Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Златен лев - кач пара днес?

Свий
X
 
  • Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

  • #16
    Интересно предаване имаше по БТВ тази вечер, точно за братя Георгиеви. Стана дума и опит за сравнение какво са тия шест милиона. Толкова е бил бюджетът на държавата тогава, а сумата оставена от Нобел или Харвард например - по-малка. Нататък става въпрос за управление на пари/капитал.

    Коментар


    • #17
      Първоначално публикуван от gabocvet Преглед на мнение
      От: Златен лев - кач пара днес?

      Не питам за това. Тия ги знаем. Питам каква е разликата да дариш пари директно и да дариш на фондация която ще дари пак за същото нещо същата сума.
      Чл. 31 от Закона за корпоративното подоходно облагане е разликата. За разход се признават дарения в общ размер до 10 на сто от счетоводната печалба само ако са направени в полза на.... има дълго, но изчерпателно изброяване. Обръщаме внимание на точка 14 - в полза на юридически лица с нестопанска цел със статут в обществена полза...
      Т.е. ако искаш да дариш на конкретни лица извън кръга по чл.31 ЗКПО си правиш фондация или минаваш през съществуваща такава.
      Иначе е спорно дали не се облага дарението и с местен данък по ЗМДТ. Паричните суми (като "неуловими" ) се приемат за необлагаеми, но-о-о-о ако дариш автомобил / имот / оборудване някакво, попадаш И под това облагане... освен ако не минеш през фондация.
      "An appeaser is one who feeds a crocodile, hoping it will eat him last." Winston Churchill

      Коментар


      • #18
        Объркването идва от друго. Всъщност от гледна точка на днешните стандарти, е доста трудно да си представим колко богати всъщност са били Евлоги и Христо Георгиеви. И то е по простата причина, че от тях нататък, натрупването на състояние с такива размери, е доста трудно постижимо.
        Съботата ми вървеше добре докато не осъзнах, че е понеделник.

        Коментар


        • #19
          Като база за сравнение за строителство в такива мащаби и по това време ,може да мерим по градежа на храм Александър Невски, справка-На 1 април 1904 г. вестник ,уЦен“ съобщава: „Завчера пристигна в столицата, идещ от Петроград професорът при Петроградския университет г-н архитект Померанцев. На 30 април 1904 г. софиянци научавт. че същия ден е било сключено между българското правителство и проф. Померанцев „СЪГЛАСИТЕЛНО“. В този контракт-договор се определяли точно правата и задълженията на архитекта, които изисква от него Строителната комисия, съобразени са и предишни решения на Министерския съвет. Основните изисквания към архитекта от страна на възложителя – българското правителство, са били: храм-паметникът да побира 4-5 000 души, по четирима на квадратен метър. Разходите по строежа, без живописта, да не превишава сумата от 3 500 000 лева. Контрактът бил подписан от българска страна от министъра на обществените сгради Димитър К. Попов и проф. Александър Н. Померанцев. С V-to Постановление на Министерския съвет № 360 от 8 май 1904 г. „Съгласителното“ било утвърден

          Коментар


          • #20
            Жълтите павета в цетнъра на София (по онова време малко повечко като площ) са купени за 35 милиона. Пак в тия години. Сумата е била толкова голяма, че в БГ няма банка, която да може да отпусне подобен заем. По-лошо...и в Европа няма навити на подобна експозиция, та заемът е сключен с консорциум от банки-няколко немски и една френска. По онова време левът също е в нещо като "борд"-приравнен е на френския златен франк. В сайта на БНБ пише на колко се е равнявал 1 лев тогава-на 0.290323 г. злато.
            Ако смятаме през цената на златото, 1 тогавашен лев се равнява на около 30 днешни.
            Т.е. споменаваните суми са изключитено сериозни.
            Съботата ми вървеше добре докато не осъзнах, че е понеделник.

            Коментар

            Активност за темата

            Свий

            В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

            Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

            Зареждам...
            X