Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Разглабяне и пренасяне на стар хладилник

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• Разглабяне и пренасяне на стар хладилник

Здравейте. Имам задача да махна един стар, малък мраз от една тераса. Не се ползва от поне 15 години, оставен е покрит с парцал. Прилича на този:
    https://www.sandacite.bg/wp-content/...0%D0%B7-80.jpg

https://www.sandacite.bg/wp-content/...raz-80-2-1.jpg

ще му сваля вратата. Има ли възможност да разглобя още нещо отзад и има ли риск от изтичане на фреон или с каквото е напълнен? Или едва ли е останало нещо след толкова време в багажника на колата нямам избор, освен да го сложа легнал

Този ми прилича на амонячен, та не е с фреон. Много е вероятно да си има амоняк.
    Ford Maverick II 2.3 XLT
    Ford Mondeo MK5

Коментар

значи да не пипам нищо, освен вратата може ли поне да се сложи легнал в колата?

Коментар

Може, даже знам, че ако не работи добре се обръща наопъки да му се разджурка амоняка. В студентски град изкарах 4 години с такъв.
        Ford Maverick II 2.3 XLT
        Ford Mondeo MK5

Коментар

Аз съм изхвърлил 2 такива. Ще се ориентираш по винтовете - маха се целият агрегат, барабар с нагревателя, серпантината отзад и вътрешната серпантина ("камерата" на хладилника). Развиваш винтовете отзад и където видиш и дърпаш за най-дебелата тръба отзад - цялото нещо излиза. То е запоено и е "моноблок". Дори нещо да е ръждясало толкова много (не ми се вярва), най-много да засмърди на амоняк. Агрегатът се носи с една ръка - като куфар. Като го махнеш - хладилникът остава една стиропорена кутия, обвита с ламарини (тия ламарини много ги ценят тенекеджиите, доколкото са останали такива), която кутия също може да се носи от сам човек, независимо от размерите ѝ.
          България е единствената страна на тая плоска земя, която има цели СЕДЕМ рилски езера!

Коментар

Да допълня - имах един на балкона (заселиха се отнякъде мравки отзад на топло което обаче не му пречеше на работата) и един в кухнята - двата произв. 1966 г. и "подарени" ми (вместо изхвърляне). Сменях-сменях нагреватели през 2-3 години (още се продават, даже в интернет има ), клатих-обръщах, накрая купих за 50 лв. един компресорен с две врати на старо и тия ги изхвърлих. През 2016 г. тотално подмених "хладилния парк" вкъщи, при тъста и тъщата, и при майка ми, като взех един и за офиса, използвайки промоцията на една от големите вериги за техника. Тия от веригата си имат някаква "еко-програма" (уж, подозирам, че просто хамалите им сами ги предават някъде на вторични) и отнасят старите хладилници като докарат закупените.
            България е единствената страна на тая плоска земя, която има цели СЕДЕМ рилски езера!

Коментар

Не знам какво смяташ да го правиш този хладилник. Но всяка община трябва да има договор с фирма за рециклиране на стара техника.

Поинтересувай се къде можеш да го предадеш за рециклиране. Не го оставяй до кофата с боклук.

Аз така преди 2 години закарах хладилник в Пловдив. По принцип ми предложиха те да минат да го вземат, в удобно за ТЯХ време. Но понеже нямаше как да съм си вкъщи, питах ги за адрес и им го закарах. За мое учудване, качиха хладилника на кантар и МИ платиха 5 лв за скрап. На място нищо не плащат, заради транспорта от нях.
              Nissan Terrano 2,7 TDI

Коментар

Благодаря на включилите се, смятам че ще се справя с разглабянето щом всичко е на винтове. А хладилника ще го занеса на вторични, вероятно 25 лв ще му взема. Нашата община е 30 години назад, така че подобни услуги за събиране на битови отпадъци няма. Тях дори ги мързи за съберат клоните и другите растителни отпадъци

Коментар

На вторични ще го претеглят за желязо и ще го платят като за "тънко" желязо (малко по-евтино от дебелото).

Ако се остави до кофата с боклук ще се случи абсолютно същото - но пътят до пункта за вторични суровини ще бъде изминат екологично - с животинска тяга.

---

Относно общината и тн - както е известно, аз съм виден еврогей.

Обаче с чиста съвест оставям произволна домакинска техника до кофата на улицата.

Ще дойдат да го вземат едни специалисти по управление на отпадъците на свободна практика, ще го разглобят с брадва и кози крак, ще го сортират по видове метали, ще го предадат на вторични и със спечелените пари ще си купят ракия. Нещата които не стават за вторични ще ги оставят някъде (в общия случай в кофата за битов отпадък).

Фирмата с която общината има сключен договор ще направи същото, но:
                  - ще те мотае кога ще го вземе
                  - ще направи абсолютно същото което и ония от свободната практика (евентуално сортирането ще е по-малко прецизно)
                  - това което не става за вторични пак ще отиде в общия боклук
                  - ще вземат пари и от общината
                  - някой после ще пие скъпо питие вместо ракия

Коментар

я разпитай, някой може да си прави шахта за водомер на двора в момента и да се чуди как да я изолира - сам ще дойде да го разглоби и изнесе

Коментар

За шахта не знам, но тия хладилници са ценни за това, че са амонячни и се газифицират да се ползват за къмпинг.
                      Риболовът е болест,която не се лекува,а само се задълбочава.

Коментар

• kartechar
                        kartechar коментира
                        Редактиране на коментар
                        Точно! Един такъв на пропан-бутан го разкарвахме по язовирите на времето - с Виетнамка, че то и другият ни багаж беше множко!

Първоначално публикуван от Ясен Преглед на мнение
                      На вторични ще го претеглят за желязо и ще го платят като за "тънко" желязо (малко по-евтино от дебелото).

Ако се остави до кофата с боклук ще се случи абсолютно същото - но пътят до пункта за вторични суровини ще бъде изминат екологично - с животинска тяга.

---

Относно общината и тн - както е известно, аз съм виден еврогей.

Обаче с чиста съвест оставям произволна домакинска техника до кофата на улицата.

Ще дойдат да го вземат едни специалисти по управление на отпадъците на свободна практика, ще го разглобят с брадва и кози крак, ще го сортират по видове метали, ще го предадат на вторични и със спечелените пари ще си купят ракия. Нещата които не стават за вторични ще ги оставят някъде (в общия случай в кофата за битов отпадък).

Фирмата с която общината има сключен договор ще направи същото, но:
                      - ще те мотае кога ще го вземе
                      - ще направи абсолютно същото което и ония от свободната практика (евентуално сортирането ще е по-малко прецизно)
                      - това което не става за вторични пак ще отиде в общия боклук
                      - ще вземат пари и от общината
                      - някой после ще пие скъпо питие вместо ракия

Понеже редовно си изхвърлям боклука, имам наблюдения нърху изхвърлянето на уреди.

Индианците взимат компресора или двигателя, или намотките около кинескопа, защото имат бакър. Някое по-масивно желязо също. Някой може да си даде зор да разкости ламарините. Останалото като пластмаси, изолации и т.н се разпилява наоколо и стои със седмици. Боклукчите изхвърлят само контейнерите и не си дават зор да обират наоколо.

А сега, като е забранено движението на каруци из градовете, няма как да вдигнат целия уред и го разпиляват на място.
                      Nissan Terrano 2,7 TDI

Коментар

• Ясен
                        Ясен коментира
                        Редактиране на коментар
                        Прав си, каруци няма. Отскоро идват с коли.

Но не съм видял да остане нещо след тях.

• bullet_pk
                        bullet_pk коментира
                        Редактиране на коментар
                        Личи си, че софиянци са по-богати от провинцията 😂. Нашите минаха на ръчни колички с бутане/дърпане. Но в тях не могат да товарят по много

Хладилникът е разглобен. Най трудното беше да махна пластмасата която скрива отвора на агрегата - това нещо едвам се счупи с козия крак. Но все пак го извадих

Коментар

Разал съм с флекса амонячната система на хладилник и няма яд. Просто се внимава да не те обгази, понеже налягането изхърля струята в твоя посока при стандартен подход на рязане. Най-добре става на открито и проветриво място.
                        Публикувайте отговор

Коментар

аз нищо не съм рязал - целия агрегат излиза лесно отзад като е развит и пластмасата е махнат

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                          X