Защо течението разболява, а вятърът навън-не?
Обява
Свий
Няма добавени обяви.
Течението ?
Свий
X
-
От: Течението ?
От скоростта на въздуха зависи охлаждането.Но в човешкото тяло,охлаждането не е съвсем опростено.Освен самото пряко охлаждане на кожата(и съответно кръвта),има и допълнителен ефект от изпарението на влагата от кожата(изпускана от потните жлези).Изпарението зависи от много фактори–температура,състав на течността,атмосферно налягане,скорост и влажност на въздуха и така....Когато става течение,се образува нещо като дифузьор на карбуратор,в който скоростта на въздуха се повишава,а пък налягането му спада.Съответно се получава по-интензивно изпарение на потта,и по-интензивно охлаждане.
Митът,че течението е по-вредно от вятъра,се е получил вследствие на това,че субективно оценяваме скороста на въздуха при течение,като много по-ниска,отколкото е в действителност.Т.е. при еднаква действителна скорост на въздуха,ще има съпоставими резултати като преохлаждане и при силен вятър и при течение.
Освен това,обикновенно се излагаме на течение в сравнително неподвижно състояние(примерно по време на сън или пътуване,почивка...),което пък води до местни преохлаждания на опредени части от тялото,и съответно до последствия като мускулни схващания и болки.
В общи линий,основното е,че при подходящи условия,може да разболява и вятърът навън,а пък при други обстоятелства дори голямо и силно течение,не е в състояние да разболее определен човек.Има и такъв момент–силните течения и преохлаждания се възприемат веднага от тялото и то си регулира охлаждането за да не губи много топлина(и целият организъм се мобилизира),докато наглед умерено и приятно течение,не се възприема като заплаха за организма(обикновенно човек се отпуска) и така се стига до проблеми.
P.S.Всичко си го измислих в момента–така че търпя градивна критика..
(и не претендирам за изчерпателност и достоверност....)
Греша ли много?(предполагам,че всичко е далеч по-сложно,ама не съм от лекарския Форум
)
Ясен: "Правилата просто не могат да обхванат живота, затова компромиси има навсякъде. Само различно дълбоки. И според местните и личните разбирания кое е по-важно."
Коментар
-
Тук е истината.Първоначално публикуван от cecoa1 Преглед на мнение... местни преохлаждания на опредени части от тялото....О879 342 54О Не си пъхайте пръстите където ви падне, не са чак толкова много...
Коментар
-
Някъде бях чел, че най-големият страх на българина бил да не се мине и да не стои на течение...Първоначално публикуван от sir Borko Преглед на мнениеЗащо течението разболява...
Поредният неразвенчан мит. Както цецоа1 обясни-всичко е обикновена физика. Вследствие на която на биологита и се такова мамамта... Стой почти неподвижен цял ден на обикновен вятър, но да е постоянен и със сила равна на "течението", пък да видим дали няма да се разболееш по същия начин.
Всъщност разболяването е вследствие на отслабването на организма и невъзможносста му да се справя сам с иначе безобидните за преборване бацили които поглъщаме ежедневно с милиони през стомаха и белите дробове. Подлагайки се на интензивно изстудяване организмът ни се мъчи да запази температурата, и з@ебава другите си задачи. И тогава идва назтинката-активизиралите се гадини вследствие на заслабналия организъм. Антибиотиците се справят с тях вместо организма докато е все още слаб, и по този начин се подпомага последният във възстановяване на нормалната си работа.
П.П. И аз не съм лекар, така съм чувал, че е...Има ли желание-има и начин!
Коментар
-
Е как тогава почти никога не настивам на мотор - при скорост на вятъра /мотора/ около и над 100км/ч. и температури от 0 до 35с? А елементарно теченийце от 20с и скорост на вятъра неповече от 10км/ч. си ме схваща.Първоначално публикуван от Тихомир Преглед на мнениеА кой каза, че вятърът не разболява? Категорично не съм съгласен с това. На мен например ми трябва много малко да ме духа вятъра и съм готов. Всичко зависи от температурата.
Впрочем и до ден днешен май великите светила на медицинската наука не са разкрили механизма на разболяването с обикновенна настинка. Само ходят разни догадки за вируси бацили и т.н.
Май ще се налага да питаме вещите в прана , ки , чи и разни подобни енергии.0888932647
Никога не се страхувай да правиш това, което не умееш. Помни, че Ноевият ковчег е направен от любители. Професионалистите са построили "Титаник".
Коментар
-
Разни хора, по различен начин понасят вятъра. Както казах вече, на мен ми действа зле. Една от причините да не карам мотор.Първоначално публикуван от Жоро Нешев Преглед на мнениеЕ как тогава почти никога не настивам на мотор - при скорост на вятъра /мотора/ около и над 100км/ч. и температури от 0 до 35с? А елементарно теченийце от 20с и скорост на вятъра неповече от 10км/ч. си ме схваща.
Впрочем и до ден днешен май великите светила на медицинската наука не са разкрили механизма на разболяването с обикновенна настинка. Само ходят разни догадки за вируси бацили и т.н.
Май ще се налага да питаме вещите в прана , ки , чи и разни подобни енергии.
Коментар
Активност за темата
Свий
В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.
Най-много потребители онлайн 8,787 в 17:37 на 21-06-23.
Коментар