Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Убит ли е Христо Ботев от свой?

Свий
Темата е затворена.
X
X
 
  • Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

  • Убит ли е Христо Ботев от свой?

    От доста време чета по темата,като попадам на различни тези,затова,че Ботев,не е улучен в челото,а в сърцето.Че кършумът е дошъл от Ботеви четници несъгласни с неговите възгледи и в частност от войводата Никола Войновски.Често се намесва и името на Никола Обретенов,като едната теза е ,че именно Обретенов е стрелял в главата на Ботев след,като войводата е бил улучен вече в сърцето.Обретенов не е бил съгласен с желанието на Ботев четата да се изтегли към Сърбия,тъй като в Родината, не вижда готовност за въстание.Интересно би било,какво мислите вие по въпроса?
    Който мисли за последствията, не може да бъде храбър!
    Nissan Terano 2 2.7TDI 2001г. Дълга база

  • #2
    До: Убит ли е Христо Ботев от свой?

    За това съм говорил с директора на врачанския музей и неговите думи бяха ,че са само приказки.И лобното място не е там където сега е кръста ,а преди петолъчката ,а малко по навътре.

    Коментар


    • #3
      До: Убит ли е Христо Ботев от свой?

      Да добавя че километрични копи/пейст, съчетани с твърдения като "Истината е една", допринасят пренебрежимо малко към така или иначе куци теми с претенции.
      Издъних се на Тюринг теста

      Коментар


      • #4
        До: Убит ли е Христо Ботев от свой?

        Възможно и така да е.Никой не знае със сигурност камо ли да го докаже.Както казват хората от оно време "Един господ знае и стари баби".

        Коментар


        • #5
          До: Убит ли е Христо Ботев от свой?

          Първоначално публикуван от iliiyan Преглед на мнение
          От доста време чета по темата,като попадам на различни тези,затова,че Ботев,не е улучен в челото,а в сърцето.Че кършумът е дошъл от Ботеви четници несъгласни с неговите възгледи и в частност от войводата Никола Войновски... Интересно би било,какво мислите вие по въпроса?
          Страх ме е, че няма значение какво мислим, тъй като по механизма на нашенската гнусничка въртяща се мълва, тия неща ще се шушукат и след 50 години.

          Имаше даже тъпа версия, че не бил застрелян, а изненадващо съсечен с брадва. Но и това не е най-якото, сътворено от клюко-шушукането + прословутия стремеж да бъдат дръпнати извисилите се обратно в катрана (живи-умрели, няма значение).

          Бях ученик - това е преди повече от 40 години, когато още вървеше слухът, че Ботев всъщност е жив, тъй като задигнал златото (???) на четата, а после се заселил под чуждо име в Бургас. Какъв тарикат, а? Не само богат и дълголетен, ами и на море...

          ***

          За мен няма съмнение, че Ботев е убит от преследвачите на четата, най-вероятно от един черкезин, който успял да се възползва от временна непредпазливост на войводата.

          Има достатъчно спомени, свидетелства и тълкувания за случая. Е, не са на едно кликване с мишката разстояние. Но който наистина иска, може да ги прочете, съпостави, обмисли. И да остави на мира костите на Обретенов и Войновски.

          А който не иска - той е свободен да "разобличи" четниците, "убили Ботев" и да се върне към важните проблеми на съвремието. А именно кой кого ще ч..а в "Биг брадър".

          Поздрави!
          Искам България чиста!

          Коментар


          • #6
            До: Убит ли е Христо Ботев от свой?

            Чел съм поне 4 различни версии и незнам точно какво да си мисля. Интересно е, че разказите на Обретенов и Войновски се различават: единият твърди, че Ботев е уцелен в челото, а другият, че е уцелен в гърдите.
            Чел съм и версия, че Ботев се е самоубил, а двамата са го прикрили за да не подне съвсем духът на останалите четници.

            Според мен няма как да се разбере със сигурност, но това едва ли е най-важното в цялата история.

            За мен основното е, че Ботев въпреки всичко - предателството на Панайот Хитов, слуховете за проваленото възстание и т.н. застава начело на четата и тръгва да се бие "за единия идеал". Как ли се е чувствал този велик българин на Околчица след като повечето му четници са избити, народът по селата го е предал няколко пъти и от никъде е нямало надежда? Дали всичко това го е сломило?
            "Не е толкова трудно да разбереш хората - те са главно его и либидо. А, да - и повечето са прости" - Буда

            Коментар


            • #7
              До: Убит ли е Христо Ботев от свой?

              Първоначално публикуван от prascho Преглед на мнение
              Чел съм поне 4 различни версии и незнам точно какво да си мисля...
              Не мисли нищо колега. Нищо, освен къде си ги чел и кой ги е писал. Единственият начин да стигнеш до нещо. Останалото няма много значение.

              Ако това те успокоява - който и да е убил Ботев - със сигурност вече се е представил където трябва и си е отчел сметките пред много по-висши инстанции от нас.

              При всички положения - Ботев не е принцеса Даяна, и заслужава нещо по-добро от това да се нищи всяка интернетска боза замесвайки неговото име.
              Издъних се на Тюринг теста

              Коментар

              Активност за темата

              Свий

              В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

              Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

              Зареждам...
              X