Приятното в този сезон са зрелите едри силистренски кайсии. Без да прекъсвате процеса на ядене, правите (тук следва полезното)следното:
С остър нож надрязвате месестата част чак до костилката "по екватора" на кайсията. При това, при всеки опит местото на дръжката да сочи северния полюс. Завъъртаме в противоположни посоки северното и южното "полукълбо".
Костилката остава в северното.
Постепенно пробваме надрез по- на север. Примерно на 30 градуса с.ш. - пак същият резултат.
Продължаваме да увеличаваме "северната ширина", докато костилката остане в южното полукълбо.
След като изядох два килограма кайсии, се получи (при мен и в нашата кухня) 48 градуса северна ширина.
Някой може да запита - а къде е ползата от тези опити и от резултатите?
Не забравяйте, че при фундаменталните науки ползата идва по-късно.
Повторете опита с
-праскови,
-сливи,
-нектарини
Сравнете резултатите.
(Пазете се от разстройство!)
С остър нож надрязвате месестата част чак до костилката "по екватора" на кайсията. При това, при всеки опит местото на дръжката да сочи северния полюс. Завъъртаме в противоположни посоки северното и южното "полукълбо".
Костилката остава в северното.
Постепенно пробваме надрез по- на север. Примерно на 30 градуса с.ш. - пак същият резултат.
Продължаваме да увеличаваме "северната ширина", докато костилката остане в южното полукълбо.
След като изядох два килограма кайсии, се получи (при мен и в нашата кухня) 48 градуса северна ширина.
Някой може да запита - а къде е ползата от тези опити и от резултатите?
Не забравяйте, че при фундаменталните науки ползата идва по-късно.
Повторете опита с
-праскови,
-сливи,
-нектарини
Сравнете резултатите.
(Пазете се от разстройство!)

Коментар