да пръскам с раундъм,дано ми пригоди времето и не вали.
Квойтуй бе?
Ако е раундъП-малко си позакъснял, пръска се докато плевелите са на 3-5 лист, в общия случай. Като поодъртеят-стават силни, и не умират лесно, мамицата им.
За по-сигурен ефект-засили дозата. По книга го дават да действа още при 300-400 грама на декар, ама и литър да хвърлиш-няма да е лошо, още повече, че вече са поотраснали.
За сведение-с една гръбна пръскачка се пръскат около 200-250 м2, та оттам си прави сметката колко препарат да сложиш.
Пази овошки, лозе, и всичко което е зелено и ти е ценно. Препарата се поема САМО през зелените части на растенията, ама поеме ли се веднъж-жална му майка на растението.
Днес се каних да пръскам пшеницата ( закъснявам) и се отказах заради силния вятър, не знам дали Колето е наторил за втори път, щото кофти вятъра и при торенето пречи.
Утре уж го дават да е слаб, но не им вярвам на синоптиците.
Ех Коле сега като наториш втори път и като порасне и напълни едни големи класове, че да дуФне някой мръсен вятър пак и налегне пшеницата, има да псува комбайнера.
Хич да не ти пука има стара приказка:Пшеницата като лягала, чорбаджията се изправял и стъпвал на краката си.
Дано е на берекет братле, нашата земеделска година.
Добра вечер агрономи.....туй аз да ви кажа Раундъп, аз нещо не го уважавам щото и той от ден до няколко седмици после пак.....и по скоро е за домашна употреба за малки площи.
а Наздраве!
Силните плачат сами. Не ръкомахат. Не викат. В гръб не забиват ками. И не се кланят на никого.
Наторих бе. Духаше си сериозен вятър, ама така по-добре се разпръсва тора. Майтапа си е майтап, ама съм притеснен откъм време, та не мога да си позволя заради някакъв вятър да отложа замислената работа.
А полегнало жито изобщо не харесвам, колкото и това да е показателно за голям и тежък клас. Загубата която става заради полягането ми докарва сериозни душевни мъки.
Относно пръскането-при мен тревите са излезли, ама ще почакам още десетина дни. Така ще излязат още плевели, и ще ги уморя и тях.
Всъщност истината е, че още не са ми пристигнали препаратите, а и днес разпундихме сеялката за пролетници, та идната седмица ще се занимавам с нея.
Следващата съботонеделя ще насея слънчогледа(ако дедо Боже даде време), и в понеделник-вторник трябва да пръскам.
Извинявайте за професионално ориентирания пост, ама си пишем тука с Тишо...
Коментар