят гневната тълпа в понеделник в Белица пристигнаха полицейски подкрепления от РПУ-Банско и от Разлог, агенти от ДАНС разпитваха протестиращите на площада. В Белица дойде и депутатът от ГЕРБ Любен Татарски, загубилият кметската битка Хасан Илан също бе на площада и се опитваше да укроти тълпата от роми и шивачки.

    Около обяд същия ден се разбра, че над 100 автомобила са се строили на изхода на с. Краище и под дирижирането на хора от ДПС са готови да тръгнат към Белица. Кметът Ибрахим Палев също бе в Краище и се опитваше да спре ДПС активистите да не тръгват към Белица. За Краище заминаха и полицаи, за да предотвратят сблъсъка на двата лагера.

    В Белица ДПС остава първа политическа сила и в Общинския съвет. ДПС ще има 9 съветници, ЕВЕТ - 3-ма, с по 2-ма са ГЕРБ и БСП, 1 влиза от коалицията "Единни за община Белица".

    В селата цялата власт е в ръцете на Доган. Там изборите бяха спечелени още на I тур от кандидатите на ДПС. В Бабяк Мустафа Бъсков получи 64,26%, в Дагоново Страхил Барабунов взе 84,1%, в Краище Муса Мизур ще управлява с 67,57% подкрепа, а в Горно Краище Бекир Бекир получи 71,41%.

    Бюлетината с кандидати за местната власт от ДПС в Белица вървеше с червената бюлетина на кандидат-президента Ивайло Калфин. За него на балотажа гласуваха 75,99% от избирателите на общината, срещу едва 24,01%, дали своя вот за Росен Плевнелиев от ГЕРБ.
      Коментарите са забранени.

    Канали

    Свий

    Latest Articles

    Свий

    Зареждам...
    X