Обява

Свий
Няма добавени обяви.

"Книжка за лек автомобил да се получава на 17 години, но шофьорът ще има право да управлява колата само с придружител."

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• "Книжка за лек автомобил да се получава на 17 години, но шофьорът ще има право да управлява колата само с придружител."

"Книжка за лек автомобил да се получава на 17 години, но шофьорът ще има право да управлява колата само с придружител. Тази промяна в Закона за движение по пътищата одобри Министерския съвет. За да влязат в сила те обаче трябва да бъдат одобрени от Народното събрание.

В момента трябва да имаш навършени 18 години, за да може да управляваш лек автомобил."

Извадката е от новинарски сайт.
    Положително съм изненадан от празните кратуни в МС, сред които явно има и някоя пълна.
    Аз като селско дете се научих първо да карам първо колело после трактор и чак след това с много увещания ми дадоха да се "премеря" на кола и то малко преди започване на курса.
    Не можах да намеря текста койта са гласували на първо четене, да видя дали ще има някакви по специални изисквания към придружителят освен да има книжка.
    Надявам се тази промяна да намали черната статистика по пътищата.
    ​​​​​​

Като тинейджър гледах със завист как в някой американски филм "наборчето" се мята в колата и отива да се вози с гаджето. А ние още влакове взривявахме и се криехме от селският полицай с моторетките.

Сина септември прави 16 / ужас,одъртях /,но може на 15 1/2 да вземе книжка к за кола и за мотор, мотора може веднага да го кара,колата с придружител.
    Курсовете са записани,само се чудя с моя трактор ли да отиде нелегално до там или да си кара какво му дадат на полигона,ако не прави глупости няма кой да го спре,а зад каската няма си личи,че е детенце
    TOYOTA SEQUOIA ‘11
    W140 S420 '99

Коментар

Да, това е едно от рядко положителните неща, свършени от тази куха от много време институция.

Иначе аз на дрти години вадих А категория и на кормуване си ходих с мотора.
      Добре де, тогава мотор още нямах ама с чопера
      Но това не се брой, то е от презкурина.

От тогава трябвало да са минали към 15 години (баси одъртяхме) и тази година ме спират 2 пъти куки.
      С мотор!
      И искат да им духам!

Последно миналата седмица някъде около Девин като така и така бех спрел питах куките какъв е случая и ко стаа.
      Накратко - много сме били взели да мрием и некой началник решил, че треве да ни бил спасявал.
      И затова имало специален акцент към моторасти.
      Нищо, че ний не щем да ни спасяват!

Ти да видиш, динамично време...
      Враг усраине

Коментар

• Esper
        Esper коментира
        Редактиране на коментар
        От общо 4 пъти (за сега), от тях веднъж не спрях и мога да кажа какво последва: Хвърлиха по мен "слънчогледа"

• BENZBOSS
        BENZBOSS коментира
        Редактиране на коментар
        …….и те псуват с идеята да те урочасат 🤣🤣🤣

• sek.1
        sek.1 коментира
        Редактиране на коментар
        За последно им показах среден пръст а те метнаха слънчогледа по мен като почнаха ковид дивотиите . Навремето това със средния пръст беше национален спорт в квартала .

Първоначално публикуван от BENZBOSS Преглед на мнение
      Сина септември прави 16 / ужас,одъртях /,но може на 15 1/2 да вземе книжка к за кола и за мотор, мотора може веднага да го кара,колата с придружител.
      Курсовете са записани,само се чудя с моя трактор ли да отиде нелегално до там или да си кара какво му дадат на полигона,ако не прави глупости няма кой да го спре,а зад каската няма си личи,че е детенце
      Босе, туй с мотора е много особено. Аз там бих заложил на бг технологията-сериозните кубици и коне след 24г. възраст.
      Обаче някоя парпалетка 50-125cc. Бих им давал малко след като се научат да карат колело.

Коментар

• BENZBOSS
        BENZBOSS коментира
        Редактиране на коментар
        Той мина през 50,90,110 и 125,в момента кара 200 в пустинята,а за градско съм му намислил или 310 GS или KTM390 и то с много на ум,че пари за глупости не ми се дават,а тия ще ги надскочи за 2 месеца. Може някой Ребел 500,но имам оше малко време,в момента джипка се търси,че там вече време нямам

Зависи и колко дръпне де,малко още да порасне и му слагам супермотото на моя КТМ 450

Сериозни кубици какво е? Той ако няма акъл и със 125 ще се пречука,а аз 125 го махам,че му малък вече,много малък

Да караш кола на 17 - добра идея.
      Ама да караш с придружител - още по-добра идея. Стига да се спазва съвестно, за да не се стига до "спасителни акции", след като започнат да мрат сами по пътищата.

п.п. След 6 месеца и аз влизам в това приключение, ама в Англия. Дъщерята става на 17 и започва курс за шофьори. Тук нещата се случват горе-долу, както в идейния проект в България. На 17 получава "учебна книжка" и започва курс със инструктор. Успоредно с това аз имам право да я уча да кара на личната ми кола. Лепвам отпред и отзад на колата букви "У", слагам допълнително огледало, за да виждам, и аз, какво става зад нас, и потегляме. Ааааа, пропуснах най-важното - задължително трябва да съм я добавил като втори шофьор в моята застраховка за колата. Няма право да кара колата сама. Като навърши 18, получава истинската книжка и вече може да кара сама. Тааа, тетака.
      Honda CR-V RD8 K20A4 i-vtec Auto,
      Honda CR-V RD8 K20A4 i-vtec Manual
      Honda Accord CN1 N22A1 i-ctdi Manual

Коментар

• Пламен Атанасов
        Пламен Атанасов коментира
        Редактиране на коментар
        В Германия е по строго , но мисля че е повече от добре. Сина ми изкара на 17 курса , шофира в продължение на година само с посочените придружители (родителите ) . Предварително се заявяват придружителите , и се одобряват . Естествено вписването на млад водач в застраховката , повишава цената и . За този период малкия навъртя около 20 х.км. което си е добър начален опит.

• BatGeorgeone
        BatGeorgeone коментира
        Редактиране на коментар
        В Англия на теория - на 15 години и 9 месеца може да се вземе учебна книжка.

Проблема е колко много хиляди паунда ще струва застраховка с добавка на този млад шофьор предстои ми да разбера скоро може и да споделя.

• sek.1
        sek.1 коментира
        Редактиране на коментар
        Тук в България със застраховките е мътна и кървава . Едно плащам аз който от 1988 съм на волана и нямам ПТП по моя вина и същото плаща водач който всеки месец завежда по някоя щета . Системата бонус - малус или каквото е там тук не проработи .

По-добре да бяха допрокарали придружителството при новоизпечените шофьори. Карал съм с доста по-опитни, съветите винаги са били от полза. И интересно, защо на 17, а не на 16, когато получаваш лични документи и ставаш ограничено отговорен?

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
      X