Обява

Свий
Няма добавени обяви.

300 метра опашки за гласуване в Гърция, по 300 души чакат пред секциите в Турция

Свий
X
Свий
  •  

  • 300 метра опашки за гласуване в Гърция, по 300 души чакат пред секциите в Турция

    Над 300 метра опашка се вие пред българското посолство в гръцката столица Атина от желаещи да гласуват за президент, вицепрезидент, кметове и общински съветници. Това разказа пред Дарик българка, която чака, за да гласува там. По над 300 души има пред всяка от изборните секции в Бурса, Турция, предаде Сабри Мутлу, зам.-генерален секретар на конфедерацията на изселниците ни в Турция.

    Двамата обясниха и причините за забавянето на гласуването в съседните ни държави.

    "Държат се с нас като все едно, че сме маймуни - през решетките на оградата ни се подават само заявления за гласуване", разказа възмутената от организацията българка от Атина. Тя предпочете да остане анонимна.


    Проблемът е, че в гръцката столица има само една изборна комисия и "нещата вървят страшно бавно" по думите на българката. Хората са изнервени и притеснени - много от тях не живеят в Атина и трябва да се върнат на работа.

    Огромната опашка в Бурса също е заради малкото на брой секции. Те са само 3, а при миналите избори - 25.

    "Едва 10% от желаещите ще могат да упражнят правото си на вот", смята Мутлу. По думите му, цитирани от Дарик радио, подобна е ситуацията в Истанбул и Одрин.


    Бавното гласуване идва и от факта, че избирателният списък не е направен добре и хората не са разпределени правилно по секциите - хората не могат да си намерят имената, каза Мутлу. Това налага тези хора да подават заявления за гласуване допълнително, макар че вече са подали такива преди днешния изборен ден.

    Запитан кой прави тези списъци, Мутлу отговори: „Заявленията бяха подадени към българското посолство и там бяха направени списъците. В Бурса има някъде около 40 000 избиратели, а има само три секции. Не е възможно фактически те да гласуват само в три секции".
      Коментарите са забранени.

    Канали

    Свий

    Latest Articles

    Свий

    Зареждам...
    X