Не си намерих място на темата другаде за това тук реших да я напиша... Имам един стар Мерцедес който продавам, появи се купувач извън региона в който живея с добра оферта обаче иска да му го закарам на място да си взема рег. номерата и талоните и да си го бракувам след това като се прибера. Понеже грам не съм запознат по този начин ако извършим сделката има ли някакъв риск за мен (документално или правно)?
Обява
Свий
Няма добавени обяви.
Бракуване на автомобил?
Свий
X
-
Не разбрах нещо или не обясних като хората, купувача му трябва за части или иначе казано в КАТ като отида с талони и номера ще ме питат ли къде е автомобила... на село на двора казвам за части ще го ползвам има ли значение дали е моя двора или на някой друг?
Коментар
-
Има едни търговци, изнасят коли за Африка, изкупуват дърти Тойоти и разни други разпространени там коли. Та караш си колата до тях и си сгъваш номерата под мишница, после си бракуваш колата. Проблем би възникнал ако колата се появи по пътищата, но ако е за части не виждам защо да не го направиш То като я дадеш в морга и те могат да я препродадат на някой. А те моргите са едни изрядни с документите....Ford Maverick II 2.3 XLT
Ford Mondeo MK5
Коментар
-
Когато отидеш в КАТ с талоните и номерата , снемаш от регистрация въпросното МПС и подписваш декларация , че ще се съхранява в частен имот. Няма значение чий е имота и къде се намира. От там на сетне ти носиш отговорност,ако нещо някъде .....Колкото по-проходима ти е колата ..... от толкова по-голяма дупка ще те ВАДЯТ
За добри дела .....БЪДЕТЕ ГОТОВИ !!!!
A1+
Коментар
-
Първоначално публикуван от ИВАН НЕДОКЛАНОВ Преглед на мнениеКогато отидеш в КАТ с талоните и номерата , снемаш от регистрация въпросното МПС и подписваш декларация , че ще се съхранява в частен имот. Няма значение чий е имота и къде се намира. От там на сетне ти носиш отговорност,ако нещо някъде .....
Коментар
-
Първоначално публикуван от cerebral Преглед на мнение
Аз нося отговорност ако се появи по пътищата след бракуване така ли?
Няма нужда да се движи, достатъчно е да се появи на общинска или държавна земя - и имаш проблем.
Тоя дето ти я иска за части има следните варианти, които няма да те прецакат тебе:
1. Купува я като кола (с нотариус) и си я бракува вместо да я регистрира
2. Купува я като скрап и ти дава документ за това с който документ ти да си я отрегистрираш (ако е лицензиран скрападжия за коли).
Всичко друго изисква ти да му вярваш че ще направи каквото трябва.
Разбира се, има морги с репутация, при които номерът да я закараш и да си вземеш номерата на място върви.
Хубаво е да вземеш все пак някакъв документ че си му я предал.
Коментар
-
Мога ли като му я оставя да направим един "хвърчащ" договор че съм му я продал за части, така ако се появи някъде този автомобил ще кажа че съм я бракувал и след това продал за части на някой си...
Коментар
-
Първоначално публикуван от cerebral Преглед на мнениеНе си намерих място на темата другаде за това тук реших да я напиша... Имам един стар Мерцедес който продавам, появи се купувач извън региона в който живея с добра оферта обаче иска да му го закарам на място да си взема рег. номерата и талоните и да си го бракувам след това като се прибера. Понеже грам не съм запознат по този начин ако извършим сделката има ли някакъв риск за мен (документално или правно)?
Подразбира се, че няма да го прехвърляте през нотариус.
Няма да искат да гледат колата разбира се, подаваш декларацията за която Иван е писал.
Трябват ти табелите, талони и документ за платен данък, мисля.
Обаче има известен риск понеже не знаеш какво ще се случи с колата след това.
Двигателят и купето продължават да са твоя собственост.
За да нямат нищо общо с теб има 2 варианта:
-Договор за продажба с човека но вече не като МПС а като резервни части
-Документ от фирма за изкупуване на срап.Враг усраине
Коментар
-
Сделката пише, че е за стар Мерцедес…
От толкова мнителност не се ли стряскате от собствената си сянка понякога?
Проблема да не го направят така очевидно е свързан с пари и време.
Има лек риск но с прилежно описан договор и веднага брак, предвид ситуацията мисля че е съвсем приемлив.Враг усраине
Коментар
-
Принципно няма драма да се прекрати регистрацията в имот на купувача. Малко вероятнл е да се случат последващи глупости (ял съм го клсвено това). В случая не смятам, че за продавача ще има проблем де! За всеки случай да си направят договор (дори и без нотариална заверка). Това след прекратяването на регистрацията, че комай нотариалната такса и времето са проблем.Животът е това, което се случва, докато ние кроим планове....
тел. имаше преди, ама сега е в профила щото ...
Коментар
-
Да напиша какво ново разбрах в крайна сметка (ново за мен и не описано в темата) Въпросния човек се отказа, но се появи друг (чужд гражданин) отиваме на нотариус, нотариуса казва ние нямаме право да продаваме на чужди граждани МПС.... Почвам да звъня по познати какво да правя... в крайна сметка ми препоръчват следната схема: Отивам в КАТ с талони и табели, бракувам в декларацията описвам че автомобила няма да се съхранява в частен имот в България а отива за износ. После нотариус ръчен договор само заверен от нотариуса че продавам ДВИЖИМА ВЕЩ (не МПС вече ) и всичко е готово, давам надупканите талони на пича да мине граница с автомобила (на колесар забравих да пиша) Отивам на следващия ден в данъчното да отписвам МПС-то и те ми викат без талони няма да станекрайна сметка с копие на талоните и гледане виновно земята закриха партидата. Всичко това за 40 годишен Мерцедес за 700лв. Как хората вкарвар и изкарват крадени коли за стотици хиляди левове си нямам на представа
Коментар
Активност за темата
Свий
В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.
Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.
Коментар