Обява

Свий
Няма добавени обяви.

С половин уста държавата призна за гафовете по изборите

Свий
X
Свий
  •  

  • С половин уста държавата призна за гафовете по изборите

    Лиляна Павлова, министър на регионалното развитиеС половин уста държавата призна, че е имало нарушения по време на изборите. В неделя, когато избирахме президент и кметове хиляди българи не успяха да гласуват за местна власт, защото бяха регистрирани погрешно като живеещи в чужбина.



    "Трябва да се направи нещо, за да подобрим системата на гражданската регистрация, включително законодателството и Изборния кодекс. Има какво да се желае, за да бъде улеснена ситуацията", обяви днес министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова.

    По думите й служителите на Главна дирекция ГРАО (Гражданска регистрация и административно обслужване), която е под шапката именно на регионалното министерство, правели проверки, но "службата не е представена във всяко населено място, а самата регистрация по настоящ адрес не е задължителна", каза Павлова, за да извини донякъде хаоса и лишаването на хората от едно от основните им права - да гласуват.

    ГРАО отговаря за обобщаването на данните, които получава от общините за регистрираните по настоящ адрес граждани. МВР подава информацията за българите с регистриран настоящ адрес в чужбина, както и тези, които са подали заявление за издаване на лични документи.

    С общините имаме синхронизация всеки ден, с МВР - веднъж на 7 дни, каза Павлова.

    Приблизително 12 хиляди души попаднаха в т. нар. забранителен списък и сигнализираха за грешките.

    "При 11 хиляди данните бяха коригирани, очевидно се случва да има лица, които ги няма в списъците, но това е ангажимент на общинските служби по регистрация - тук ГРАО няма отношение", извини службата си министърът.


    ОЩЕ ЗА ИЗБОРИТЕ

    ГРАО актуализира списъците за балотажа

    ЦИК още бави официалните резултати от изборите, не казват кога ще са готови

    Почти окончателно: Фандъкова печели 53,31% от гласовете

    Опозицията: Изборите бяха посегателство над демокрацията

    РЗС ще подкрепи Плевнелиев
      Коментарите са забранени.

    Канали

    Свий

    Latest Articles

    Свий

    Зареждам...
    X