И така, работи се по голям, важен, спешен проект. За улеснение, се работи в условията на ограничен достъп и всеки ден се губят примерно 25 минути в чакане пред разни врати, портиери, охрани и пропуски. Държавната администрация е поръчала нещо на компанията, за която работя и иска то да стане, а конкретен етап - да стане миналата година, ама понеже не може - айде от тях да мине, да стане вчера. А служителите на тази администрация са инструктирани от най-високо място да съдействат. Включително (опазил Бог) да се появяват в извън работно време, поради естеството на задачите. В един слънчев петък, с един такъв провеждам следния разговор:
- Пич, довечера ще правим това-и-това. Вашия голям шеф иска в понеделник да е готово, за целта ще дойда малко преди 17:30 и веднага щом вие спрете да работите, почвам аз. Имам вероятно 3-4 часа работа, надявам се да не се идва в почивните дни. Моля те, осигури ДНЕС един шпек салам (условно казано) и го постави в този хладилник (условно казано), за да мога аз да го използвам, като ми потрябва на определен етап. Важно е и без него НЯМА как да стане.
(Важна подробност - там само той може да го постави).
- Еййй, ама то няма кой да одобри разхода...
- Кога ще има?
- Ми другата седмица, човекът е в отпуск.
- Кой го замества?
- Еди кой-си, ама той от това не разбира.
- Добре, идея имаш ли как да стане?
- Чакаме да се върне човекът от отпуска.
- А друго?
- Не.
- Ето ти 5лв от джоба ми, иди и купи! Важно е! И ми се обади като го направиш!
- Добре.
Хуквам аз по други задачи. Отивам там в 17:20, този човек го няма, едвам ме пускат вътре с обаждания от най-високото място до охраната. Условен шпек в условния хладилник няма, отговорникът за условния шпек си е изключил служебния телефон. Много-важното-нещо е направено до етапа, в който трябва да се употреби злополучния условен колбас, т.е. 95% от работата, ама от това - никакъв видим резултат. В събота и неделя телефонът на човека е включен, но той не отговаря. 1-2 пъти вместо свободно дава заето.
Идва понеделник, всички шефове са вкиснати, най-големия - най-много. Изложил се е пред още по-голям шеф, изтърван е важен срок. Много-важното-нещо се отлага за другата седмица.
На следващата седмица в петък по обяд аз проверявам - салам още няма. Звъня любезния служител и го питам:
- Ти трябваше да направиш едно нещо... дали?
(с излъчване на накърнена професионална чест) - Как, още преди два дни го направих!!!
- То май трябваше преди седем дни. И къде е?
- Тук, в бюрото ми.
- Нали се разбрахме в хладилника и да ми се обадиш?
- Аз нали съм тук?
- Добре, дай да го сложим в хладилника, че довечера ми трябва и вече НАИСТИНА трябва да станат нещата.
- ОК!
Отивам при него и той вади от бюрото кутийка локум.
- Нали шпек салам ти казах???
- Ами колегата каза, че това ще ТИ свърши работа.
- Не, няма да ВИ свърши работа, предната седмица ми се откачи ченето да ви обяснявам кое как ще се направи и защо трябва именно каквото трябва.
- ...ами пак ще го обсъдим тука, с колегите...
- Пич, довечера ще правим това-и-това. Вашия голям шеф иска в понеделник да е готово, за целта ще дойда малко преди 17:30 и веднага щом вие спрете да работите, почвам аз. Имам вероятно 3-4 часа работа, надявам се да не се идва в почивните дни. Моля те, осигури ДНЕС един шпек салам (условно казано) и го постави в този хладилник (условно казано), за да мога аз да го използвам, като ми потрябва на определен етап. Важно е и без него НЯМА как да стане.
(Важна подробност - там само той може да го постави).
- Еййй, ама то няма кой да одобри разхода...
- Кога ще има?
- Ми другата седмица, човекът е в отпуск.
- Кой го замества?
- Еди кой-си, ама той от това не разбира.
- Добре, идея имаш ли как да стане?
- Чакаме да се върне човекът от отпуска.
- А друго?
- Не.
- Ето ти 5лв от джоба ми, иди и купи! Важно е! И ми се обади като го направиш!
- Добре.
Хуквам аз по други задачи. Отивам там в 17:20, този човек го няма, едвам ме пускат вътре с обаждания от най-високото място до охраната. Условен шпек в условния хладилник няма, отговорникът за условния шпек си е изключил служебния телефон. Много-важното-нещо е направено до етапа, в който трябва да се употреби злополучния условен колбас, т.е. 95% от работата, ама от това - никакъв видим резултат. В събота и неделя телефонът на човека е включен, но той не отговаря. 1-2 пъти вместо свободно дава заето.
Идва понеделник, всички шефове са вкиснати, най-големия - най-много. Изложил се е пред още по-голям шеф, изтърван е важен срок. Много-важното-нещо се отлага за другата седмица.
На следващата седмица в петък по обяд аз проверявам - салам още няма. Звъня любезния служител и го питам:
- Ти трябваше да направиш едно нещо... дали?
(с излъчване на накърнена професионална чест) - Как, още преди два дни го направих!!!
- То май трябваше преди седем дни. И къде е?
- Тук, в бюрото ми.
- Нали се разбрахме в хладилника и да ми се обадиш?
- Аз нали съм тук?
- Добре, дай да го сложим в хладилника, че довечера ми трябва и вече НАИСТИНА трябва да станат нещата.
- ОК!
Отивам при него и той вади от бюрото кутийка локум.
- Нали шпек салам ти казах???
- Ами колегата каза, че това ще ТИ свърши работа.
- Не, няма да ВИ свърши работа, предната седмица ми се откачи ченето да ви обяснявам кое как ще се направи и защо трябва именно каквото трябва.
- ...ами пак ще го обсъдим тука, с колегите...
Коментар