Обява

Свий
Няма добавени обяви.

До къде стигна чалгията

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

До: До къде стигна чалгията

Заарине(извинявам се ако превеждам неточно името ти)
    ако трябва да утачнявяме детаилите бих казала че по целите балкани във много танци и песени ритмиката е на една боя разтояние от кючека. Във тежкия добруджански ръченик например който се танцува със крина или стомна приклекналите колене разкършването на раменете също наподобява на кючека, в граовкото шопско хоро, има едно характерно потръсване на ръцете. Аз също не харесвам простотията в музиката, но немога простотията да я нарека чалга.
    Бях писала по горе всичко което обижда и накърнява човешкото достоиство е обидно, без значение от жанра.
    Нека всеки слуша каквото му душа иска. Нали затова сме различни хората, защо да се обиждаме на чалгаджии и др. разни. Не мисля че съм по малко умна, интелигентна, или по малко съм се доказала в живота от останалите които не споделят моето мнение.
    Силните плачат сами. Не ръкомахат. Не викат. В гръб не забиват ками. И не се кланят на никого.

Коментар

Първо,да уточня,че не харесвам чалга.Но не заприличваме ли уекинко на ония чичковци и лелки,които някога ни забраняваха да слушаме рок или диско.В техните очи точно тази музика изглеждаше "упадъчна и извратена".
      Всичко готино на този свят е или незаконно,или неморално или вредно за здравето.
      -----------------------------------------------
      Питието определя съзнанието....
      -----------------------------------------------
      0887770735

Коментар

Първоначално публикуван от davc Преглед на мнение
        ...това си е елементарно примитивен цигански кючек. Каквито са постиженията на цялата тази нация във всичко останало, такива са и културните, такива и музикалните, толкова стойностен е и кючека.
        Комуто емоционалните потребности са дотолкова - негов си проблем. Обществения проблем започва, когато примитивизма стане демонстранивен, агресивен и се организира - ТОВА ВЕЧЕ Е "ЧАЛГАТА"!!!

Никой никому, нищо не забранява! - пък и не може.
        Става въпрос за проблемите, които създава агресивната демонстрация на пошлостта!!!
        Прави каквото трябва, пък да става каквото ще!

Коментар

Никой никому, нищо не забранява! - пък и не може.
          Става въпрос за проблемите, които създава агресивната демонстрация на пошлостта!!!
          Това става не само с чалгата.Просто такива са времената.Дали слушаш чалга,или хаус,RnB или друг стил музика,няма значение.
          Където Бирата, Там и Аз...

Коментар

Първоначално публикуван от donia Преглед на мнение
            ... а нима наши песни не са плагиатствани от други чужди изпълнители но тогава ние сме горди нали. Най простото песента от филма Козият рок, в колко варианта е и колко аранжимента. Но това не е кражба нали. Говорим за музиката или вие не познавате добре нашата старата автентична народна музика или сте чували само новите варианти на Назад назад моме Калино, и още колко такива които вие самите изпълнявате като народни.
            Сега какво? Ще сменяме тезата ли? Щото изобщо не става въпрос за това кой от кого плагиатства или не, а за това, че аргументът "чалгата е производно на нашата народна музика" е изсмукан от пръстите.

Чалгата си е копие под индиго на сръбски-гръцки-турски поп-фолк и това, поне за мен, е предостатъчна причина да не ми допада.
            Нямам претенции да съм познавач на музиката, обаче ми е достатъчно ясно, че това тук е истинско. Силикон нЕма ...
            Ние не сме неутрални!

Коментар

Трудно ще ме убедиш V93, Нима Целият Пирин Фолк не е чалга, не казвай че са турски песните които се пеят,не че го гледам или следя, дори имената на силиконките не зная, но ще си защитавам нашата музика и ритмите и даже в чалга вариант(както някои го наричат)Аз също не обичам турската музика, турските маанета и тъпани но не ги наричам чалга, просто не ги слушам. Колкото до силикона те наще певици от кого го плагиатстваха от западните си колежки. А кой им го плаща чичковците дето като ги видят изплезват език до пъпа. Не е виновен който яде баницата а които я дава.
              Силните плачат сами. Не ръкомахат. Не викат. В гръб не забиват ками. И не се кланят на никого.

Коментар

Първоначално публикуван от V93 Преглед на мнение

Ма-алей-й, и на фона тези кадри - едно маане...
                Какво ще кажете?!?!
                Последно редактирано от Тодор (Zaarin); 22-08-08, 19:59.

Коментар

Трудно ще ме убедиш V93 ...
                  Нямам и най-малкото намерение! Който иска да си се подрусва на ритъма на кючекчийски мелодии, изпълнявани от певачки с вид на евтини курвета. О вкусах не спорят ...
                  Ние не сме неутрални!

Коментар

Ха!!! Не знам, защо, това горе, излезе като цитат от мен

Коментар

Ха!!! Не знам, защо, това горе, излезе като цитат от мен
                      Поправено.
                      Грамотността е прозорец към интелекта, ако човек не може да усвои дори майчиния си език, то потенциала му за нещо повече е под въпрос.

Коментар

Трудно ще ме убедиш V93, Нима Целият Пирин Фолк не е чалга, не казвай че са турски песните които се пеят,не че го гледам или следя, дори имената на силиконките не зная, но ще си защитавам нашата музика и ритмите и даже в чалга вариант(както някои го наричат)Аз също не обичам турската музика, турските маанета и тъпани но не ги наричам чалга, просто не ги слушам. Колкото до силикона те наще певици от кого го плагиатстваха от западните си колежки. А кой им го плаща чичковците дето като ги видят изплезват език до пъпа. Не е виновен който яде баницата а които я дава.
                        Е, хубаво де. Оставяйки на страна въроса за кражби, плагиатстване и т.н. Как ще обясниш от чисто фолклорна гледна точка, че абсоютно същите до последната нота мелодии фигурират в творчеството на разни живеещи из Азия народи и то преди появата им по нашите земи? Защото например и на Сигнал много от песните им са по копирани мелодии, но все пак се води, че свирят рок, а не родопски песни.
                        Грамотността е прозорец към интелекта, ако човек не може да усвои дори майчиния си език, то потенциала му за нещо повече е под въпрос.

Коментар

ОК. нямам претенции за специалист, но като човек, много слушал и много пял, за мен разликата е много ясна.
                          Харесвам истинска циганска музика. И турска, и сръбска. Вярно е, има и дублирани турски и български народни песни (Фатмиш, майчина дочерьо..). Има и сходство в ритми и в к'во ли не.
                          Нормално, бая години сме се мешали.
                          За мен "чалгата" или "чалгията" са псевдонародни певания, щото да играят по "тънката струна" и на най-пияното говедо. И нямат нищо общо с музиката....
                          И друг път съм казвал, разликата между "фолклорът" и "фолкът" и е като между простотата и простотията....
                          Говорим за манталитет и за начин на мислене. За качество и силикон.
                          Яд ме е, че слушаме "кавъри" на чужда простотия, като имаме шедьоври. Ама със силикон шедьовър трудно се постига.. а и кой ли ще го чуе....
                          Най-елементарното правило за употреба на пълния член е да го слагаш отзад на извършителя на действието!

Коментар

Мен не ме е яд кой какво слуша, всеки според вкуса си и предпочитанията, яд ме е че всичката музика ноподобяваща нам си къф фолклор, но така или иначе имаща ритъм мелодия и добър текст се квалифицира като чалга. Сматам че е краино време да се раздели "ох баня" например от кавъра на "Заспала е малка мома" разликата е огромна неможе на всичко да се слага етикета "ЧАЛГА" Обожавам руските цигански романси, скоро превъртах каналите и попаднах случайно на едни изпълнители които така свиреха някаква многонационална циганска музика че просто ти докосваха душата.
                            Музиката е като живота шарена, не е само бяла и черна.
                            Мразя циганията и в циганите и в българите, но когато близките ми катастрофираха, никой българин не е спрял да им помогне, вадили са ги цигани от онези с каруците и конете.
                            Това са снимки от концерт в Италия, на едната е финала на Варненския кючек.
                            Прикачени файлове
                            Последно редактирано от Доби; 23-08-08, 07:46. Причина: добавка

Коментар

Просто е невъзможно всяка музика, имаща общо с някакъв фолклор, да се квалифицира като чалга! Защото не съществува музика, без корени във нечий фолклор. А в чий фолклор е произхода на "Заспала е малка мома" и съответно: "ох баня"?...
                              Чалгата е най-вече, обществено явление, а след това и музикално!
                              Лично аз, никога не съм бил на някаква принципна позиция, против циганите. През цялото време става въпрос, че циганския фолклор си е цигански, а не български - и обратно. Междувпрочем: Измежду хората, демонстриращи особено силно ксенофобско отношение, е и контингента на най-върлите привърженици на кючека.

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                              X