Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Изкачване на вр. Мусала с джип

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

До: Изкачване на вр. Мусала с джип

Първоначално публикуван от turtey Преглед на мнение
    ... и вредни амбиции имам. ...
    Е да не би да нямаш? Ама даже ще взема да ти стана съучастник

Ей ти и картинки откъм другата страна (намерени в нет-а) та да си планираш маршрута ...

Ние не сме неутрални!

Коментар

Що дразните човека. Добре знаете, че не може да се качи Мусала с джип. Че не трябва - едва ли има някой тук който реално не е наясно с това. Защо не трябва е изцяло друга тема.
      А ако някой действително намери начин да се качи ще му предстои най-интересното спускане... .

Коментар

Не знам дали може, но никак не е приятно да тръгнеш на планина сред природата и да откриеш разорана от джип (щото те коли дотам не стигат) поляна... Пък че той човекът само се е опитвал да направи нещо (да се качи някъде примерно) не променя нещата - гледката е грозна и на човек му става някак тъжно...
        What Orwell feared were those who would ban books. What Huxley feared was that there would be no reason to ban a book, for there would be no one who wanted to read one.

Коментар

Момчета,аз джип не съм карал много, но съм пробвал с мотор от към х.Заврачица,не става с мотор със сигурност,ама на нкой с джип може и да му е по-лесно незнам.Според мен освен пеша и с кон естествено , с друго превозно средство неможе да се качиш.
          Можеш да изгубиш, само това което не можеш да си купиш.

Коментар

Някъде бях чел, че Татра се е качвала.
            "...колко ли скучен ми би бил живота без мотоциклета и без прекрасното, истинско усещане за Пътя..." - Бат Димо - R.I.P.

Коментар

Понеже съм се качвал няколко пъти, мога спокойно да заявя, че с ОГРОМЕН интерес бих наблюдавал опита, а и ще участвам в последвалите Спасителни операции за хората де, за "Джипките" вече няма да има смисъл
              А за екологията, няма какво да кажа, една "Джипка" няма да обърне планината, туристите носят повече вреди (без да се обиждат и аз съм турист, просто са много), но планината е оцеляла и ще продължи в този дух, така, че да не ставаме "по-светци от Папата"
              Просто има места на който колата НЯМА място, има си въртолети за тези места

Коментар

Първоначално публикуван от turtey Преглед на мнение

А аз ако се пробвам на Мусала с Патрола някой дали няма да ме напсува?
                Няма ! Стига да намериш място да паркираш горе!
                Няколко снимки за тези които не са били там...
                Прикачени файлове
                ------------------------------------
                тел. O878 9ЧЧ 999

Коментар

До 2700м. над м.в може и да се качат от към х.Заврачица , но по-нагоре се съмнявам.

Коментар

Първоначално публикуван от swartalf Преглед на мнение
                    Не знам дали може, но никак не е приятно да тръгнеш на планина сред природата и да откриеш разорана от джип (щото те коли дотам не стигат) поляна...
                    А тези издълбани от ерозията улеи приятни ли са за гледане?

Джиповете нямат нищо общо. Това е резултат само от краката на туристите. Дали изобщо да не забраним да се ходи в планините?
                    Ние не сме неутрални!

Коментар

Първоначално публикуван от Чавдар (V93) Преглед на мнение
                      А тези издълбани от ерозията улеи приятни ли са за гледане?

Джиповете нямат нищо общо. Това е резултат само от краката на туристите. Дали изобщо да не забраним да се ходи в планините?
                      Много си прав.Аз винаги съм бил на мнение че за всеки има достатъчно място в гората и под слънцето.

Коментар

...
                        Тези са основно от водата при топенето на снеговете, не от туристите. Няма нужда да си преиначаваме думите, чак пък да забраняваме ходенето на хора там...
                        What Orwell feared were those who would ban books. What Huxley feared was that there would be no reason to ban a book, for there would be no one who wanted to read one.

Коментар

Първоначално публикуван от swartalf Преглед на мнение
                          Тези са основно от водата при топенето на снеговете, не от туристите. Няма нужда да си преиначаваме думите, чак пък да забраняваме ходенето на хора там...
                          Че са от водата - от водата са. Интересно защо ги има най-вече по трасето на туристическата пътека?
                          И нищо не преиначавам. Хората, волно или неволно, оказват влияние върху природната среда. Дори и да ходят пеша.
                          А исканията за забрана са въпрос на гледна точка. Има и такива природозащитници, които май биха забранили човека ...
                          Ние не сме неутрални!

Коментар

Защитавайки позицията "за" изкачване на върха с моторизирани превозни средства е от вашата/нашата позиция, за сравнително съвестен подход спрямо терена. Ако подобно нещо е разрешено много скоро масово ще се правят подобни опити - без оглед състоянието (мокра/суха/кална и пр) на почвата. Резултата сме го виждали. Въпросът е принципен.

На много места из Европа не може да се кара, както добре знаете, по гори и баири, където няма път, камо ли да се катерят върхове с мотори атвта, шейни, джипове и пр.

Коментар

Че са от водата - от водата са. Интересно защо ги има най-вече по трасето на туристическата пътека?
                              И нищо не преиначавам. Хората, волно или неволно, оказват влияние върху природната среда. Дори и да ходят пеша.
                              А исканията за забрана са въпрос на гледна точка. Има и такива природозащитници, които май биха забранили човека ...
                              +1.Някой ходил ли е на езерата след прочутите любители на природата "Дъновистите" да види къкви боклуци оставят.После ние с МПС-тата сме замърсявали природата,а може и да я обичаме помече от тях.

Коментар

Не съм от този тип природозащитници, никак даже. За пътеките отбелязах, че са основно от водата, предполагам се подразбира, че и хората имат своя дял в причиняването им.

Хората за съжаление няма как да не оказват влияние - против съм да се правим на по-светци и от папата и да забраняваме самото им стъпване в дадена местност. Също толкова против съм обаче и същата тази местност да става лесно достъпна чрез "олифтяването" й или прокарването на път дотам, понеже става свинщина.

Съзнавам, че случая с качването на превозно средство до връх Мусала далеч няма да предизвика наплив от пухкави чичковци-шкембелии в паркетни джипове които да се юрнат за по едно кафенце в метеорологичната станция на върха Обаче просто няма да ми е приятно да стигна там и да открия следи от гуми. Пък и въпросният почин ще е прецедент, който съгласете се ще повлече доста лоши последователи из цяла България.

Както вече стана въпрос - става дума за прецедента. След като някой направи това е просто въпрос на време на друг да му хрумне нещо друго... Да кажем да се качи на върха на Славянка с джип. Там даже няма да е трудно. Има някои неща които са ценни не защото могат да бъдат направени или постигнати, а именно защото не са направени от никого, и няма да бъдат направени. Въпрос на гледна точка

ПП - Към колегата iskrenhristov: не съм виждал какво остава след дъновистите ама и не искам да виждам, защото предполагам е кочина. Никъде не съм казвал, че "вие" замърсявате. Има си хора и хора - на едните им пука за природата (повечето в този форум са такива, съм забелязал), на другите им пука за това как ще изглеждат на снимката на фона на върха примерно...

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 17:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X