Обява

Свий
Няма добавени обяви.

ОИК – София, се оправдава за хаоса в изборния ден

Свий
X
Свий
  •  

  • ОИК – София, се оправдава за хаоса в "Универсиада"

    Натиснете снимката за да я уголемите

Име:universiada-oik.jpg
Прегледи:2
Размер:164.7 КБ
ID:6513500Столичната Общинска избирателна комисия обясни в съобщение до медиите защо според нея се е получило забавяне при приемането на изборните книжа и материали в изборния ден.

    Както е известно, огромен хаос настъпи в процеса по предаване и приемане на изборните материали от Секционните избирателни комисии (СИК) в столичната ОИК, разположила се в зала "Универсиада".


    На първо място ОИК припомня, че е поискала от ЦИК промяна в движението на изборните книжа и материали, като торбите да бъдат оставяни в районните администрации преди предаването на протоколите в ОИК, за да бъде облекчено приемането на протоколите. Този подход обаче не е бил възприет, констатират от ОИК София.

    Комисията отбелязва също така, че общият брой на присъствалите в Универсиада членове на СИК е бил над 4500 души.

    Редът за пропускане на СИК в залата е бил съобразен с възможностите за приемане с капацитета на зала „Универсиада" - 1780 седящи места, както и с броя на членовете на ОИК-СО, които следва да приемат секционните протоколи, а именно: 41 души.

    Поради удължаване на изборния ден с 1 час, първият секционен протокол е бил подаден на ОИК-СО в 21,54 ч., става ясно още от информацията на столичната комисия.

    Подчертава се, че при приемане на протоколите на СИК, по данни на „Информационно обслужване"АД, от 4355 протокола, за корекция са върнати 4309 протокола, което означава, че почти всеки протокол е обработван най-малко по два пъти.

    Поради големия брой некоректно попълнени протоколи, ОИК-СО е извършила и ръчно преброяване на торби с бюлетини на 78 СИК, като всяко ръчно преброяване се извършва от най-малко трима от членовете на ОИК и отнема средно по 1 час, в зависимост от големината на секцията.

    Съгласно Решение на ЦИК печатите и избирателните списъци от съответния СИК се предават на най-малко 3 от членовете на ОИК, което също е наложило отделянето на 6 от членовете на Комисията. Като резултат от горното, приемането на протоколите се е осъществявало на практика от значително намален състав на комисия, обясняват от ОИК София.

    В заключение общинската избирателна комисия заявява, че спецификата на Столична община, в която упражняват право на глас 1 110 258 избиратели, налага да бъдат предвидени специални условия по предаване на изборните материали и книжа, съобразени с мащабите на работата, които тези действия изискват.
      Коментарите са забранени.

    Канали

    Свий

    Latest Articles

    Свий

    Зареждам...
    X