Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Гледам "Под игото"

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• Гледам "Под игото"

Гледам го за незнам кой път,както и останалите черно-бели български филми с ужасно озвучаване и очите ми отново и отново се пълнят със сълзи.
    Просто имах желание да споделя емоцията си в този форум.Какво ли е ставало през тези години?Историята се прекроява ли прекроява и накрая малко хора ще се досещат за това ,което се е случвало.Случвало се е ще каже някой.Да ,но се е случвало с моя пра пра дядо и баба.Случвало се е и с повече пъти пра пра родители.Какво ли са изживявали?Само великия архитект на вселената знае.
    Някои се раждат риби...малки рибки.С израстването се оформят като дребни риби,като едри риби и като големи балъци.
    NB !БАЛЪК-РИБА в превод от турски...

До: Гледам "Под игото"

Гледал съм го незнам колко пъти и винаги се вълнувам.
    Всичко готино на този свят е или незаконно,или неморално или вредно за здравето.
    -----------------------------------------------
    Питието определя съзнанието....
    -----------------------------------------------
    0887770735

Коментар

Абсолютно същото изпитах и аз гледайки го вчера.

Коментар

Със сигурност много такива неща са се случвали, но такива времена са били. Случвали са се и на много други места, за съжаление. Все пак трябва да се радваме за еволюцията, която е минала от тогава.
        LZ1DWW

Коментар

Моят съгражданин доста добре е описал "турското присъствие" по това време.
          Дано никога повече не се стига до това!!!
          LZ1AID

Коментар

Това, което са преживели прародителите ни е било някакъв безкраен кошмар. Но не по-малко трагично е, че тези, които идват след нас и понятие си нямат за това.Далеч съм от мисълта за реваншизъм, но историята трябва да се знае и помни.
            ВСИЧКО Е НА НЕРВНА ПОЧВА
            LZ1YBB

Коментар

Тъжно е наистина
              Дори малко ме е срам, че сме се превърнали в това - разединен народ, където всеки дърпа чергата към него и не му пука за никой и нищо.
              Срам, че дедите ни са си давали живота за родината и са били единни и достойни Българи. А в какво се превръщаме сега.... "Българската алея на славата" - пише на латинца, "Говорещи кофи за боклук" - говорят на английски и т.н. недопустимо и тъжно е, че дори собствения си език да не уважаваме

Коментар

Не сте ли забелязали, че всеки персонаж в романа отговаря на определен тип хора. Напоследък, през последните десетки години са актуални и ни управляват Киряк Стефчо-вци. И макар, че ни делят 130г. от тази черна страница на българската история, все още никой не идва да ни освободи от игото в което живеят душите ни, все още...
                Последно редактирано от Жоро Йорданов; 17-07-09, 11:37.
                Искаш ли да получиш умен отговор-питай умно!
                0894328706

Коментар

Първоначално публикуван от gorosop Преглед на мнение
                  Не сте ли забелязали, че всеки персонаж в романа отговаря на определен тип хора. Напоследък, през последните десетки години са актуални и ни управляват Киряк Стефчо-вци. И макар, че ни делят 130г. от тази черна страница на българската история, все още никой не идва да ни освободи от игото в което живеят душите ни, все още...
                  Нормално е ,хора всякакви.Киряк Стефчовци,Андрешковци ,поп Кръстьовци винаги ще има.ЛЕВСКИ също има в момента,но не го знаем.Да не се стига до там да го разбираме кой е,но аз знам че го има,дреме в някой човек и само чака да бъде събуден...да му писне.Хора всякакви,но едно ги обединява.Същите са във всяка епоха.Има ги.
                  Някои се раждат риби...малки рибки.С израстването се оформят като дребни риби,като едри риби и като големи балъци.
                  NB !БАЛЪК-РИБА в превод от турски...

Коментар

Първоначално публикуван от adwokat Преглед на мнение
                    Нормално е ,хора всякакви.Киряк Стефчовци,Андрешковци ,поп Кръстьовци винаги ще има.ЛЕВСКИ също има в момента,но не го знаем.Да не се стига до там да го разбираме кой е,но аз знам че го има,дреме в някой човек и само чака да бъде събуден...да му писне.Хора всякакви,но едно ги обединява.Същите са във всяка епоха.Има ги.

За Поп Кръстьо май доказаха че не бил той предателя
                    Оpel Frontera A КБ 2.8 TDI; Peugeot 206 2.0 HDI
                    Honda CB 919 Hornet
                    0898849413-Светльо
                    Кръвна Група: 0+

Коментар

Първоначално публикуван от Metal Heart Преглед на мнение
                      За Поп Кръстьо май доказаха че не бил той предателя
                      Не е чети историята
                      К мирной жизни не пригоден.
                      Най обичам, обстановката да е максимално близка до бойната.
                      ГАЗ 69 ГАЗ 53 ЗИЛ 157

Коментар

Абе имаше наскоро някакви такива разкрития бре, ама сега ме мързи да търся
                        Оpel Frontera A КБ 2.8 TDI; Peugeot 206 2.0 HDI
                        Honda CB 919 Hornet
                        0898849413-Светльо
                        Кръвна Група: 0+

Коментар

Опит за премахване на мръсното петно от църквата
                          LZ1AID

Коментар

Ако беше отскоро...
                            Ето някои мнения:

"Ловешки интелектуалци чистят името на своя съгражданин
                            Измиват позора от поп Кръстю

След Освобождението свещеникът сам искал да бъде разследван от съда

Черна плоча от гранит в памет на поп Кръстю Никифоров осветиха неотдавна известни български интелектуалци в родния град на свещеника. Тя е поставена на входа на църквата "Успение на Света Богородица" в стария ловешки квартал "Вароша". В храма оклеветеният духовник е служил до смъртта си. Със златни букви на камъка е написано, че той е "борец за църковни, национални и социални свободи. Светлата му памет бе помрачавана 120 години." Черната орис на свещеноиконом Кръстю Тотев Никифоров е резултат от чудовищна манипулация. А в съзнанието на всеки българин е насаждан христоматийно митът за предателя на Левски.
                            Историята отдавна е реабилитирала отеца, но това е известно на малцина. Истината продължава да се крие от обществото - било съзнателно, било по инерция. Дошло е време нещата да си дойдат на мястото. И клеймото на позора да се изтрие от паметта на този свят човек. На тази кауза се е посветил ловешкият писател Марин Колев. Той оглавява местното културно дружество "Поп Кръстю Никифоров". Заедно с брат си, издателя Васил Колев, са отпечатали ръкописите на духовника и са издали два броя от специален вестник, посветени на него. В страната са основани още няколко просветни организации като ловешката. Начело на столичната група е поетът Вътьо Раковски. Последователи на каузата са авторитетни люде като Божидар Димитров, Георги Мишев, Марко Ганчев, Бина Харалампиева и Васил Станилов. Приживе писателят Николай Хайтов и проф. Николай Генчев също са вдигали глас в защита на прокълнатия свещеник. Според Марин Колев - само защото свещеникът е бил изключително честен и кадърен човек. Веднага след Освобождението поп Кръстьо е изпаднал в немилост. Хора, които били гузни пред него, са се наместили във властта. Самите те са го предали след обира на пощата на Арабаконак, твърди Марин Колев. Попът е арестуван през 1872 г., но пуснат по силата на тогавашното право, че свещеник не може да бъде задържан в конак повече от денонощие. А причината за всичко е завистта на стария духовник в храма, поп Лукан Лилов, баща на председателя на централния революционен комитет, Марин Поплуканов към младия отец Кръстю. Кръстю бил образован и обаятелен, възпитаник на духовната семинария в Белград. Там станал близък приятел с Георги С. Раковски и Васил Левски, ползвал се от доверието им. От сина на поп Лукан - Марин поп Луканов, след залавянето на Дякона тръгнала мълвата, че младият поп Кръстьо откраднал общи пари. След Освобождението поп Кръстю сам е искал да се изправи на съд заради гнусотиите, които му приписвали. Ако се докаже, че е виновен, да бъде разстрелян и низвергнат, настоявал той. "И когато умрял на 21 септември 1883 г., вече нямало кой да го спаси", заяви Колев."
                            Lancia Delta HF Integrale Evolucione

Коментар

А можете ли да кажете къде е сниман филма? Аз мисля, че в Копривщица, но не съм сигурен.
                              LZ1AID

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                              X