Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Доган: Не гласувайте за президент!

Свий
X
Свий
  •  

  • В скандален клип ДПС зове: Не гласувайте за президент!

    ДПС е инструктирало избирателите си изобщо да не гласуват за президент дори и на първи тур. Призивите се чуват в клипче, излъчвано редовно преди вота от 23 октомври, по кабелната телевизия в село Брезница, Гоце Делчев. Гласът от скандалното видео по всяка вероятност е на лидерът на местната структура на движението Исмаил Даракчи. Той "разяснява" как трябва да се гласува.
    Ето и видеото:



    Мъжът посочва, че за местния вот - за кметове и общински съветници, избирателите трябва да гласуват с бюлетина №7 - тази на ДПС. По повод президентските избори мъжът заявява:

    “По решение на централния съвет на ДПС нашите избиратели не трябва да гласуват на първи тур за президент и вицепрезидент на Република България. Затова избирателите на ДПС не трябва да отбелязват нищо в съответната бюлетина”.

    С инструкциите от скандалния клип може би се обяснява и ниската избирателна активност за президентските избори в районите със смесено население. Най-драстичен е примерът с Джебел, където за президент са гласували само 26,82%, а за кметове и общински съветници над двойно повече - 63,3%. В Ардино бюлетина за държавен глава са пуснали 33,59%, а за местна власт - цели 64,2%. В Кърджали за кмет гласуваха 55,4%, а за президентска двойка - само 36,98%.

    ДПС нямаше кандидати за президент и вицепрезидент, но една от другите двойки - Сали Шабан Ибрям и Валентина Гоцева, под №3, се опитаха да привлекат именно гласуващите за ДПС. Дори сайтът им беше почти изцяло на турски език. Бяха издигнати от Национално движение "Единство".

    Веднага след първия тур на президентските избори лидерът на ДПС Ахмед Доган даде указания на симпатизантите си да подкрепят кандидатпрезидентската двойка на БСП - Ивайло Калфин-Стефан Данаилов. В неделя двамата ще се изправят на балотаж срещу издигнатите от управляващата ГЕРБ Росен Плевнелиев-Маргарита Попова.

    Очаква се след призива на Доган към БСП да се влеят още поне 100 хиляди негласували за президент на първия тур.

    Реакцията на кандидата на ГЕРБ Росен Плевнелиев относно призива на Доган дойде днес в ранния следобед. "Българските мюсюлмани да гласуват по съвест, те са свободни хора", призова той и не пропусна да отбележи, че "за първи път българските граждани от различни етноси гласуваха свободно и по съвест и това е проблем за Доган и ДПС". Според него опозицията е правила кампания "само срещу ГЕРБ, защото изборите сега решават в голяма степен изборите през 2013 година".
      Коментарите са забранени.

    Канали

    Свий

    Latest Articles

    Свий

    Зареждам...
    X