Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Анекс към трудов договор

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• Анекс към трудов договор

Чудех се къде да пусна темата...
    Става въпрос за това,че трябва да направя анекси към трудовите договори на работниците на един приятел,с които той като работодател да задължи хората да не разгласяват фирмена тайна,ноу-хау,да не ползват извън конкретната работа инструменти,технологии и т.н.

Питах и чичо Гугъл дали няма такъв формуляр с подобно съдържание,за да не се налага да правя напълно нов документ,но не успях да намеря.

Някой не се ли е изправял пред подобен проблем,колеги?

До: АНЕКС КЪМ ТРУДОВ ДОГОВОР

Без да съм сигурна - мисля , че ти трябва трудова характеристика , а не анекс към трудов договор.

УТВЪРДИЛ:
    (...................-управител)

ДЛЪЖНОСТНА ХАРАКТЕРИСТИКА

ЗА ДЛЪЖНОСТ: Продавач-консултант

Код по НКПД: 52202005

I. ОСНОВНИ ДЛЪЖНОСТНИ ЗАДЪЛЖЕНИЯ

II. ОСНОВНИ ОТГОВОРНОСТИ, ПРИСЪЩИ ЗА ДЛЪЖНОСТТА

III. ОРГАНИЗАЦИОННИ ВРЪЗКИ И ВЗАИМООТНОШЕНИЯ

ІV. ИЗИСКВАНИЯ ЗА ЗАЕМАНЕ НА ДЛЪЖНОСТТА
    V. ОБЩИ РАЗПОРЕДБИ

Запознат съм с длъжностната характеристика и екземпляр от нея ми е връчен.

Работник (служител): ……………………………………………………………………
    (име, презиме, фамилия)

Подпис на работника (служителя): .......................................

Дата: ……………….
    Женя Вълчанова 0888272565

Коментар

Първоначално публикуван от jenia7812 Преглед на мнение
      Без да съм сигурна - мисля , че ти трябва трудова характеристика ,….

И аз съм го посочил в Трудовата характеристика, без да съм сигурен, че има някаква правна стойност и подлежи на наказателна отговорност, но и нямам големи тайни.
      Всъщност, аз винаги съм приемал договора като лист хартия. Не го ли обвържеш някак морално служителя, ходи си прилагай клаузите после...
      edoors.bg- Джаджи за врати и врати

Коментар

Незнам...
        Моят човек изрично ми каза,че това трябвало да е анекс към трудовия договор.
        Че лицето се задължава за еди какво си,и че носи отговорност за неспазване на задълженията.Глоба,уволнение или друго.

Коментар

Не се ли казва длъжностна характеристика?

Все едно, тя тази длъжностна характеристика си е неразделна част от трудовия договор, няма проблеми клаузата за конфиденциалност да е в който и да е от двата документа. Все едно трябва да се преподпише.

Коментар

"За неуредици в настоящия трудов договор се прилагат разпоредбите на Кодекса на труда , нормативните актове по прилагането му, колективния трудов договор , правилника за вътрешния трудов ред на предприятието , ДЛЪЖНОСТНАТА ХАРАКТЕРИСТИКА и вътрешните правила за работната заплата."

Това е описано в трудовият договор.В него не знам къде може да се опише всичко от трудовата характеристика.

Коментар

Намерих характеристиката.
              Наистина,там може да се посочат тия задължения,но няма санкция.
              И май става безсмислено.

Но ще питам и ще пробвам с нея.

Коментар

До: Анекс към трудов договор

"III. ОРГАНИЗАЦИОННИ ВРЪЗКИ И ВЗАИМООТНОШЕНИЯ
                1 .Подчиненост - на управителя

2. Вътрешни взаимоотношения - с управителя и счетоводителя.
                3. .........."

Ето тук би трябвало да се опише всичко, което е необходимо.

Коментар

Първоначално публикуван от Мещера Преглед на мнение
                  И май става безсмислено.

Скоро имах проверка от Инспекция по труда и инспекторката доста ме хока, че трудовите договори на служителите ни били пълни с всевъзможни неща, които трябвало да са в други документи, като длъжностната характеристика например.

Не, че е нарушение да е по-обширен трудовия договор, отколкото се изисква, но правилното място на допълнителните неща не било в трудовия договор.

Останах с впечатлението, че на трудовия договор гледат като на нещо по специално и по-различно от нормален договор
                  "The only regret I will have in dying is if it is not for love."
                  Gabriel Garcia Mаrquez

Коментар

И май става безсмислено.

По санкциите не съм много наясно също (иначе досега да съм ги уволнил половината служители ), но ми се струва, че те са дефинирани в Кодекса на труда... Т.е. ако човека ще наказва някой служител, защото не е изпълнил условие от длъжностната характеристика, трябва да се съобрази с изискванията на Кодекса на труда. Има някакви дисциплинарни наказания, последното от които е дисциплинарно уволнение. И си има ред, в който можеш да ги приложиш, за съжаление не можеш да започнеш от последното

Ама пак казвам, хич не съм експерт по тия неща.
                    "The only regret I will have in dying is if it is not for love."
                    Gabriel Garcia Mаrquez

Коментар

Първоначално публикуван от andreiboyanov Преглед на мнение
                      ...
                      Останах с впечатлението, че на трудовия договор гледат като на нещо по специално и по-различно от нормален договор
                      Ами той си Е малко по-различен от нормален договор. Има купища имплицитни клаузи в него.

Коментар

В чуждите страни трудовият договор е доста подробен със съответните клаузи.Виждал съм 35 страничен такъв.Най подробно е описана трудовата характеристика със клаузи за неустойка и всички възможности за уволнение. Едно от нещата които ми харесаха в него беше ,че при уронване на престижа на фирмата можеш да уволниш работника без предупреждение.

Коментар

В крайна сметка,се получи ето това.Качвам го пък дано послужи и на още някой колега.

...........................

Клас по НКПД: КВАЛИФИЦИРАНИ ПРОИЗВОДСТВЕНИ РАБОТНИЦИ И СРОДНИ НА ТЯХ ЗАНАЯТЧИИ;
                          Код по НКПД: 71362002
                          ЗА ДЛЪЖНОСТТА: ВОДОПРОВОДЧИК (ВЪТРЕШНО СНАБДЯВАНЕ),МОНТАЖ И ДЕМОНТАЖ НА ВОДОПРОВОДНИ И ПАРНИ ИНСТАЛАЦИИ

I. ИЗИСКВАНИЯ ЗА ЗАЕМАНЕ НА ДЛЪЖНОСТТА.
                          1.Образование – средно или средно-специално образование.
                          2.Професионален опит – над една година трудов стаж по специалността .
                          3.Лични качества – добро физическо и психическо здраве, оперативност, изпълнителност.

II. ОСНОВНИ ДЛЪЖНОСТНИ ЗАДЪЛЖЕНИЯ:
                          1.Да проверява текущото експлоатационно състояние на водопроводните инсталации;
                          2.Да установява наличните повреди и определя необходимостта от профилактика и поддръжка;
                          3.Да извършва ремонт и подменя амортизирани части и детайли от водопроводните инсталации;
                          4.Да следи и поддържа работната площадка във вид, който дава възможност за точно и качествено извършване на ремонтни работи и профилактика;
                          5.След приключване на работа почиства работната площадка;
                          6.Изготвя протокол за използваните материали и резервни части при извършване на ремонтните работи и профилактика;
                          7.При необходимост изпълнява и други задачи, възложени във връзка с изпълнение на длъжността.
                          8.Да не разгласява фирмени тайни,ноу-хау,технологии и всичко свързано с пряката дейност.
                          9.Да не използва технологии,инструменти и мощности извън пряката дейност.
                          10.Да е лоялен към фирмата работодател и прекия си началник.

III. ОСНОВНИ ДЛЪЖНОСТНИ ПРАВА
                          1.Всеки работник има право:
                          1.1. Да откаже изпълнението на възложената работа, за която не е инструктиран или няма изискваща се правоспособност и квалификация.
                          1.2. Да откаже и да преустанови изпълнението на възложена задача, работа или дейност при възникване на сериозна опасност за живота и здравето му, като за целта уведоми незабавно прекия си ръководител.

IV. ОСНОВНИ ОТГОВОРНОСТИ, ПРИСЪЩИ ЗА ДЛЪЖНОСТТА
                          1. Отговаря за повереното му имущество-техника, инструменти и материали.
                          2. Носи отговорност при установени липси на материали, поверени му във връзка с работата.
                          3.Носи отговорност при некачествено извършен ремонт или профилактика на водопроводни инсталации.
                          4.Носи отговорност по т.8,9 и 10 от параграф ІІ .

V. ОРГАНИЗАЦИОННО - УПРАВЛЕНСКИ ВРЪЗКИ И ВЗАИМООТНОШЕНИЯ
                          1. Длъжността е подчинена на ръководителя на обекта.
                          2. Осъществява контакти с ръководителя на обекта и останалите работници и служители на обекта.
                          3. При изпълнението на длъжността се осъществяват връзки и взаимоотношения с фирми за доставка на водопроводни стоки и инструменти.

VI. ОБЩИ РАЗПОРЕДБИ.
                          1.Документи, които работникът трябва да познава: Кодекс на труда; нормативните актове и вътрешните инструкции, свързани със Закона за движение по пътищата, усройството на МПС и изискванията на производителя за неговата експлоатация, Правилник за вътрешния трудов ред; Правила за ЗЗБУТ; други вътрешни актове.
                          Настоящата длъжностна характеристика може да бъде изменяна и допълвана от работодателя при промяна на изискванията и задълженията, произтичащи от нормативни и структурни промени.

Изготвил:.....................................

Утвърдил:........................

Служител:........................................................

Подпис:...........................

Дата:....................

............................

на длъжността

ЕЛЕКТРОМОНТЬОР, СТРОИТЕЛЕН

Клас по НКПД: квалифицирани производствени работници и сродни на тях занаятчии
                          Код по НКПД: 71372005

I. ОСНОВНИ ДЛЪЖНОСТНИ ЗАДЪЛЖЕНИЯ

1.Контролира нормалното функциониране на електрическите мрежи и инсталации.
                          2.Извършва всички видове ремонтни работи по електрическата инсталация, както и на апаратури, уредби, табла и прибори.
                          3.Дава указания на длъжностните лица за правилното ползване на електрическите уреди.
                          4.Отчита вложените по поддържането и ремонта резервни части и материали.
                          5.Контролира работата и изправността на противопожарните съоръжения и табла.
                          6.Изпълнява и други конкретно възложени задачи, свързани с длъжността.
                          7.Да не разгласява фирмени тайни,ноу-хау,технологии и всичко свързано с пряката дейност.
                          8.Да не използва технологии,инструменти и мощности извън пряката дейност.
                          9.Да е лоялен към фирмата работодател и прекия си началник.

II. ОСНОВНИ ОТГОВОРНОСТИ, ПРИСЪЩИ ЗА ДЛЪЖНОСТТА

1.Отговаря за качественото функциониране на електрическите мрежи и инсталации и противопожарните съоръжения.
                          2.Носи отговорност за настъпили вреди от неизправности в електроинсталациите и противопожарните съоръжения.
                          3.Носи отговорност по т.7,8 и 9 от параграф І .

III. ОРГАНИЗАЦИОННИ ВРЪЗКИ И ВЗАИМООТНОШЕНИЯ

1.Длъжността е пряко подчинена на техническия ръководител.
                          2.При изпълнение на длъжността се осъществяват организационни връзки и взаимоотношения с началниците и специалистите в отделите по производствената и технологична дейности и началниците на производствените звена.
                          3.Осъществява контакти с ръководители и специалисти от електроснабдителни предприятия и органи по противопожарна охрана.

IV. НЕОБХОДИМА КОМПЕТЕНТНОСТ ЗА ИЗПЪЛНЕНИЕ НА ДЛЪЖНОСТТА
                          1. Трябва да знае:
                          а)схемите за скачване на различни видове ключове, контакти, звънци, трансформатори, електромери и електроразпределителни табла и видовете кабели и кабелни съоръжения;
                          б)реда и изискванията за извършване на ремонтни работи по електро-мрежите и електроинсталациите;
                          в)нормативните изисквания за безопасност на труда с електрически уреди и работа с противопожарни съоръжения.

V. ИЗИСКВАНИЯ ЗА ЗАЕМАНЕ НА ДЛЪЖНОСТТА

1.Образование: средно електротехническо.
                          2.Друга квалификация: професионална подготовка за работа с противопожарни съоръжения.
                          3.Професионален опит: над 1 година трудов стаж по специалността, а при липса на такъв - трудов договор със срок за изпитване.

Изготвил:.....................

Утвърдил:............................

Работник:................................................................................................

Подпис:…………..

Дата: …………….

Коментар

Нищо не пречи в самия договор това да се упомене в отделна точка, заедно с евентуалните санкции. Договорите, които намирате из интернет са типови. Има задължителни неща, които трябва да има в тях, а от там нагоре може да се добавя всичко, което не противоречи на закона.

...обаче в такива случаи ако искаш наистина да прибереш нещо от служителя като санкция, трябва да имаш конкретни доказателства, а такива трудно се набавят.

Може да се направи и като отделен документ, например декларация.

Изобщо, варианти много, и всичките съвсем законни.

В длъжностната характеристика също могат да се добавят неща, до колкото помня. Между другото длъжностна характеристика задължително трябва да е връчена на работниците.
                            Долните твари, измислили перверзията Erlang, имат "много здраве" от мен. Болезнено!

Коментар

И май става безсмислено.

Искаш да се пази тайна - трудна работа .
                              Особено да докажеш кой и как е споделил ноу-хауто .
                              Все пак за да има тежест и в съда и пред работниците ( служителите) нека всеки да се яви пред нотариус и да подпише клетвена декларация за запазване на конфеденциалност ( тайна ) . Струва 3 лв за подпис . Тъй като има две страни - работодател-работник - 2 подписа - 6 лева на договор нотариално заверен .
                              След такъв подпис всеки служител и работник има едно на ум какво приказва и какви инструменти ползва извън цеха .
                              Това е "някакъв" вариант да изискваш законно запазване на ноу-хау .
                              Ако ноу-хауто има авторство или патент какъв е проблема ?
                              Дали ще съдиш разприказвал се работник или някой който незаконно ( без да плати ) ползва ноу-хауто ........... има смисъл второто . Поне ще изкараш пари , ако имаш правата законни . И доста по-лесно ще ти е в съда .

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                              X