Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Съвет за велосипед (градски)

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• Съвет за велосипед (градски)

Пускам темата тук а не в раздела за МТБ защото въпроса е от друго естество

От няколко дни ми се е загнездила идеята да си взема колело. На такова не съм се качвал от повече от 10 години.
    До скоро се придвижвах на всякъде с мотор но в последно време мотопарка е доста специализиран - имам мотор за гората, имам мотор за дълъг път но нито един от двата не ми е удобен и подходящ за градско.

Та след задълбочено четене из форуми стигнах до извода че ми трябва твърда рамка, 19" без много допълнителни екстри. Също така установих че за колело средна хубост трябва да си продам джипа Аз обаче не съм много склонен да наливам големи пари в това начинание защото не знам дали ще успея да разпаля искрата (като дете много карах ама сега мързела...) така че да кажем че търся нещо около 300 лева.
    Набелязал съм 2 - 3 варианта като най вече клоня към "Драг Хакер" ама все пак реших да потърся сеъвет или да си затвърдя мнението или пък може да ме светнете за нещо по подходящо...

От: Съвет за велосипед (градски)

Първоначално публикуван от mendi Преглед на мнение
    имам мотор за гората, имам мотор за дълъг път но нито един от двата не ми е удобен и подходящ за градско.
    Ради, логичната стъпка е да си купиш мотор за градско

Какви са тези колела, сякаш и в твоите вени не тече бензин с малко кръв...
    Има ли желание-има и начин!

Коментар

В гража няма място за трети

Коментар

Разшири гаража...
        Ма това сте вие младите-все се налага акъл да ви даваме...

Коментар

По лесно е да продам TDM-a и да го заменя с едно яко супер мото ама сега съм се вгледал в колело

Коментар

И аз

Мани майтапа,децата и майка им имат пьк аз ги гоня с колата.Гледам едни по 150 долара и не ми харесват,гледам едни били средна хубост по 1100 и някакви други които не ги знам защо ма са по 7-8 бона.

Кажете на човека каква е модата тия дни в колелетата и какво да се тьрси - Шимано 105 скорости примерно,кои спирачки,кой алумин рама,средно дебели гуми между бегач / по нашенски / и планински колело,колко инча джанта...............че да си сверя и аз какво тьрся.
            TOYOTA SEQUOIA ‘11
            W140 S420 '99

Коментар

Балканче сгъвайка

Изобщо не знам колко цола са му каплите, нямаше скорости, за "шимано" не бяхме и чували, ама поколения българи сме отраснали с такова.
              На времето струваше 85 лева в селската железария.

Коментар

То навремето само със 7-местен жип са се возили хората до раОта и обратно

По темата - доста често в МТБ форума излизат добри колелета за по 400- 500 лева. Моето си купих от мобиле за 430 кинта със хидравлични дискови спирачки и вилка рок шок. С малко търсене ще успееш да вземеш нещо добро.
                RAV 4
                F650GS

Коментар

Здравей, колега!

Миналата година и аз реших, че отново трябва да си купя колело, като 10 години не бях се качвал и не бях притежавал. В момента цените на велосипедите доста са се качили.

Първо трябва да решиш, дали искаш да е чисто нов велосипед или втора употреба. Това ще ти спести много време.

Ако решиш да си купиваш чисто нов велосипед, то бюджетът, който си определил до момента, няма да стигне.

Първо се определя големината на рамката спрямо телосложението. Има специални таблици от производителите на конкретни марки, към които спада всеки човек с височина в определен диапазон.

След като се избере големината на рамката (в моя случай беше XL), тогава се избира големината и на каплата.

В случая говорим за чисто планински велосипед. Чисто градски, с тънките гуми, едва ли ще ти върши работа.

Обикновено 26" капли са предназначени повече за в града, тъй като са по-малки и имаш по-голям контрол върху тях.

Каплите с размер 29" са предпочитани за в гората, тъй като са по-големи и преминават през неравностите с по-голяма лекота.

Каплите с размер 27,5" са компромисният вариант между двата вида. С тях хем ще ти е удобно в града, хем и в гората.

Моето колело е XL размер с 29" капли.

Това е относно размера на рамката и големината на каплите. Нека да разгледаме и някои други компоненти по колелото.

Един от важните детайли при велосипедите (или поне за мен) е спирачката и това на какъв принцип работи тя. Към момента има два вида спирачки, които са най-често използвани - V-Brake и хидравлични. За момента няма да задълбавам в принципа им на работа. Предполагам на доста хора е известен. Не по-малко известно е и, че хидравличните спирачки са по-добри.

В крайна сметка, мога да дам един съвет - качеството си има цена. Ако наистина смяташ да вземеш колело за 300 лв, то най-вероятно ще бъде втора употреба в не особено добро състояние. Вярно, всяко правило си има изключение. Дано да попаднеш на читав екземпляр. Ако имаш възможност, хвърли някой друг лев в повече, за да вземеш по-висок клас велосипед с по-подходящи компоненти, като дискови хидравлични спирачки, мека вилка с ход около 100 мм, а размера на рамката и големината на гумите ще ги определиш според твоето тяло.

Поздрави и дано съм бил полезен!

Коментар

Благодаря за съветите!

Ето как изглеждат нещата от моята гледна точка:
                    Колелото нито ще го карам offroad нито ще предприемам дълги пътувания с него. Трябва ми за чисто градски предвижвания - до работата, до кафето под 10 км дневно каране. Това е и причината да не искам да вкарвам много пари в покупката му. Бих предпочел нов велосипед, тези които разглеждам са както споменах "Драг" най бюджетния вариант, Кросс и разни китайски от по веригите.
                    Относно екстрите - до колкото разбрах амортисиорите повече пречат от колкото помагат за това гледам предимно твърди рамки и вилки. За спирачките - сигурно дисковите са много по ефективни но при екстемни спирания (по разни горски писти) или дълги спускания - нещо което за момента нямам намерение да практикувам така че и В-бреик ще ме задоволят напълно.
                    За скоростите - също не държа да са много, даже попаднах градски колела с по 3 скорости само ама те пак бяха на цени дето ме отказват даже на снимка да ги гледам

Коментар

Е да си знаеш - аз пьк сьм на точно обратниоя варианти с окачване и спирачки и скорости та сьм загледал така наречениете ХИБРИД,мелез между бегач за градско и планинско колело с рошавки гумета.

Не тежи и не ти е зор по равното като с планинскито,но не е и крехко и неудобно като градската бегачка с тесните гумета.
                      TOYOTA SEQUOIA ‘11
                      W140 S420 '99

Коментар

В къщи имаме два броя Пасати - за градско и крайградско каране по предимно асфалт и малко черно. За мен са напълно достатъчни, а и имам колеги които правят сериозен километраж с подобни. При твоите изисквания и бюджет, мисля че ще се намери нещо. Задължително обаче трябва да се мине през Брестница, там да видиш какво има като за тебе и да ти го комплектоват. Другият вариант е втора употреба дето ги карат оттук оттам, но трябва да се обикаля и да се гледа. От веригите, не знам, като че ли не е добър вариант.
                        Кольо спомена Балканче сгъвайка. Май и те бяха комплектовка с някои работи Шимано?

П.п. Да, само твърди рамки и вилки, V брейк. И седалка по г?за

Коментар

Хвърли едно око на традиционните градски холандски колела,карал съм няколко такива и останах очарован от лекотата с която движат и пъргавостта им.Едното беше на около 30 г. и въпреки това вършеше "на пушка" - марка Gazelle .Другото беше BATAVUS -типично мъжки велосипед с удобна седалка и 7 вътрешни скорости , супер удобна позиция за каране , абе като се качиш и не ти се слиза.Минавал съм по над 70км. на ден ей така безцелно из ниските земи.
                          Гледам в ляво- няма нищо, гледам в дясно пак няма нищо и си викам: Аааааа тука има нещо!

Няма вече Диско,няма вече Pinz...

Коментар

Намери се.
                            Благодарение на maystor-a се обзаведох с това на снимката.
                            Още веднъж благодаря за съветите!

Натиснете снимката за да я уголемите

Име:IMG_0669.jpg
Прегледи:1
Размер:109.7 КБ
ID:5743194

Коментар

А какво е това на снимката,дай малко инфо.
                              TOYOTA SEQUOIA ‘11
                              W140 S420 '99

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                              X