Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Някой адвокат по трудово право ?

Свий
X
 
  • Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

  • Някой адвокат по трудово право ?

    Предстои ми започване на работа в системата на МВР . Днес попълвайки документите ни казаха , че нямаме право на други доходи освен на тези от заплатата , което включва доходи от ЕТ,АД и т.н. общо взето да не са от търговия . Въпроса е , че аз имам акции , облигации , криптовалути , като от акциите получавам и девиденти . Естествено , че като ги купувам и продавам имам и печалба от тях , което пък си е и търговия . Въпроса ми е това в разрез със закона ли е и трябва ли да продам всичко и да си затворя акаунта преди назначаването ми ? Казаха ни , че ако нещо такова е в разрез със закона , отлитаме .

    Чл. 153. (1) Държавните служители в МВР не могат да изпълняват друга държавна служба, освен в случаите, определени в този или в друг закон.
    (2) Държавните служители не могат да извършват дейност, несъвместима със службата им.
    (3) Несъвместимост със службата в МВР е налице, когато държавните служители:
    1. биха се оказали в непосредствена йерархическа връзка на ръководство и контрол със съпруг или съпруга, лице, с което се намират във фактическо съжителство, роднина по права линия, по съребрена линия - до четвърта степен включително, или роднина по сватовство - до втора степен включително;
    2. са еднолични търговци, неограничено отговорни съдружници в търговски дружества, управители, търговски пълномощници, търговски представители, прокуристи, търговски посредници, ликвидатори или синдици, членове на органи на управление или контрол на търговски дружества или кооперации;
    3. извършват търговска дейност;
    4. работят по трудово правоотношение или по граждански договор, освен за осъществяване на научна, преподавателска дейност или упражняване на авторски права, по ред, определен от министъра на вътрешните работи;
    5. (доп. - ДВ, бр. 14 от 2015 г.) са избрани за президент, вицепрезидент, народни представители, членове на Европейския парламент от Република България, кметове или общински съветници.
    (4) Не се смята за търговска дейност по смисъла на ал. 3, т. 3 притежаването на акции, участието в приватизацията с приватизационни бонове и в кооперации - със земеделски земи или гори с възстановено право на собственост.
    (5) Несъвместимост със служба в МВР не е налице:
    1. в случаите по чл. 97;
    2. при участие в юридически лица с нестопанска цел, определени за осъществяване на общественополезна дейност;
    3. (изм. - ДВ, бр. 81 от 2016 г., в сила от 14.10.2016 г., доп. - ДВ, бр. 60 от 2020 г.) при изпълнение и/или управление на проекти, свързани с дейността на МВР и финансирани или съфинансирани по програми или механизми на Европейския съюз или други международни програми и договори, въз основа на сключен граждански договор;
    4. (доп. - ДВ, бр. 60 от 2020 г.) при участие в организациите по чл. 242, както и при работа по трудов или по граждански договор със съответната организация за времето на отпуск по чл. 189, ал. 1, т. 7.
    (6) В 7-дневен срок от възникване на обстоятелствата по ал. 1 и 3 държавните служители са длъжни да подадат декларация.

    Официално акаунта който имам с банката/брокер се води Trading Account ако има значение .

  • #2
    Никой ?

    Коментар


    • #3
      Не мога да ти препоръчам юрист защото както с всеки човек, трудно е да се гарантира как ще се отнесат към точно теб и твоя случай, обаче.

      Може да те посъветвам да отвориш търсачка и да видиш обяви за трудово правни казуси, правиш си на едно лисче план как за 2-3 минутки да обясниш точно твоя казус, написваш няколко конкретни въпроса, пускаш записвачката на телефонни разговори и почваш да звъниш, след няколко разговора ще имаш много добра отправна точка и сигурно фаворити за среща на живо.

      Аз така правя когато нямам препоръчани специалисти.
      Бъдете живи и здрави!

      Коментар


      • #4
        И аз нямам никой, дето да е на "ти" с трудовото, пък и то това не е баш трудово, защото касае специални закони-за МВР, за Държавния служител и пр.
        Съботата ми вървеше добре докато не осъзнах, че е понеделник.

        Коментар


        • #5
          На твое място бих потърсил за консултация юристконсулта на тези при които мислиш да почваш работа.

          Коментар


          • BatGeorgeone
            BatGeorgeone коментира
            Редактиране на коментар
            Много силно погрешен подход, защото - ако сподели нещо то веднага ще остане в досието му и има реалния шанс да НЕ започна работа или да БЪДЕ изнудван/уволнен когато им е удобно, силно НЕ бих препоръчал този подход!

        • #6
          Добра идея между другото .

          Коментар


          • #7
            Няма никаква причина да се търси консултация с адвокат. Ограниченията за допълнителна работа за служители на МВР са ясно записани в закона. При това са много смислени. Не случайно служителите на МВР се пенсионират по специални правила, получават съответните финансови и материални облаги и т.н. Счита се, че работата им е много натоварена, получават специални условия, няма никаква причина да могат да "заработват" допълнително... Отделно че работата на друго място е директен конфликт на интереси... между служител на закона и частен работодател примерно...
            VPetrov.photography

            Коментар


            • #8
              Е да ама тук не става на въпрос за работа на друго място , а за управлението на личните ми финанси(спестявания) . Почти е съизмеримо с това да не мога да си държа парите и на влог , защото ще трупам лихва , айде не е същото , защото акциите ги купувам и продавам на печалба , но това са лични финанси все пак , не съм отворил фирма и т.н.

              Коментар


              • DBRS
                DBRS коментира
                Редактиране на коментар
                не е търговска дейност търговията с акции на лицензиран пазар. Дивидентите от акции и кооперации също не са Ви проблем, ако сте редови акционер. Според мен нищо не ви застрашава, но криптовалутите имат дългосрочен риск да ги поставят извън закона, та на ваше място бих ги нулирал (нищо че в момента са ок).

            • #9
              Що е то лични финанси е дефинирано в закона за банките. Тоест няма проблем да си държите парите на влог, както и да ползвате други официално предоставяни банкови услуги. Но да копаете криптовалута е съвсем друга работа и нито една банка няма да Ви предостави подобна услуга... Тоест ръководете се от това дали управлението на личните Ви финанси влиза в обсега на предоставяните от лицензираните банки условия за частни лица...
              VPetrov.photography

              Коментар


              • #10
                Не копая криптовалути , а съм купил криптовалута от официална банка/брокер .

                Коментар


                • #11
                  Щом официално сте си я купили, можете също така и да си я продадете... Няма никаква законова пречка... Но само ако е от официално лицензирана институция...
                  VPetrov.photography

                  Коментар


                  • #12
                    Някои неща са "дълг", а не "бачкане". Има ясна морална линия, или си или не си ..............
                    П.П Никой не е забранил да си в системата и да отдаваш твои имоти под наем, да продаваш призведените от теб патки на петъчния пазар, но други неща не са за продан (не е тук мястото да ги изброявам)...........
                    0877 17 07 27 Понеделник - ден за почивка

                    Коментар


                    • #13
                      отивай в Личен състав и честно си кажи притесненията, така и така ще те проучат до 9-то коляно.
                      тук е хвърляне на боб.
                      ________________________________________________
                      Subaru OUTBACK 2,5
                      Hyundai TUCSON 2.0

                      Коментар


                      • #14
                        Ей този е бил адвоката за системата и сега си е на частна практика . Не знам от кой град си , но може да пробваш консултация по телефон .
                        Успех !
                        Колкото по-проходима ти е колата ..... от толкова по-голяма дупка ще те ВАДЯТ
                        За добри дела .....БЪДЕТЕ ГОТОВИ !!!!

                        A1+

                        Коментар


                        • #15
                          Колеги, шокиран съм от силно наивното поведение и вярване на доста хора тук.

                          Нима вярвате, че Личен Състав и юристконсултите в тия структури и в които и да било други имат като задача да ПОМОГНАТ на вас, да работят ЗА вас и да съществуват ЗА вашето благо?

                          Тия структури са за да максимизират печалбите и да намалят загубите на организацията, да намалят рисковете и негативните ефекти от примерно съдебни дела, текучеството на персонала, ефективността на персонала и т.н.

                          Мислете критично, искрено и лично е хубава илюзия но всичко което кажете и споделите Е използвано и ЩЕ бъде използвано СРЕЩУ вас, тоест във ваш ущърб не във ваша полза.

                          Ако работите в НСО (Not for profit organisation, не службата за охрана на тюфлеци) и се борите за правата на китовете в Япония може би ситуацията е различна но в масовата корпорация и всяка голяма институция, нещата са горе долу така.
                          Бъдете живи и здрави!

                          Коментар

                          Активност за темата

                          Свий

                          В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

                          Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

                          Зареждам...
                          X