Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Ще кажете - бюрокрация, ама не е това.

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• Ще кажете - бюрокрация, ама не е това.

И така, работи се по голям, важен, спешен проект. За улеснение, се работи в условията на ограничен достъп и всеки ден се губят примерно 25 минути в чакане пред разни врати, портиери, охрани и пропуски. Държавната администрация е поръчала нещо на компанията, за която работя и иска то да стане, а конкретен етап - да стане миналата година, ама понеже не може - айде от тях да мине, да стане вчера. А служителите на тази администрация са инструктирани от най-високо място да съдействат. Включително (опазил Бог) да се появяват в извън работно време, поради естеството на задачите. В един слънчев петък, с един такъв провеждам следния разговор:
    - Пич, довечера ще правим това-и-това. Вашия голям шеф иска в понеделник да е готово, за целта ще дойда малко преди 17:30 и веднага щом вие спрете да работите, почвам аз. Имам вероятно 3-4 часа работа, надявам се да не се идва в почивните дни. Моля те, осигури ДНЕС един шпек салам (условно казано) и го постави в този хладилник (условно казано), за да мога аз да го използвам, като ми потрябва на определен етап. Важно е и без него НЯМА как да стане.
    (Важна подробност - там само той може да го постави).
    - Еййй, ама то няма кой да одобри разхода...
    - Кога ще има?
    - Ми другата седмица, човекът е в отпуск.
    - Кой го замества?
    - Еди кой-си, ама той от това не разбира.
    - Добре, идея имаш ли как да стане?
    - Чакаме да се върне човекът от отпуска.
    - А друго?
    - Не.
    - Ето ти 5лв от джоба ми, иди и купи! Важно е! И ми се обади като го направиш!
    - Добре.
    Хуквам аз по други задачи. Отивам там в 17:20, този човек го няма, едвам ме пускат вътре с обаждания от най-високото място до охраната. Условен шпек в условния хладилник няма, отговорникът за условния шпек си е изключил служебния телефон. Много-важното-нещо е направено до етапа, в който трябва да се употреби злополучния условен колбас, т.е. 95% от работата, ама от това - никакъв видим резултат. В събота и неделя телефонът на човека е включен, но той не отговаря. 1-2 пъти вместо свободно дава заето.

Идва понеделник, всички шефове са вкиснати, най-големия - най-много. Изложил се е пред още по-голям шеф, изтърван е важен срок. Много-важното-нещо се отлага за другата седмица.

На следващата седмица в петък по обяд аз проверявам - салам още няма. Звъня любезния служител и го питам:
    - Ти трябваше да направиш едно нещо... дали?
    (с излъчване на накърнена професионална чест) - Как, още преди два дни го направих!!!
    - То май трябваше преди седем дни. И къде е?
    - Тук, в бюрото ми.
    - Нали се разбрахме в хладилника и да ми се обадиш?
    - Аз нали съм тук?
    - Добре, дай да го сложим в хладилника, че довечера ми трябва и вече НАИСТИНА трябва да станат нещата.
    - ОК!
    Отивам при него и той вади от бюрото кутийка локум.
    - Нали шпек салам ти казах???
    - Ами колегата каза, че това ще ТИ свърши работа.
    - Не, няма да ВИ свърши работа, предната седмица ми се откачи ченето да ви обяснявам кое как ще се направи и защо трябва именно каквото трябва.
    - ...ами пак ще го обсъдим тука, с колегите...

От: Ще кажете - бюрокрация, ама не е това.

Да допълня подписа си: няма ли желание-намират се хиляди оправдания...
    Има ли желание-има и начин!

Коментар

ъхъ и мойте наблюдения са подобни. Не ща да съм на мястото ти

Ако го почнеш писмено ще стане, ама вече ще си "конфликна личнуст"
      байо, кажи ти моите и аз твоите кривици, па да се поправим и все (за)едно да вървим, ако ще бъдем хора.
      Един луд: на много простите хора всичко им се вижда сложно…
      Суперспам - спама на суперите

Коментар

Некадърни и некомпетентни хора има навсякъде, но за съжаление повечето от тях заемат отговорни постове. Иначе казано шуробаджанащина.
        Животът е това, което се случва, докато ние кроим планове....

тел. имаше преди, ама сега е в профила щото ...

Коментар

Държа да направя важно уточнение:
          няма данни човекът да е материално обвързан и/или сантиментален към производителя на локума, към друга марка салам или нещо подобно. Просто, особено свирепо не му се работи - и в бъдеще, но най-вече сега. Не му се и мисли също толкова свирепо.

Тия, които саботират нарочно са друга бира.

Коментар

Като чета това:

Първоначално публикуван от Ясен Преглед на мнение
            (Важна подробност - там само той може да го постави).
            - Еййй, ама то няма кой да одобри разхода...
            - Кога ще има?
            - Ми другата седмица, човекът е в отпуск.
            - Кой го замества?
            - Еди кой-си, ама той от това не разбира.
            баш бюрокрация си е От там и никаквата нужда да мисли. Неговият принос е само това "свирепо"

Коментар

Първоначално публикуван от сто Преглед на мнение
              баш бюрокрация си е От там и никаквата нужда да мисли. Неговият принос е само това "свирепо"
              Ааа, не. Ако беше бюрокрация, щеше да прати разхода за одобрение, а другият да е много зает и от това да се забавят нещата.

Коментар

Тьпотия му викам аз- наемаш специалист да ти свьрши работа и после не го слушаш.Големия шеф като е такьв да се обади на тоя каиш и да му обясни какво се гони,а не да си бьрка в носа с идеята,че ония има акьл,на грешна кьлка лежи.

Има го на всяка крачка това,разликата е когато не можеш да му се ухилиш с думите Айде оправяй се щом не слушаш........и да се пребереш да си допиеш.
                TOYOTA SEQUOIA ‘11
                W140 S420 '99

Коментар

Първоначално публикуван от BENZBOSS Преглед на мнение
                  Големия шеф като е такьв да се обади на тоя каиш и да му обясни...
                  Обажда се. 15 минути след това всичко върви по мед и масло, освен походката на "тоя каиш". След половин час обаче ефектът изфирясва, а големият шеф затова е голям шеф, за да си има и друга работа. Най-често не може да го възложи на следващия по-малък шеф, защото 2/3 под него са същите каиши. Когато и големия шеф не става е лесно - не работим там.

Затова се търси индивидуален подход.

Коментар

Първоначално публикуван от Ясен Преглед на мнение
                    ..... Просто, особено свирепо не му се работи - и в бъдеще, но най-вече сега. Не му се и мисли също толкова свирепо.......
                    А е и сигурен, че нищо няма да му се случи, поради "общоселско-домашния" манталитет в служебните отношения.

Какво имам предвид. Истински случай. От вчера.
                    В условно военизирана система, има офицери, служители под пагон и волнонаемни.
                    Е, тичат по коридорите на службата в петък следобед един генерал и един подполковник да търсят важен, срочен документ, който е трябвало да изпрати волнонаемната служителка на един майор в отпуск, ама не го е изпратила и при пряко запитване е отговорила, че документът го нЕма. Може да е у майора, ама не се знае.
                    Накратко, при пряка проверка от подполковника по рафтовете на деловодството, оказва се, че документът си е там, на около 50 см. от чашата с кафе на служителката.
                    На въпроса на административния и ръководител (полковник), "Бе, вие к`во тичате по коридорите, като редници?", му се обяснява цветисто за какво иде реч. Следва почесване по.. фуражката и безнадеждното: "Тая не мога да я уволня. Знам, че е мърла, ама мъжът и пие, не се задържа на работа, а имат деца. Не искам да ми тежат на съвестта, че съм ги оставил гладни и жадни."

Да си едновременно некадърен и нещастен, често пъти е много по-голяма защита от уволнение, отколкото да имаш вуйчо владика.
                    Suzuki Jimny, 1.3, 2009

Коментар

Първоначално публикуван от Danika Преглед на мнение
                      ..."Не искам да ми тежат на съвестта, че съм ги оставил гладни и жадни."
                      Най-странното е, че в много съвсем частни фирми работи същият механизъм. На моя шеф му трябваха около 10 години да осъзнае постепенно, че така не само прави мечешка услуга на тиквеника, но и демотивира останалите. Отделно преките загуби.

Коментар

Навсякъде е така - във всяка по-голяма от 50 души фирма има същите проблеми.

Но има и рецепта, която предполагам не си спазил - сприятеляваш се с лентяите и проблемите ти свършват. Примери:

1. Заговаряш се 5-10 мин. с охраната, казвате по една лоша дума за международното и фирменото положение - от там насетне всеки път те пуска с усмивка (неудобството е, че понякога трябва да му обръщаш някакво минимално внимание и да му обелваш по няколко думи)
                        2. На лелката в счетоводството й носиш кафенце и бонбонки - казваш й, че черпиш по някакъв си повод и после изслушваш търпеливо и с повишено внимание глупостите около нейния житейски опит свързан със същите поводи - следващия път ще ти подпише фактурата още от коридора
                        3. Показваш "хитър начин" на твоя колежка да си върши рутинната работа в пъти по-бързо отколкото го е правила досега (защото например компютърната й грамотност е толкова), но тихичко я обучаваш "да не се фука много пред другите и трикът да си остане за нея" - тя ще е безрезервно твой приятел до края на служебните ви взаимоотношения
                        4. Свършваш някоя услуга по молба от шефа, при това с ентусиазъм, бързина и безусловно - от там насетне той те мисли за най-умния и твоята дума вече е истина (разбира се по тази точка трябва да се действа предпазливо, защото има опасност да започне да те гърби с допълнителна работа)

От там насетне започваш да си вършиш работата и никой не ти пречи. Пробвал съм го три пъти - работи.

Коментар

Първоначално публикуван от Wattie Преглед на мнение
                          сприятеляваш се с лентяите и проблемите ти свършват.
                          Това се прави интензивно, вече ни дават намаление в магазина на Линдт. Лентяите са ни приятели. Тук става дума за особен вид пасивна съпротива.

Коментар

На час ли ти се плаща или на свьршена работа?

Не виждам изход тук,някой тюфлек така е свикнал и накараш ли го иначе би нарушаваш вьтрешния мир,колкото повече натискаш толкова по-зле става.
                            TOYOTA SEQUOIA ‘11
                            W140 S420 '99

Коментар

Първоначално публикуван от BENZBOSS Преглед на мнение
                              На час ли ти се плаща или на свьршена работа?
                              На фирмата се плаща за свършена работа. На мен - по сложна схема, ама главно от каквото има в касата.

Има редки случаи, когато някой клиент си плаща на час. Това не прави служителите му по-активни.
                              Последно редактирано от Ясен; 10-06-12, 15:35.

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                              X