Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Българи в чужбина: Посланици и консули ни пречат да гласуваме

Свий
X
Свий
  •  

  • Българи зад граница: Посланици и консули ни пречат да гласуваме

    Натиснете снимката за да я уголемите

Име:izbori.jpg
Прегледи:15
Размер:14.6 КБ
ID:6512021Посланици и консули провалят изборите за президент и местна власт сред българите в чужбина. Това заявяват сънародници, живеещи зад граница. В знак на протест те пуснаха сайта за подаване на жалби за нередности iskamedaglasuvame.com.

    „Имаме сериозни основания да се съмняваме, че произволно и без зачитане на духа на закона, някои посланици и консули на страната неправомерно и несправедливо са ощетили много значими по размер български общности в чужбина, които няма да могат да упражнят конституционното си право на глас“, се казва в писмо на българите зад граница, изпратено до Министерството на външните работи (МВнР).

    Те дават пример за организацията на изборите в Испания. Там не е обявен броят на гласовете, които не са достигнали за разкриването на изборни секции там.

    Според Изборния кодекс трябва да има събрани над 100 заявления, за да бъде разкрита секция в едно населено място. Според българите в Испания са обявени само местата, в които няма да има секции, но не и това колко са гласовете, недостигнали за разкриването им.

    „Особено фрапираща и необяснима е липсата на данни за град Барселона, където в парламентарните избори през 2009 година са гласували почти 1000 български избиратели“, коментират от инициативата.

    „Изборният кодекс задължава в срок не по-късно от 18 дни преди изборите както МВнР, така и всички посолства/консулства, да публикуват на интернет страниците си списъците на лицата, заявили желание да гласуват извън страната. Този срок изтече на 5-и октомври и на нас не ни е известно да има публикувани подобни списъци нито на сайта на МВнР, нито на сайтовете на посолствата/консулствата (с много малко на брой изключения)“, се казва още в писмото.
      Коментарите са забранени.

    Канали

    Свий

    Latest Articles

    Свий

    Зареждам...
    X