Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Първа жалба за касиране на изборите

Свий
X
Свий
  •  

  • Внесоха първа жалба за касиране на изборите

    Натиснете снимката за да я уголемите

Име:izbori.jpg
Прегледи:15
Размер:14.6 КБ
ID:6513637Партия "Зелените" внесе първата жалба за касиране на местните избори в София в Общинската избирателна комисия. Тя ще бъде пренасочена към Върховния административен съд.


    Причините за това са нарушения в преброяването на бюлетините, невъзможността на хиляди хора да гласуват, 35-те служебни протокола на ОИК-София, липсващи или невалидни протоколи, нерегламентиран достъп на депутати от ГЕРБ до ОИК и др.

    "Свидетели сме най-компрометираните избори от 1990 г. до сега. Избори, при които огромен брой граждани бяха неправомерно включени в „забранителен списък" и не можаха да упражнят правото си на глас", възмущават се "Зелените". Според тях тези резултати са постигнати в условия на психологически терор, корпоративен натиск върху избирателите и откровена търговия с гласове.

    "Искаме касиране, за да опровергаем вица за ЦИК – Цецо Избира Кандидатите, и за да останат хора в България!", се казва в изявление на Зелените, публикувано на сайта на партията.

    БСП има достатъчно основания за касиране на изборите освен в София и в Силистра, Нова Загора, Етрополе и Ботевград и там ще бъдат подадени конкретни жалби, заяви днес председателят на БСП Сергей Станишев на пресконференция след извънредно заседание на Изпълнителното бюро на партията.

    Според него победата на Йорданка Фандъкова на първия тур е под съмнение предвид проблемите с изборите в столицата. Искане за касиране на изборите се взема след обявяване на резултатите, отбеляза Станишев.

    Където е нужно, ще бъде направено в законовия срок, добави той. Станишев посочи, че сигурно ще има основания за касиране на изборите и в други общини, тъй като продължават да пристигнат сигнали за нарушения.

    „Първо – тотален натиск. Второ – гигантски пари, излети, купуване на гласове. Трето – пълен изборен хаос, който обслужва техните кандидати. Четвърто – много сериозни подозрения за фалшификации на резултатите. Значи това е стратегията на победата на ГЕРБ и въпреки това не им се сбъдна стратегията и планът“, смята Станишев.

    Станишев е изпратил писмо до Централната избирателна комисия (ЦИК) с призив тя да се произнесе с решение по всички неуредици по изборния процес.

    В неделя, когато избирахме президент и кметове, хиляди българи не успяха да гласуват за местна власт, защото бяха регистрирани погрешно като живеещи в чужбина. Оказа се, че има много недействителни бюлетини, много липсващи протоколи, купени гласове и куп други нередности.
      Коментарите са забранени.

    Канали

    Свий

    Latest Articles

    Свий

    Зареждам...
    X