Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Извънредните положения.

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• Извънредните положения.

Степен на вероятност. Степен на сигурност.

При строенето на хидротехнически съоръжения (вземама пример от там, защото ми се струва най-прегеледен) язовири, предпазни диги и пр. Се изхожда от две неща:
    -Вероятност да се случи най-висок приток на вода в пъти за 100 години.
    -Решение на проектанта – от коя вероятностна ситуация да проектира съоръжението, че да е безопасно и на разумна цена.
    Ако се проектират предпазните диги на една река за високи води, които могат да се случат пет пъти на сто години, дигите ще струват (примерно) 100 000.
    Диги, осигуряващи безопасност при вероятностни високи води веднъж на сто години, ще струват 200 000! Защото тези едно на сто са много високи води.
    Съоръжения с такава ниска вероятност на събитието не се строят. (Освен, ако става въпрос, за резиденция „Бояна”.)
    Електропреносна мрежа със сто процента сигурност и с немислима стойност също може да се направи.
    Да пренесем горното върху заснежените пътища от няколко дни насам.
    Петстотин петдесеттонни хеликоптера (има ли такива?) да повдигат като „паяци” закъсалите автомобили и ги транспортират до гаражите им, хиляда танка Т72 с мощни гребла, разположени на всеки два километра по главните пътища, хиляда роторни снегорина и пр.пр. При такава екипировка бързо-бързо ще се ликвидират снежните „тапи”.
    Красиво и удобно!
    Но страхотно скъпо и затова никой не го прави!
    Трябва да сме реалисти. И да правим, вместо само да се вайкаме, и зависещото от нас. Да не тръгваме на път самоуверено и безразсъдно с летни гуми, без достатъчно гориво и пр. Още повече, че „степента на вероятност” беше категорично предвидена и оповестена от метеорологичните служби.

До: Извънредните положения.

Времето е такова каквото трябва да бъде през този сезон! Ако на някой не му харесва да отива на юг заедно с пилетата. Всеки има глава на раменете си и носи отговорност както за автомобила, така и за хората в него. Така че трябва да се мисли. Не може да виждаш как стават преспи за минути и да продължаваш да напъваш да вървиш напред. Все идва момента когато автомобила безвъзвратно ще спре при тези обстоятелство. Но седейки на топло(докато има гориво) ние все чакаме някой друг да ни изкара от батака в който сами сме се навряли, заради нашата си глупост и мрънкаме срещу целия свят че никой не тича да ни помогне. А за министреството на безвъзвратните обстоятелства не ми се говори, и по добре никой да не го споменава, то просто е умряло и го няма. Щяха да купуват самолети, за гасене на пожари, роторни снегорини, наводнение отстранители, земетръсо уталожители, урагано укротители и кви ли не други полезни джаджи с които да се опитват да елиминират или поне да намалят човешката глупост. Няма отърване
    ВѢРНОСТЬ И ПОСТОЯНСТВО

Коментар

Ама и фирмите за почистване си ги бива. Добре са лапнали. Вчера чух, че една е спечелила търга за едновременно почистване с една и съща налична техника в три града в Североизточна България. Ово е стандарт! Една снегорина по едно и също време на три места. "Седморката на Блейк" с телепортациите ряпа да яде.

Коментар

Аз не виждам нищо бедствено в положението.Падна малко сняг и веднага бедствие.Спомням си преди години имаше в пъти по големи снегове,а не беше обявявано Бедствено положение.
        В Перник фирмата за почистване си свърши работата навреме и всичко е нормално.Все пак е зима .Трябва да има сняг.
        Както каза колегата D-MAX Ако на някой не му харесва да отива на юг заедно с пилетата.
        Където Бирата, Там и Аз...

Коментар

Айде сега сериозно - ако някой е тръгнас с летни гуми на път в това време - то той е идиот...
          Но нека все пак отчетеме факта че почистването на пътищата се ръководи от някакви конкретно приети норми т.е. максимално допустимо количество сняг, почистване през конкретен период и т.н. и всичките тези мерки и норми се предопределят за помощ на средностатистическия шофьор а не за участниците в форума например. Не може да се очаква че всички водачи са факири, състезатели или пък професионалисти зад волана. Пари са дадени, пари са получени а работата не е свършена. Ако вие не си свършите работата няма да получите пари ??? А понеже някой не си е свършил работата хора бедстват по една или друга причина....

А върха на всичко е безпомощното отношение на "държавата" ако въобще можеме да използваме това понятие тук на тази географска ширина.... абе какво означава стотици хора да мръзнат на пътя вкл. майки и деца и да "няма какво да се направи"... а то армия, а то жандармерия, а то Гражданска Защита и т.н.... - отговора е елементарен - НА КОЙ МУ ПУКА БЕ - ДА МРАТ.....

Аз лично спасих мой приятел затънал с БМВ на магистралата... АЗ.... а то дъжавата не можела... - Провал и простотия... и мълчание от наша страна - е айде де - До кога?????? то не беше комунизъм не беше Демокрация Социализъм..... все тая - НА КОЙ МУ ПУКА ???

Коментар

Така си е. Просто при по-тежки условия съвсем ни лъсва голия г...Не дай си боже - истинско бедствие. Явно всеки ще се спасява поединично.

Коментар

А всичко е много по-просто.
              Тополите са буклук, но стават за три неща. За хартия, за подложки между траверсите и релсите, и за лесозаградителни пояси. Които правят невъзможни по принцип навяванията по пътищата. Въпросът е кой разреши на някъв турчин да изсече всичките, в цялата държава. И защо.
              Къде е техниката на унищожените сапьорни полкове? Машините им за инженерно разграждане стигаха за да остане цялата държава нормално проходима и под масови бомбардировки. Не под три часа сняг. Кой и защо раздаде БАТовете за по 1000 лева с нафта за повече в резервоарите, на циганските барони. По ония времена едно такова струваше 800 000 лева. Повече от милион долара.
              Кога ще бъде приет закон за съдене на министрите от 89-та насам? Друг въпрос аз нямам.
              От два дена слушам разни чиновници. Журналистите - невменяеми и съвършенно неграмотни. Неграмотен обаче и началникът на ГъЗъ. Сега, къв е тоя гъз и от де дойде не знам, да бяха оставили Гражданската отбрана да си върши работата ...

Коментар

Прав си. Списъкът с въпросите може още много да бъде продължен. Отговорите си ги знаем. Сещам се за един филм /май се казваше нещо като "История на цивилизацията"/, в който на въпроса какво да прави народът, отговорът беше "бедните да го ду..."

Коментар

О, не, това в никой случай не са въпроси, не. Това са преки обвинения, и стоя зад тях. А аз съм бесен. И не казвам всичко което мисля, само защото в тоя форум четат и деца.

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                  X